logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada dostępu do Internetu na wybranych komputerach w sieci LAN (Win XP/98)

Tomekj3 23 Sie 2006 15:22 1505 6
REKLAMA
  • #1 2944852
    Tomekj3
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam taki problemik, w mojej sieci lokalnej mam 10 kompow (win xp i 98), mam dostep do Internetu i chcialbym aby wszystkie komputery byly podlaczone do sieci lecz aby nie na wszystkich byla mozliwosc przegladania stron www (7 kompów ma Internet a 3 go nie ma). Czy moze ktos podsunac mi pomysl jak to mozna rozwiązać? (odinstalowanie przeglądarki nie wchodzi w grę :D ).

PS. Tymczasowo odpada mozliwosc uzycia Routera :cry:.
  • REKLAMA
  • #2 2944874
    golasx
    Poziom 11  
    jesli jestes adminem to mozesz poprostu odlaczyc 3 kable badz zrobic router ze swojego komputera musisz przejrzec forum napewno znajdziesz jak to zrobic i wtedy bedziesz mogl programowo ograniczyc im dostep od internetu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2945168
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Ustaw IP Statyczne na tych 3 kopmach, bez BRAMY i DNS powino pomóc.
    Ma to wyglądać tak :

Adres IP 192.168.0.15
    Maska 255.255.255.0

I to wszystko reszte zostaw. Pozdrawiam
  • #5 2945675
    Nik xxl
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam ,jeżeli nie masz routera to spróbuj wpisać adres bramy jako localhost dla komputerów które nie mają wychodzić na internet. Powodzenia .
  • #6 2945710
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    inne rozwiązanie-
    dla xp na firewall możesz wyłączyć porty obsługujące http i https. dla 98 mozesz zainstalowac np. kerio firewall i zrobic to samo.
  • REKLAMA
  • #7 2947737
    Tomekj3
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Brylant_22 - jesteś wielki, dzieki za pomoc. pozdrawiam.

Niniejszym temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W sieci lokalnej złożonej z 10 komputerów (Windows XP i 98) z dostępem do Internetu, celem było ograniczenie dostępu do stron WWW na wybranych 3 maszynach, przy jednoczesnym zachowaniu połączenia sieciowego. Zaproponowano kilka rozwiązań: fizyczne odłączenie kabli sieciowych od komputerów bez dostępu, skonfigurowanie statycznych adresów IP bez ustawienia bramy i serwerów DNS na tych komputerach, co uniemożliwia im dostęp do Internetu, oraz wpisanie adresu bramy jako localhost. Dla Windows XP zasugerowano blokadę portów HTTP i HTTPS za pomocą wbudowanego firewalla, natomiast dla Windows 98 rekomendowano instalację oprogramowania Kerio Firewall do podobnej konfiguracji. Tymczasowy brak routera wymusił rozwiązania programowe i konfiguracyjne. Ostatecznie zastosowanie statycznych IP bez bramy i DNS zostało uznane za skuteczne i temat został zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA