logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć elektronikę do dysku WD800JB-00JJA0 z uszkodzonym układem L6283?

beholderMH 23 Sie 2006 00:38 5837 10
REKLAMA
  • #1 2943230
    beholderMH
    Poziom 10  
    Witam,
    Padła mi elektronika w dysku WD Caviar model WD800JB-00JJA0.
    Dysk przestał być wykrywany przez bios, elektronika grzała się mocno, niestety zgubiłem papiery z dysku choć jest jescze na gwarancji więc postanowiłem odkręcić płytkę i zobaczyć co z nią nie tak.
    Otóż, okazało się że w układzie L6283 pojawiła się dziurka wielkości łebka szpilki. Nie wiem czy układ się spalił sam od siebie czy padł silnik.
    Pracował normalnie i nagle przy kolejnym uruchamianiu komputera już nie dał się wykryć przez bios.
    Poszukuję elektroniki do tego dysku na wymianę, mam nadzieję, że to wystarczy i winę ponosi tylko elektronika na płytce bądź tylko ten układ.
    Aha, płytka ma oznaczenie 2060-001292-000 REV A.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2943321
    beholderMH
    Poziom 10  
    PitD nie traktuj wszystkich (mnie na pewno) z buta.
    Chyba, że tekst "Używaj przycisku szukaj" wstawiłeś dla siebie by nie zapomnieć o takim sposobie postępowania podczas korzystania z pomocy na forum. Zapewniam, że po wpisaniu w wyszukiwarce tekstu: WD800JB
    pojawi się znacznie więcej linków.
    Przeczytałem wszystkie posty i nie ma tam zbyt wiele o tym konkretnym modelu, poszukuję także elektroniki a nuż wymiana płytki w tym przypadku pomoże.
    Rozumiem, że pewien odsetek forumowiczów nie korzysta z wyszukiwarki a na pewno już nie jest to większość.
    W sumie nie na temat się rozpisałem ale jestem podirytowany utratą dysku a co za tym idzie, danych na nim zgromadzonych.
    Niemniej za próbę pomocy serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2943516
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    telemax napisał:
    Niestety w WD-kach uszkodzony zostaje najczęściej zintegrowany sterownik silnika i przetwornicy napięć zasilania w wyniku czego bardzo często uszkodzeniu w WD-kach ulega układ przetwornika (montowany na tasmie na ramieniu głowic. 0 szans na wymianę / naprawę.

To co opisujesz zgadza się z tym co pisze telemax.
    Ja tylko chciałem cię naprowadzić.
    Sprawa może być bardzo trudna.

Co do wymiany elektroniki to oprócz modelu dysku i firmware trzeba jeszcze spełnić kilka dodatkowych warunków.
    No chyba ze będziesz miał szczęście i dostaniesz elektronikę idealnie od takiej sztuki jaką masz.

Jeżeli się czujesz urażony poprzednim postem to przepraszam.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • Pomocny post
    #5 2944285
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Elektronika w dyskach WDC jest zbudowana na procesorze WDC, lub na procesorze Marvell...
    Dyski z procesorem Marvell różnią się zasadniczo od pozostałych dysków WDC...
    WD800JB-00JJC0 to dysk WD z elektroniką na procesorze Marvell...
    Elektronika w takich dyskach jest w kształcie litery "L" (w prawie wszystkich modelach, poza bardzo nielicznymi wyjątkami)
    Radzę poszukać wiadomości związanych ze słowami: Marvell Mammoth Sabre ...

Mikippp
  • #6 2946200
    beholderMH
    Poziom 10  
    PitD, masz rację to wygląda bardzo podobnie jak pisał telemax w swoim wątku, mam jednak nadzieję, że w moim przypadku układ sterownika znajdujący się na taśmie sygnałowej głowic (podobno, sam nie sprawdzałem z wiadomych powodów) jest ok.

Mikippp, z tobą też postanowiłem się tu zgodzić ;-)
    Czytałem wcześniejsze podpowiedzi które udzieliłeś innym użytkownikom.
    Marvelowski procesor ma oznaczenie: 88I6540-LFH

Zabawa z programami serwisowymi odpada, ponieważ jak pisałem jeden z układów ma wypaloną dziurę.
    Dysk nie daje oznak życia, ustawienie jumperami trybu safe mode również pozostaje bez odpowiedzi.
    Pozostaje mi szukać PCB tego samego modelu. Dlatego wypisałem na początku wszystkie istotne do tego dane, więc jeśli ktoś takową elektronikę posiada, proszę pisać na pewno dojdziemy do porozumienia.
    WD Caviar: WD800JB-00JJA0
    PCB: 2060-001292-000 REV A
    produkcja: 22 aug 2004
    prądy przy 5V=0,35A
    przy 12V=0,50A

Niestety na Allegro nie ma aktualnie tego modelu.
  • #7 2950503
    beholderMH
    Poziom 10  
    Mikippp napisałem do Ciebie na PRV.
  • #8 2952056
    beholderMH
    Poziom 10  
    Więc piszesz, że PA powinien być ok, cieszy mnie to bardzo.
    Znalazłem coś takiego:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1223...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
    Jednak dysk ten to WD Caviar SE, mój to WD Caviar bez SE(special bądź second edition). Pozostałe parametry to samo tak samo jak miejsce produkcji jak i prądy pobierane przez dysk, jest tylko o dwa lata młodszy, mój ma datę produkcji 22 sierpnia 04 bez znaczka H na końcu.
    Pozostałe róźnice w opisie to:
    s/n: WMAM91970283, mój dysk: WMAM91492051
    DCM: HS8HCTJCH, mój hd: DSBHCTJCH
    LBA identyczne w obydwu dyskach.

Czy ten dysk nada się na przeszczep?

Czy różnica w oznaczeniach o końcówkach ...A0 i ...C0 polega na rozmiarze cache?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2952116
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Muszę Cię niestety troszkę zmartwić.
    Mamy czasami w serwisie takie sytuacje np 5 dysków WD z uszkodzoną elektroniką z tej samej partii nr seryjnych (różnica o kilka szt) i jesli w seterowniku jest dziura to bardzo żadko jeden z np 5 ruszy na sprawnej elektronice. Jest to specyfika konstrukcji WD-ka.
    Inne firmy to 5 z 5-ciu.
  • #10 2952295
    beholderMH
    Poziom 10  
    Czyli według Ciebie telemax sznsa to 1 do 5.
    A czy ten dysk do którego link podałem według ciebie będzie się nadawał do przeprowadzenia próby?
    Czy są duże szanse na spalenie elektroniki z drugiego dysku?
    W mojej ocenie są one niewiwlkie wręcz znikome preamp raczej nie uszkodzi reszty chyba, że będzie miał jakieś padkudne zwarcie.
    ???
  • #11 3148421
    beholderMH
    Poziom 10  
    Jak to zwykle bywa od pomysłu do jego zrealizowania upływa trochę czasu :-) Ponieważ jeden dysk sprzątnięto mi sprzed nosa, dopiero tydzień temu kupiłem dysk z tej samej serii jednak nowszy o rok, reszta oznaczeń zgadza się co do joty. Na początek spróbowałem przełożyć po prostu płytkę z elektroniką. Po podłączeniu dysk się zakręcił jednak nie był poprawnie wykrywany, pojemność była zaniżona w trybie około 500MB! Po ustawieniu trybu auto w biosie podczas postu można było przeczytać -SABRE-. Czyli jednak jak pisał mikippp mało prawdopodobne by sama wymiana całej elektroniki wystarczyła.
    Tak więc zebrałem wszystko co potrzeba, trochę cyny, kalafonię, okular (w końcu to smd i oko cyklopa było bardzo pomocne) lutownica i ... igła do szycia. Nie mam grzałkowej więc musiała wystarczyć transformatorowa i grot z drutu telefonicznego :-).
    I tak zabrałem się do wymiany układu serial flash ze starej spalonej elektroniki do nowej. Igłą podważałem po kolei odlutowywane od płytki nóżki układu, delikatnie a zarazem zdecydowanie w końcu nie można grzać w nieskończoność ale oderwać ścieżek od laminatu też nie miałem zamiaru. Powiem, że to niezbyt trudne ale trochę stresujące, chciałem odzyskać dane a nie dodatkowo uszkodzić drugi dysk.
    Najpierw odlutowałem ten ze spalonej elektroniki potem ze sprawnej. Czas na zamianę , teraz trzeba wszczepić do sprawnej elektroniki układ flash z padniętego dysku. Też operacja przebiegła bez niespodzianek.
    Teraz najważniejsze, czy flash uległ uszkodzeniu razem z pozostałą elektroniką, a może jest przegrzany, raczej nie lutowałem odpowiednio.
    Podłączyłem więc dysk do komputera i włączyłem, wybrałem w biosie autodetect-jest 80GB. Restet i windows w ruch.
    Eksplorator wyświetlił wszystkie dane które są zgromadzone na dysku :-)!!!!
    Dysk daje się odczytywać i zapisywać normalnie, jest też wykrywany tak jak powinien przez bios, czyli WD800-00JJA0.

Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególne podziękowania dla mikippp za pomoc w diagnozowaniu i wskazanie drogi do uzdrowienia dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD Caviar model WD800JB-00JJA0 przestał być wykrywany przez BIOS z powodu uszkodzenia elektroniki – na układzie L6283 pojawiła się dziurka, co wskazuje na przepalenie. Płytka elektroniki ma oznaczenie 2060-001292-000 REV A. Wymiana całej elektroniki jest trudna, ponieważ dyski WD z procesorem Marvell (oznaczenie 88I6540-LFH) mają specyficzną konstrukcję i wymiana PCB nie zawsze gwarantuje poprawne działanie. Elektronika w tych dyskach ma charakterystyczny kształt litery "L". Próby znalezienia kompatybilnej płytki na rynku (np. Allegro) są utrudnione, a różnice w oznaczeniach modeli (np. końcówki A0 vs C0) mogą dotyczyć m.in. rozmiaru cache. W serwisach zdarzają się sytuacje, że nawet wymiana elektroniki z dysków z tej samej partii nie daje efektu, co wynika ze specyfiki WD. W jednym z przypadków po wymianie płytki dysk się kręcił, ale był wykrywany z błędną pojemnością i oznaczeniem "SABRE", co potwierdza, że sama wymiana elektroniki może nie wystarczyć. Konieczna może być również wymiana lub programowanie układu serial flash na nowej elektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA