logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje system operacyjny dla mikrokontrolera ATmega128?

adammruk 23 Sie 2006 14:15 2235 7
REKLAMA
  • #1 2944609
    adammruk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mam pytanie:słyszałem że na niektóre µC '51 są jakieś proste systemy operacyjne. Czy na ATmega128 też jest coś takiego?Może jakiś linux wersja na µC czy coś podobnego.Jak tak to jak on działa, jakie ma możliwości, ile pamięci zajmuje, skąd to można pobrać?

pozdr MIT(Mumbler Institute of Technology):idea:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2945563
    zolciak
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Poszukaj pod haslem RTOS (Real Time Operating System)
  • REKLAMA
  • #4 2945776
    adammruk
    Poziom 16  
    Hmm... Wiesz nie bardzo rozumiem co na taj stronce jest :( Mógłbyś m iwyjaśnić?Z tego co tam wyczytałem to jest to system operacyjny z obsługą internetu ale nie jestem pewien. I co to jest TCP\IP?Gdzieś słyszałem że to jakiś protokół internetowy.Kończę płytkę testową AVT-992 z ATmega128 i chciałbym coś fajnego z tego złożyć :)

Aha i mam pytanie trzoszeczke odbiegające od tematu ale to też ważne:Chcę się nauczyć AVR-GCC ale nigdzie na necie nie znalazłem jakiś podstaw z których mógłbym się czegoś nauczyć.Macie może linki do jakichś tutoriali?

pozdr MIT(Mumbler Institute of Technology):idea:
  • REKLAMA
  • #5 2946860
    mazdziez
    Poziom 11  
    Na stronie www.avrfreaks.com w dziale academy jest o współbieżności na avr i tym samym o systemie operacyjnym.
  • #6 2947311
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Witaj!

Jeżeli dopiero wchodzisz w temat, to radzę zacząć od czegoś prostszego. Jeżeli nie znasz C dla AVR to raczej za RTOSy nie masz sie co zabierać - wszystko po kolei.
    Odnośnie programowania w C i samej konfiguracji AVR-GCC to jest cała masa artykułów w EP i EdW, tam radzę szukać. Ewentulanie jeżeli angielski nie jest dla Ciebie przeszkodą - google.pl i szukać, szukać, czytać, czytać :).
    Kolega polecił Ci już przedemną kopalnię wiedzy w postaci strony AVR Freaks.

PS. TCP/IP to protokół transmisji danych przez sieci komputerowe (w tym też Internet) - tak z grubsza.
  • REKLAMA
  • #7 2947496
    Piotrek_P
    Poziom 18  
    Może to Cię zainteresuje:
    http://members.aon.at/voegel/
    Obecnie cały zestaw bibliotek jest dystrybuowany również z BASCOM AVR

Pozdrawiam
    Piotrek
  • #8 2948147
    adammruk
    Poziom 16  
    No ta strona z AVR-DOSem mnie zainteresowała bo na bascomie się znam :D To jak tylko dostanę wyświetlacz z allegro i dokonczę płytkę zabieram sie za robotę.Jak coś ciekawego stworzę to wszystko powrzucam :P

Pozdr i dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Na mikrokontroler ATmega128 istnieją proste systemy operacyjne czasu rzeczywistego (RTOS), które można znaleźć pod hasłem RTOS. Przykładem jest projekt dostępny na stronie http://www.ethernut.de/en/, oferujący system z obsługą TCP/IP i funkcjami sieciowymi. TCP/IP to protokół transmisji danych w sieciach komputerowych, w tym w Internecie. Dla początkujących zaleca się najpierw naukę programowania w języku C dla AVR oraz zapoznanie się z podstawami AVR-GCC, do czego pomocne są artykuły na stronach takich jak Elektroda, AVR Freaks (dział academy) oraz publikacje w Elektronice Praktycznej i Elektronice dla Wszystkich. Istnieje także zestaw bibliotek dystrybuowanych z BASCOM AVR, w tym AVR-DOS, który może zainteresować użytkowników znających BASCOM. Całość wymaga stopniowego podejścia, zaczynając od prostszych projektów i nauki podstaw programowania mikrokontrolerów AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA