Witam wszystkich, a szczególnie twórcę tego tematu, kol. Dixi68.
Ładnie opisał problem, który w bardzo podobnej maszynie Trilux TAP2833 TSPX stał się i moim udziałem.
OTC przyszedł na warsztat w następującym stanie: Jest fonia, brak wizji, ekran czarny, brak żarzenia kineskopu, brak WN. Jest przełączanie stacji P+ P-, klient nie przywiózł pilota.
Po badaniu okazało się, że do 8 nogi TDA8143 dochodzi wysterowanie (prostokąt ok. 5Vss) z 40 nogi TDA8376, brak impulsów na bazę T802 BU508AF. Sprawa prosta - zabrałem się za wymianę TDA8143.
Po wymianie: OTC zaskoczył, jest obraz i głos

Wyłączyłem z sieci.
Po kilku min załączam klawiszem sieciowym na czuwanie i mam efekt opisany orzez Kol. Dixi68: telewizor "cyka" ok. 1x/sek, przygasa LED wskazujący.

W tym stanie można bez problemu załączyć i oglądać. Po podgrzaniu - kilka minut pracy wyłączamy do STBY i lampka nie miga.
Sprawa powtarza się po wyłączeniu OTC z sieci, ostygnięciu i powtórnym załączeniu. Okazało się, że na STBY układ TDA8376 jest wyłączony, bo nie dostaje zasilania, nie podaje sterowania do TDA8143 i tak jest prawidłowo.
Natomiast przy dołączonym zasilaniu na nogę 3 ukł. TDA8143 w stanie STBY, "produkuje" on napięcie stałe sterujące bazę T802, który wysterowany powoduje chwilowy spadek napięcia zasilającego trafo, przeciążenie zasilacza i w rezultacie układ "cyka"

Jest to efekt bardzo podobny z zewnątrz do efektu spowodowanego brakiem pojemności kondensatorów 1mikro i 47 mikro w zasilaczach z TDA 4605.
Aha! Wyjęcie płytki PIP nie pomaga, efekt jest ten sam.
Podstawiłem następny układ TDA8143 kupiony extra za 25zł - i układ nie ruszył w ogóle - tak jak na początku, brak wysterowania bazy HOT-a.
Co Wy na to??? Czy potrzebny następny TDA

Proszę o opinię
Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:
Uff! uff! Przebadałem elementy w otoczeniu TDA8143, żeby wykluczyć i taką ewentualność: R801 150k, R802 4k7, R803 2k7, R805 1R, R806 27R, C801 1nF, C802 100nF, elektrolity już wcześniej.
Wróciłem do tego "cykającego" na zimno TDA8143 uznając, że jest to ostatni "krzyk mody" i szczyt możliwości technologii firmy Thomson.
No cóż, chłopaki nie nauczyli się jeszcze dobrze obrabiać krzemu. Są tak naprawdę przed epoką Krzemienia Łupanego.
Zastanawiam się nad zrobieniem grzałki z napięcia 5V która będzie go podgrzewała w stanie STBY.
A swoją drogą: jaki macie sposób na odzyskanie swoich pieniędzy od firm handlowych za Buble, które kosztują realne pieniądze???
Przecież oprócz wymiany muszę ja, a nie firma handlowa dać gwarancję na ten układ.
Pozdrawiam Wszystkich !