Naprawiam właśnie Monitorek LG 778 DC. I oto moje posunięcia w diagnozowaniu. Słychać tykanie w okolicy przetwornicy co by wskazywało na przeciążenie zasilacza od strony wtórnej.
Sprawdziłem hota(2SC5411)- przebity, czoper IRF 9630-przebity.
Profilaktycznie wymieniłem kondensatory w okolicy czopera.
W miejsce hota podłączyłem żarówkę 60W. I co się okazuję żarówka cyklicznie zapala się i gaśnie w takt mrugania diody(pstryka pzrekaźnik)
Napięcia na przetwornicy prawidłowe-tu są stabilne i nie skaczą.
Ponieważ czoper sterowany jest z synchro procesora, więc przyczyna tkwi w regulacji lini. Zmierzyłem napięcie zasilania synchro procka TDA4856 (raz 15V raz 0V).
Przyglądając się bliżej schematowi doszedłem do wniosku:
Procesor główny końcówką DPMF steruje bazę tranzystora Q923 który otwiera Q922 podająć tym samym napięcie na TDA 4856.
Ten z kolei steruje czoperem. Tylko czemu procesor tak się zachowuje włączając i wyłączająć napięcie na synchro procka.
[youtube][/youtube]
Sprawdziłem hota(2SC5411)- przebity, czoper IRF 9630-przebity.
Profilaktycznie wymieniłem kondensatory w okolicy czopera.
W miejsce hota podłączyłem żarówkę 60W. I co się okazuję żarówka cyklicznie zapala się i gaśnie w takt mrugania diody(pstryka pzrekaźnik)
Napięcia na przetwornicy prawidłowe-tu są stabilne i nie skaczą.
Ponieważ czoper sterowany jest z synchro procesora, więc przyczyna tkwi w regulacji lini. Zmierzyłem napięcie zasilania synchro procka TDA4856 (raz 15V raz 0V).
Przyglądając się bliżej schematowi doszedłem do wniosku:
Procesor główny końcówką DPMF steruje bazę tranzystora Q923 który otwiera Q922 podająć tym samym napięcie na TDA 4856.
Ten z kolei steruje czoperem. Tylko czemu procesor tak się zachowuje włączając i wyłączająć napięcie na synchro procka.
[youtube][/youtube]