logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux 2831 ts, po włączeniu sam się wyłącza, schemat.

franios 29 Maj 2007 22:16 1915 8
REKLAMA
  • #1 3934094
    franios
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    mam problem z tym Triluxem 2831 ts-x (PB3102),gdyby nie dobry kineskop już dawno bym go rozebrał na surowce wturne.Od dwóch tygodni walcze z nim i nemoge go ugryżć.
    Telewizor załanczam i gra jakiś czas poczym się wyłancza i po takim wyłączeniy wystarczy załączyć go ponownie i gra do następnego
    wyłączenia czas nieokreślony 1 min a czsem 5 godzin.Nieraz po takim wyłączeniu przetwornica pyka tak jakby była przeciążona i TV nie można załączyć nieraz startuje i się wyłancza od razu a nieraz gra cały dzien
    bez wyłączenia. Kondesatory elka wymieniłem w przetwornicy w pionie z zasilaniu lini i w wszystkich liniach zasilsjących bez efektu .Poprawiłem wszystki luty na płycie.Jeśli zewre BU to TV startuje za każdym razem słychać dzwięk w głośniku a co naciekawsze odłaczam słuchawke WN nakineskopie i TV startuje jest wysoki i kineskop ma żażenie i newiem
    do czego się przyczepić najlepiej przydałbysię schemat
    Pozdrawiam

Interpunkcja!
    Spacje!
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3934247
    franios
    Poziom 12  
    Niestety żaden z tych schematów nie pasuje do mojego strupa
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3934255
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Co oznacza : zewrę BU Tv startuje? Nie za bardzo kumam.
  • REKLAMA
  • #5 3934267
    franios
    Poziom 12  
    Baza BU z masą
  • #6 3934327
    radekrpisz
    C803,C805, R807 na początek (schemat podany przez kolegów wyżej musi pasować)
  • #7 3934411
    franios
    Poziom 12  
    sorki
    żadenzpowyszych schematów nie pasi do mojego np.w moim jest sterow.lini TDA8143 a w powysztch jest tda8140 chyba że mnie oczy mylą
    pozdrawiam

Zdanie rozpoczynamy wielką literą!
    Pracujesz na ostrzeżenie!
    [_P_]
  • #8 3934473
    radekrpisz
    Te układy są zamienne, aplikacja taka sama, trochę trzeba zmienić, poszukaj w sieci.
  • #9 3935397
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    wypisz wszystkie uklady jakie masz na płycie

[_P_]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Trilux 2831 TS-X (PB3102), który po włączeniu działa przez różny czas (od 1 minuty do kilku godzin), a następnie samoczynnie się wyłącza. Po wyłączeniu przetwornica czasami wydaje dźwięki wskazujące na przeciążenie, co uniemożliwia ponowne uruchomienie TV. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w przetwornicy oraz poprawiono lutowania na płycie, jednak problem nie ustąpił. Zauważono, że zwarcie bazy tranzystora BU do masy powoduje, że telewizor startuje za każdym razem, a odłączenie słuchawki wysokiego napięcia kineskopu skutkuje wysokim napięciem i zjawiskiem żażenia kineskopu. Użytkownik poszukuje schematu do modelu, jednak dostępne schematy nie odpowiadają dokładnie jego wersji, m.in. ze względu na różnicę w układzie sterowania linią (TDA8143 zamiast TDA8140). Wskazano, że układy TDA8140 i TDA8143 są zamienne z niewielkimi modyfikacjami. Zasugerowano sprawdzenie elementów C803, C805, R807 oraz wypisanie wszystkich układów scalonych na płycie w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA