logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trafo. Jak go wysuszyć? Nadaje się jeszcze do użytku?

tomaha1 23 Sie 2006 11:31 1075 7
REKLAMA
  • #1 2944044
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Mam transformator (typ, wygląd i parametry na fotce). Znalazłem go w piwnicy. Jest z 1977 roku, prawie nie używany. W piwnicy jest bardzo wilgotno i teraz boję się go podłączyć do sieci żeby zamiast transformatora nie mieć miedzi na sprzedaż :) I tu moje pytanie. Jak go wysuszyć i czy może on być jeszcze do użytku?
    Załączniki:
    • Trafo. Jak go wysuszyć? Nadaje się jeszcze do użytku? 2.JPG (50.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Trafo. Jak go wysuszyć? Nadaje się jeszcze do użytku? 1.JPG (25.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2944092
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    Zdejmij z niego tą taśmę opatrunkową i połóż na parę(naście) dni w ciepłym suchym miejscu. potem podłącz do sieci szeregowo z żarówką i niech sobie tak pochodzi z godzinkę (kiedy się rozgrzeje ewentualna wilgoć powinna odparować)

Troszeczkę nie podoba mnie się to opakowanie - transformator zawsze się grzeje, a w tym pudełku ma małe możliwości odprowadzenia ciepła.
  • REKLAMA
  • #3 2944193
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Cytat:
    Troszeczkę nie podoba mnie się to opakowanie - transformator zawsze się grzeje, a w tym pudełku ma małe możliwości odprowadzenia ciepła.

opakowanie oryginalne mam taki sam
  • #4 2944194
    tomaha1
    Poziom 19  
    Dzięki. Dlaczego mam zdjąć tą taśmę? Opakowanie jest fabryczne :) spróbuję wymyślić coś innego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2944203
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    taśmę zasz zdjąć po to by obparowała wilgoć która jest pod nią zgromadzona
    a swoją drogą to aż tak mocno wilgotno w tej piwnicy chyba te trafo pd wodą nie leżało
  • #6 2944212
    tomaha1
    Poziom 19  
    Niestety kiedyś trochę nas podmyło i w piwnicy było trochę wody a trafo leżało na podłodze :(, ale to już dawno temu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2948531
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Gdyby woda dostała się wtedy do środka to cały rdzeń byłby teraz rudy, a na fotce rdzy nie widać.
  • #8 2950076
    tomaha1
    Poziom 19  
    Rady trafne, dziękuję. Trafo wysuszone i działa idealnie :) Temat do zamknięcia. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator znaleziony w wilgotnej piwnicy, datowany na 1977 rok, wymagał osuszenia przed ponownym użyciem. Zalecane było zdjęcie taśmy opatrunkowej, pod którą mogła gromadzić się wilgoć, oraz umieszczenie transformatora w ciepłym, suchym miejscu na kilka dni. Następnie transformator należy podłączyć do sieci szeregowo z żarówką, co pozwoli na odparowanie pozostałej wilgoci podczas rozgrzewania. Pomimo oryginalnego opakowania, które ogranicza odprowadzanie ciepła, metoda ta okazała się skuteczna. Brak rdzy na rdzeniu wskazywał, że woda nie dostała się do wnętrza urządzenia. Po osuszeniu transformator działał prawidłowo i nadaje się do dalszego użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA