logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przewody alarmu SATEL CA 10 mogą biec obok przewodów 230V?

Prezeslukasz 22 Sie 2006 18:43 6847 13
REKLAMA
  • #1 2941803
    Prezeslukasz
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam!

Jest do połozenia instalacja alarmowa w pomieszczeniu ( pom. biurowe) w ktorym przewody energetyczne biegna w korytkach kablowych.

Czy moge swoje przewody do czujek PIR ukladac w tych korytkach.
    Czy sasiedztwo przewodow 230V nie bedzie wpływac na system alarmowy.

Wiem ze najlepiej byłoby połozyc swoje korytka ale to nie wchodzi w gre

Prosze o nie pisanie ze najlepiej dla swietego spokoju połozyc oddzielne korytka do alarmu gdyz tak bedzie naj pewniej----ja to wiem :)

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam ze jest to alarm SATEL CA 10
  • REKLAMA
  • #2 2942359
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam

Kolego przy tej centrali nie powinno być żadnych problemów, zakłócenia pojawiają się, kiedy są to przewody w któych popłynie napięcie kilkunastu kV. Dla "świętego spokoju" proponuje użyć kabli ekranowanych bo jeżeli to jest niewielkie biuro koszt będzie nieznacznie większy.

Pozdrawiam.
  • #3 2943596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2944002
    robert0909
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Wczoraj oddałem system, w którym kable od systemu i kable elektrycze położone są w jednym korytku. Tydzień testów i wszystko wyszło ok. Żadych fałszywek, centrala Ca-64 . Jednak Satel to jest Satel.
    Możesz śmiało wykonać taką instalacje i wszystko będzie ok.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2945580
    robert0909
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przewody bez ekramu, a o tego w tych korytkach biegną kable, które zasilają silniki o mocy około 10-15 KW 380V i nic się w systemie nie dzieje.
    Pozdrawiam
  • #7 2946824
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Ja tam przy DSC kłąde kable jak mi wygodnie, jak jes okazja to i przy prądowych idą. Żadnych problemów.
  • #8 2947912
    mario770909
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Radziłbym kolego położyć przynajmniej ekranowany przewód. Dziś jest wszystko w pożądku, jutro będziesz szukał przyczyny fałszywych alarmów.
  • REKLAMA
  • #9 2950517
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Zawsze tak kładziemy (firma ochroniarska), ale nic się nie puszcza. Generalnie staramy się robić zgodnie ze sztuką, ale czasem się tak nie da. Klient zawsze chce jak najtaniej. Ja się zawsze staram żeby z mojej strony było wszystko ok, jak na razie się udaje. A 220 V nie ma na to najmniejszego wpływu. Wiadomo , jak jest nowa chata i gołe ściany to się robi inaczej, a inaczej się robi jak już wszystko jest.
  • #10 2951142
    mario770909
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Wiem coś o tym. Też w firmie ochroniarskiej pracuję. Ale trzeba wreszczie uzmysłowić sprawę klientom. że tanio to na bazarze można dostać.!!!!
  • #11 2952902
    Gary_we
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    PANOWIE PANOWIE !!!!!

Po PIERWSZE kabel ekranowany jak się źle podłączy ekran to narobi więcej bigosu niż zwykły kabel. Po drugie układałem kable alarmowe razem z elektrycznymi na długościach rzędu 60-80 m i wszystko działa. A dlaczego?

To proste - pole EM wytwarzane przez przewody instalacji 220V nawet przy prądach 20-30A jest znikome a napięcia indukowane w sąsiednich przewodach są rzędu nV lub uV.
    Prawdziwy problem to przepięcia lub przetętrzenie. Jeśli np. nagle w przewodach popłynie prąd zwarciowy lub co gorsza piorunowy to centrala dostanie po "du.pie" zwłaszcza gdy ułożymy kabel EKRANOWNY!!!!

Ogólna rada nie brać do bani.
  • #12 2953099
    Prezeslukasz
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.

"gary" moze napisz cos wiecej. co masz na mysli piszac na temat złego podlaczenia ekranu.

Osobiscie bym go uziemił ale jednostronnie czy takie rozwiazanie jest poprawne.
  • #13 2956988
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Od dłuższego czasu zakładam alarmy i nie zauważyłem żadnych problemów przy układaniu przewodów w bliskości z przewodami zasilającymi. Stosuję przewody YTKSY 3x2x0.5 oczywiście nieekranowane
  • #14 2997801
    Olszewski Andrzej
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sztuka powinnna być sztuką. Jednak w wielu przypadkach- tak jak wspominają wyżej , nie ma innej możliwości układania kabli. Trzeba jednak pamiętać że najwazniejszym kablem jest "magistrala"(jaki? - taki jaki zaleca producent centrali). Zawsze staram sie przynajmniej ten kabel kłaść w odległości 30-50 cm od elektrycznych. W takim układzie też nie miałem sytuacji awaryjnych. Używam przewodów typu YTKSY i te się sprawdzają

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię układania przewodów alarmowych systemu SATEL CA-10 w tych samych korytkach kablowych co przewody zasilające 230V. Uczestnicy potwierdzają, że w typowych warunkach biurowych nie występują zakłócenia elektromagnetyczne wpływające negatywnie na działanie systemu alarmowego, nawet gdy przewody alarmowe biegną obok przewodów zasilających o napięciu 230V lub 380V i mocy do około 15 kW. Zalecane jest stosowanie przewodów typu YTKSY 3x2x0, najczęściej nieekranowanych, choć niektórzy sugerują użycie przewodów ekranowanych dla dodatkowej ochrony przed zakłóceniami. Podkreślono jednak, że niewłaściwe uziemienie ekranu może powodować więcej problemów niż jego brak. W praktyce, przy prawidłowym wykonaniu instalacji, nie obserwuje się fałszywych alarmów ani zakłóceń spowodowanych bliskością przewodów 230V. Dla kluczowych magistrali alarmowych zaleca się zachowanie odległości około 30-50 cm od przewodów energetycznych, jeśli to możliwe. Największym zagrożeniem są przepięcia i zwarcia, które mogą uszkodzić centralę, zwłaszcza gdy stosuje się kable ekranowane. Podsumowując, układanie przewodów alarmowych SATEL CA-10 obok przewodów 230V jest dopuszczalne i nie powinno wpływać na poprawne działanie systemu, pod warunkiem prawidłowego wykonania instalacji i stosowania odpowiednich przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA