logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor z gry: ciągłe palenie tranzystora Hota, wymiana nie pomaga

dannnek 21 Sie 2006 22:06 1881 16
  • #1 2939037
    dannnek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam mam o tyle dziwny problem ze model monitora nie jest znany uzywany jest w grze TV problem wygląda tak ze za kazdym razem pali tranzystor Hota orginalny byl 2SC3995 wstawilem 2SC3998 potem J6920 i dalej to samo kondensatory wymienione przetwornica ok, po podlaczeniu zarowki pomiedzy E-C 160V a na B-E wsawilem diode i swieci juz nie wiem czeg sie tam dotknąc sterowanie trafem wykonane jest na tranzystorze 2SD921 (bez ktorego żarowka nie swieci), prosze o pomoc co jeszcze moze byc walnięte, przy okazji poszukuje chętnych do pomocy z tym monitorem z okolic Żor, Jastrzębia żdroju, Rybnika, Wodzislawia.
    Schematu niestety nie posiadam ale na podstawie plyty moge cos narysowac .
    Moj nr gg 3953431
  • Pomocny post
    #2 2939813
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A sprawdziłeś reg. napięcia na +B i "drabinkę"?
    Pozdrawiam.
  • #3 2939912
    dannnek
    Poziom 13  
    regulacja B+ sprawdzona , B+ daje napiecie okolo 186 V a uklad przetwornicy to osobny modół postaram sie zrobic kawalek schematu bo naprawde mam juz nóż na gardle a szkoda mi kasy zeby ciągle ladowac w tranzystory dodam tyle ze raz udalo mi sie go odpalic tylko ze obraz zaczol sie kurczyc do srodka ekranu w poziomie i poszedl HOT i od tego momentu nic nawet nie drgnie.
  • #4 2940230
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Ale pomiędzy przetwornicą (+B) a HOT-em jest jeszcze tranzystor, krtóry reg napięcie na HOT-ie w zależności od parametrów wyświetlanego ekranu (na ogół jakiś IRF...) i on na ogół pada razem z HOT-em - czy Sprawdziłeś? Są tam zapewne jeszcze jakieś rez bezpiecznikowe - do sprawdzenia.
    Pozdrawiam.
  • #5 2940330
    dannnek
    Poziom 13  
    witam jest tam tranzystor o symbolu K358 wydaje sie byc dobry ale nawet nie wiem czym go zastapic, jeszcze jedna sprawa po podlaczeniu monitora do komputera napiecie na zarowce nie zmienia sie caly czas jest takie samo ok 160 V jeszcze raz sprawdze przetwornice i dalej czekam na jakies sugestie jak sie mi uda to zamieszcze kilka fotek
    Pozdrawiam .
  • #6 2940627
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    A jak Zmienisz rozdzielczość to napięcie to pozostaje bez zmian?
    A tranzystor jak Sprawdzasz (na ogół jest to MOS-fet, albo darlington - czyli zachowije się inaczej niż zwykłe PNP lub NPN).
    Napięcie powinno się zmieniać w przypadku zmian rozdzielczości - jeśli się nie zmienia to coś jest nie tak z reg.
    Pozdrawiam.
  • #7 2940879
    dannnek
    Poziom 13  
    tranzystor ten to jakis mosfet wydaje sie byc sprawny nie ma zwarcia, a w ukladzie są 2 tranzystory darlingtony 2SD921 kolektory mają polączone do B+ jeden steruje chyba trafopowielaczem bo bez niego nie swieci zarówka a drugi ma podlaczony emiter do cewki a potem idzie na dwie diody polączone przeciwnie wzgledem siebie oraz jest do tego podlaczony kondenator foliowy 6,8 nf ktory potem idzie na sterowania Hota po przez transformatorek, na dzis musze niestety skonczyc naprawe bo uszkodzily mi sie ostatnie darlingtony, a jak podlaczylem komputer to napiecie z 163 spadlo do okolo 161 ale to i tak za duzo (chyba) w ukladzie do zmainay rozdzielczosci sa IRF 634 (3sztuki)ale po sprawdzeni wydaja sie byc sprawne .
    Prosze o dalsze wskazowki, kazdy uczestnik tematu dostje odemnie POMOGL .
  • #8 2943420
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Może Rozrysuj trochę ten układ.
    Z tego co Napisałeś Wygląda, że tory H i wysokiego nie są rozdzielone.
    Ze wstawionych tranzystorów wygląda, że monitor to 17" i tory powinny być rozdzielone.
    Może zacznij jeszcze raz.
    Jak podłączysz żarówkę zamiast HOT-a ma się ona przynajmniej na chwilę zaświecić po włączeniu monitora (nie wstawiaj z żarówką żadnych diod)
    Jeśli tak nie jest to znaczy, że nie pracuje reg napięcia lub umarł jakiś rez bezpiecznikowy na +B.
    Doprowadź najpierw do tego - nie Wstawiaj po jednym tranzystorze i nie Włączaj monitora bo szkoda kasy na części.
    Taka usterka to usterka lawinowa, jeśli coś jest uszkodzone to leci następne (duże prądy i napięcia w układzie).
    Jeśli reg. jest dobry i nie działa to Sprawdź czy są na nim imp. sterujące.
    Jeśli Doprowadzisz żarówkę do świecenia to potem Sprawdź jeszcze raz elementy w linii i dopiero jak Będziesz pewien, że nie ma uszkodzonych wlutuj HOT-a i Próbuj odpalić monitor.
    Pozdrawiam.
  • #9 2945285
    dannnek
    Poziom 13  
    Witam dzis powiem tyle ze odnalazlem jaki jest to typ monitora a mianowicie jest to MITSUBISHI HL7925K 19cali tylko ze nigdzie nie moge znalezdz schematu.
    Prosze o dalszą pomoc i za dotychczaowe rady dziekuje.
  • Pomocny post
    #10 2946657
    jimmy1976
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witaj ziomalu z wrocławia !!!Mam nr do kolunia z wrocka co chandluje schematami 071 328 05 26 stoi u nas na elektonicznej giełdzie tyrknij do niego ja kupiłem serwisówke do swojego Aoc i pomału walczę . Kupiłem terz knige Porady serwisowe-monitory super lektura .Dużo dobrych pomysłów .Jak coś to nawiniemy na gg mój nr7120040

Dodano po 5 [minuty]:

A najważniejszy jest nr na płycie głownej i spisz sobie wszystkie scalaki jakie występują na płycie głównej bo nazwa monitora i numer to swoje a dane na płycie swoje ja tak miałem ze swoim aoc MIAŁEM SCHEMATÓW PEŁNO ALE NIC NIE PASOWAŁO OKAZAŁO SIE ŻE MÓJ TO JAKAŚ WERSIA a plus czy jakoś tak

Dodano po 18 [minuty]:

Włącz gg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #11 2946929
    dannnek
    Poziom 13  
    oto kilka fotek
    moze za wiele z nich nie wynika ale jutro postaram sie zamiescic kawalek schematu niestety zdjec plyty nie oplaca sie robic poniewaz wyjdą w kiepskiej rozdzielczosci.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Monitor z gry: ciągłe palenie tranzystora Hota, wymiana nie pomaga image0617.jpg (30.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Monitor z gry: ciągłe palenie tranzystora Hota, wymiana nie pomaga image0620.jpg (40.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Monitor z gry: ciągłe palenie tranzystora Hota, wymiana nie pomaga image0622.jpg (32.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Monitor z gry: ciągłe palenie tranzystora Hota, wymiana nie pomaga image0616.jpg (44.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2947098
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Tak na pierwszy rzut oka wygląda mi to na środek od jakiegoś LG.
    No cóż czekam na ten kawałek schematu.
    Pozdrawiam.
  • #13 2947203
    dannnek
    Poziom 13  
    Witaj dariuszm2, na początek to dziekuje za zainteresowanie ten kawalek schematu zamieszcze kolo 17 bo teraz niestety brak czasu, pozdrawiam i zycze milego dnia.
  • #14 2963968
    dannnek
    Poziom 13  
    witam ponownie z gory przepraszam za nie zamieszczenie schematu ale z braku czasu nie mam kiedy tego narysowac wg spostrzezen w powyzszych postach dodam ze tory są rodzielone HV jest zrobione na 2SC4123 a reszta tak jak opisane, teraz juz tylko pozostal mi do sprawdzenia Hdrive i ewentualna wymiana MOSFETA, jak juz nie dam rady nic wymyslic z tym monitorem to napewno w przeciagu paru godzin zamieszcze ten schemat.
    Pozdrawiam i prosze o rady .
  • #15 2965839
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    dariuszm2 napisał:
    Cześć.
    Tak na pierwszy rzut oka wygląda mi to na środek od jakiegoś LG.
    No cóż czekam na ten kawałek schematu.
    Pozdrawiam.

Wg mnie to raczej jakis nec/mitsubishi - niebieska etykieta na kineskopie .
    A do ludzi ktorzy polecali sprawdzanie zasilania odchylania - imho tam wcale nie musi tak rozwiazane jak w monitorach komputerowych - gry pracuja na jednej czestotliwosci odchylania wiec zasilanie moze byc brane od razu z zasilacza jak np w tv .
  • #16 2967918
    dannnek
    Poziom 13  
    monitor to MITSUBISHI HL7925K
    z dalszych moich pomiarow i spostrzezen wynika jedynie fakt za moze byc uwalona regulacja B+ sterowania regulacją odbywa sie po przez uklad i kilka tranzystorow ukladzik jaki tam jest to 5223 (8 nóżek) bez zadnych literek po odlączeniu nozki sterującej bazą tranzystora znajdującego sie w ukladzie B+ napiecie wynosi okolo 80V i zaczyna rozsnac do wartosci powyzej 160V prosze o sugestie czy dobrze kombinuje ?
  • #17 2975315
    dannnek
    Poziom 13  
    Mam pytanie dotyczace sprawdzenia regulatora B+ jak sprawdzic czy dziala poprawnie ? Napiecia jakie daje zasilacz to 12V,5V,24V,28V,6,3V,165V,80V oraz B+ ktore przy wlaczonej zarowce zamiast tranzystora wynosi 164V caly czas nawet po wlaczeniu komputera oraz tam gdzie ma byc 165 V jest 170 V . Co jeszcze sprawdzic . Niestety schematu dalej brak .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy monitora Mitsubishi HL7925K 19", używanego w grze TV, w którym ciągle przepala się tranzystor HOT (oryginalnie 2SC3995, wymieniany na 2SC3998 i J6920) mimo wymiany kondensatorów i sprawdzenia przetwornicy. Napięcie na żarówce zastępującej HOT wynosi około 160 V i nie zmienia się przy zmianie rozdzielczości, co wskazuje na uszkodzoną regulację napięcia B+. W układzie występują tranzystory darlington 2SD921 sterujące transformatorami, tranzystor K358 (MOSFET) oraz układ scalony 5223 (8 nóżek) odpowiedzialny za regulację B+. Sugerowano sprawdzenie tranzystora sterującego HOT-em (często MOSFET typu IRF), rezystorów bezpiecznikowych oraz obecności impulsów sterujących na regulatorze B+. Zalecano testowanie układu z żarówką zamiast HOT-a bez dodatkowych diod, aby uniknąć uszkodzeń lawinowych. Brak schematu utrudnia diagnozę, autor planuje narysować fragment schematu na podstawie płyty głównej. Wskazano, że tory wysokiego napięcia (HV) są rozdzielone, a napięcie B+ wynosi około 186 V. Monitor może mieć podobieństwa do konstrukcji NEC/Mitsubishi lub LG. Wskazano również na konieczność sprawdzenia układu H-drive i ewentualnej wymiany MOSFET-a. Pomoc oferowano także lokalnie w okolicach Żor, Jastrzębia-Zdroju, Rybnika i Wodzisławia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA