logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux 2831 - sam się włącza i wyłącza

Dixi68 22 Sie 2006 23:32 2479 15
REKLAMA
  • #1 2943038
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam. Kilka dni temu zainstalowałem w tym TV NICAM i PIP. Od tego czasu tv gdy jest zimny, tzn wyłączony wył. siec.na ok 15 min. po włączeniu w stanie czuwania włącza się i wyłącza z częstotliwością ok 1 raz na sek. Telewizor w tym czasie można włączyć i oglądać bez problemu. Gdy jest wyłączony pilotem nie ma problemów. Wymieniłem elki w przetwornicy ale nie pomogło. Problem ginie gdy delikatnie podgrzeję lutownicą ukł. TDA 8143. Układ wymieniłem ale bez zmian. Elki w aplikacji tego układu też nowe. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2943111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2943170
    Dixi68
    Poziom 15  
    Kupię jutro nowy ukł i zobaczymy, ale nie jestem pewny czy to jest przyczyna. Problemy powstały po zainstalowaniu NICAM-u i PIP-a.
  • #4 2943286
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Sprawdź, czy oba LM317 się załączają czy może jeden z nich. Czy napięcia wyjściowe mają dobrą filtrację - wymienić elki nie zaszkodzi - również 2,2 przy obu LM. Moduł PIP fabryczny Triluxa? Gdyby oba LM się nie załączały, to faktycznie musiałby być jakiś samostart WN.
  • #5 2952130
    Dixi68
    Poziom 15  
    Oba LM załączają się, kondensatory nowe i dalej to samo. PIP orginalny, wyjęty z innego działającego Triluxa. To raczej nie wygląda na samostart WN. Tv zachowuje się tak jak gdyby miał zużyte elki po pierwotnej str. przetwornicy. W chwili wyłączenia wszystkie napięcia spadają do zera.
  • #6 2952612
    BOLO300
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Witaj, powiedz czy dokonałeś zmian na płycie głównej. Trzeba wymontować Z525, Z324, Z325, Z326, Z327, R331 (4,7KΩ), a wstawić D305 (1N4148). Wkładałem PIP do takiego TV i kolegaz serwisu TRILUX powiedział mi, że tak ma być to zrobione. Pozdrawiam.
  • #7 2961524
    Dixi68
    Poziom 15  
    ... szukam i szukam i znaleźć nie mogę Z 525 i miejsca na diodę D 305. pozostałe zworki i rezystor mam zdjęte. W tym tv jest płytka PB 310/1. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie tego szukać. A może na tej płycie oznaczone to jest inaczej?
  • #8 2963854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 2997037
    Dixi68
    Poziom 15  
    W filtracji 8V mam 470/16. Wymieniłem wszystkie kondensatory w przetwornicy i przy TDA 8143. Niestety bez efektu.
  • #10 2997092
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Sprawdź obwód zasilania procesora (w stanie standby po włączeniu " na zimno" ) prawdopodobnie napiecie zasilania jest zaniżone (poniżej 5V) spowodowane jest to upływnością którejś elki w obwodzie zasilacza nie pamietam której bo dawno miałem taki przypadek.
    Pozdrawiam.
  • #11 2997148
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    michas napisał:
    Sprawdź obwód zasilania procesora (w stanie standby po włączeniu " na zimno" ) prawdopodobnie napiecie zasilania jest zaniżone (poniżej 5V) spowodowane jest to upływnością którejś elki w obwodzie zasilacza nie pamietam której bo dawno miałem taki przypadek.
    Pozdrawiam.

Witaj.Sprawdż dokładnie to napięcie 5 volt,miałem podobny problem z odstrajaniem się Triluxa i to było właśnie 5 volt,na początku było 5 volt ,a potem sie zmieniało,po czasie.
  • #12 2997466
    Dixi68
    Poziom 15  
    Witam. Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Wymieniłem elkę w zasilaniu procesora, ale nic to nie dało. I chyba nie o to chodzi. Przetwornica ( na zimno) zachowuje się tak jak gdyby np. był zwarty HOT (próbkuje). Nie bardzo można cokolwiek zmierzyć bo wszystkie napięcia pulsują. Po wylutowaniu BU 508 i podłączeniu żarówki jest to samo. Usterkę można usunąć tylko poprzez delikatne podgrzanie lutownicą (ok. 2sek) układu TDA 8143 lub podniesienie do 155V +B które można po chwili cofnąć i jest dobrze nawet na zimno. Usterka dotyczy tylko stanu standby. W chwili próbkowania TV można włączyć i działą bez problemów.

Dodano po 29 [minuty]:

Przed chwilą wymontowałem moduł PIP i problem ustąpił. Moduł jest napewno sprawny. Wyciągnąłęm go z innego działającego Triluxa. Więc może coś nie tak z przeróbką jak napisał BOLO 300? Usunełem zwory Z 324, 325 326 327 i R 331 ale nie mogę znaleźć Z 525 i miejsca na D 305.
  • #13 2998355
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Jak doprowadzisz,że zasilacz będzie chodził na żarówce to pewno będzie po kłopocie a przynajmniej połowa sukcesu.
  • #14 3450195
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witam wszystkich, a szczególnie twórcę tego tematu, kol. Dixi68.
    Ładnie opisał problem, który w bardzo podobnej maszynie Trilux TAP2833 TSPX stał się i moim udziałem.

OTC przyszedł na warsztat w następującym stanie: Jest fonia, brak wizji, ekran czarny, brak żarzenia kineskopu, brak WN. Jest przełączanie stacji P+ P-, klient nie przywiózł pilota.

Po badaniu okazało się, że do 8 nogi TDA8143 dochodzi wysterowanie (prostokąt ok. 5Vss) z 40 nogi TDA8376, brak impulsów na bazę T802 BU508AF. Sprawa prosta - zabrałem się za wymianę TDA8143. :idea:

Po wymianie: OTC zaskoczył, jest obraz i głos :D Wyłączyłem z sieci.

Po kilku min załączam klawiszem sieciowym na czuwanie i mam efekt opisany orzez Kol. Dixi68: telewizor "cyka" ok. 1x/sek, przygasa LED wskazujący. :cry: W tym stanie można bez problemu załączyć i oglądać. Po podgrzaniu - kilka minut pracy wyłączamy do STBY i lampka nie miga.

Sprawa powtarza się po wyłączeniu OTC z sieci, ostygnięciu i powtórnym załączeniu. Okazało się, że na STBY układ TDA8376 jest wyłączony, bo nie dostaje zasilania, nie podaje sterowania do TDA8143 i tak jest prawidłowo.
    Natomiast przy dołączonym zasilaniu na nogę 3 ukł. TDA8143 w stanie STBY, "produkuje" on napięcie stałe sterujące bazę T802, który wysterowany powoduje chwilowy spadek napięcia zasilającego trafo, przeciążenie zasilacza i w rezultacie układ "cyka" :cry: Jest to efekt bardzo podobny z zewnątrz do efektu spowodowanego brakiem pojemności kondensatorów 1mikro i 47 mikro w zasilaczach z TDA 4605.

Aha! Wyjęcie płytki PIP nie pomaga, efekt jest ten sam.

Podstawiłem następny układ TDA8143 kupiony extra za 25zł - i układ nie ruszył w ogóle - tak jak na początku, brak wysterowania bazy HOT-a.

Co Wy na to??? Czy potrzebny następny TDA :?: Proszę o opinię :idea:

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Uff! uff! Przebadałem elementy w otoczeniu TDA8143, żeby wykluczyć i taką ewentualność: R801 150k, R802 4k7, R803 2k7, R805 1R, R806 27R, C801 1nF, C802 100nF, elektrolity już wcześniej.

Wróciłem do tego "cykającego" na zimno TDA8143 uznając, że jest to ostatni "krzyk mody" i szczyt możliwości technologii firmy Thomson.
    No cóż, chłopaki nie nauczyli się jeszcze dobrze obrabiać krzemu. Są tak naprawdę przed epoką Krzemienia Łupanego.

Zastanawiam się nad zrobieniem grzałki z napięcia 5V która będzie go podgrzewała w stanie STBY.

A swoją drogą: jaki macie sposób na odzyskanie swoich pieniędzy od firm handlowych za Buble, które kosztują realne pieniądze???
    Przecież oprócz wymiany muszę ja, a nie firma handlowa dać gwarancję na ten układ.
    Pozdrawiam Wszystkich !
  • #15 3454379
    Dixi68
    Poziom 15  
    Witam. Tady 1 nie bardzo mogę pomóc. W moim przypadku problem powstał po zamontowaniu modułu PIP więc gdy wszystko zawiodło poprostu usunąłem go i teraz jest ok. Prawdę mówiąc myślałem że to jakaś usterka w tym module, ale jakiś miesiąc temu zamontowałem go w innym Triluksie i działa prawidłowo więc ... Szczerze życzę powodzenia, i bardzo proszę o opis postępów. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 3487030
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Okazało się, że po wymianie na inną dobrą sztukę cykl "cykania" jest trochę wolniejszy. Oba IC TDA8143 po wyłączeniu do poz. STBY jak ostygną (5 - 10 min) zaczynają tą samą bajkę. Ale na "ON" jest OK. Dziękuję Koledze Dixi68 zainteresowanie :D i czekam na inne posty w tej sprawie :?::!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Trilux 2831, który po instalacji modułów NICAM i PIP samoczynnie włącza się i wyłącza w trybie czuwania z częstotliwością około 1 raz na sekundę, szczególnie gdy jest zimny. Wymiana układu TDA8143 oraz kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy nie rozwiązała problemu. Podgrzewanie lutownicą układu TDA8143 tymczasowo eliminuje usterkę. Moduł PIP oryginalny, lecz po jego demontażu problem ustępuje, co sugeruje możliwą niezgodność lub błędną modyfikację płyty głównej. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia stabilności napięć zasilających, zwłaszcza 5V dla procesora, wymiany kondensatorów filtrujących przy stabilizatorach LM317 i 7808, a także modyfikacji układowych na płycie głównej (usunięcie zworek Z324-Z327, R331 i wstawienie diody D305). Problem może być związany z nieprawidłową pracą przetwornicy i jej sterowania, co powoduje pulsowanie napięć w stanie standby. Wymiana układu TDA8143 na inny egzemplarz z innego źródła czasem pomaga, ale nie gwarantuje rozwiązania. Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia obwodów zasilania procesora i eliminacji upływności kondensatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA