logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1200 - regeneracja tonera, smugi na zaczernionych wydrukach po napełnieniu

jetblack 23 Sie 2006 15:35 2112 8
  • #1 2944888
    jetblack
    Poziom 2  
    napełniłem toner hp 1200 -wg instrukcji- wydruki są ok przy tekscie, jednak jak drukuję zaczernione kwadraty są smugi-paski, a wymieniłem nawet wałek. może kilka rad ktoś mi udzieli zeby byo wssytko SUPER!
  • #2 2945097
    Janusz D
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    To jest na 100% sprawa jakości zasypanego proszku. Może trochę pomoże dokładne wyczyszczenie lasera (soczewki) i lustra - wtedy promień jest silniejszy, ale zasadnicza przyczyna tkwi w zasypanym tonerze.
  • #3 2945263
    olinex
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Pomóc może też wymiana PCR
  • #4 2945641
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    zgadzam się że na jakość wydruku wpływ ma to co wsypałeś ale także wpływ ma jakosć rolki ładukącej. Proponowałbym ją dobrze wyczyścic ( można alkocholem) a jak nie pomoze to popdmienić
  • #5 2945677
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Ostatnio miałem wkład po "regeneracji wg. instrukcji" i tylko ręcę załamać... Zawsze wklady robię na czuja i wydruki są super ! Rolkę ładującą myję płynem do szyb i myję też wałek magnetyczny. Dokładnie trzeba oczyścić też listwę zbierającą toner z wałka magnetycznego. No i dobrej jakości toner - podstawa !

C.
  • #6 2946812
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    ja stosuję "static control" lub "uninet" i nigdy, ale to przenigdy nie miałem problemów z kryciem. I nawet, przyznam się szczerze, nie zawsze jestem dokładny z czyszczeniem- zwłaszcza jeśli robię je w hurcie po kilkanaście sztuk na raz
  • #7 2947425
    jetblack
    Poziom 2  
    czym można myć wałek magnetyczny w tonerach laserowych, aby tego nie uszkodzić
  • Pomocny post
    #8 2953181
    ghul
    Poziom 12  
    Witam,

Wałek magnetyczny należy czyścić nasączoną alkoholem szmatką
    (np. denaturat). Najważniejsze, żeby nie było na wałku
    tłuszczu. Po umyciu nie dotykać palcami. Oczywiście przeczyścić sprężynę,
    która dotyka styku kasety.
    A co do pasków w wydruku, jeżeli były pionowe to należałoby się przyjrzeć
    listwie doc blade.(umycie jej wodą z płynem, jak nie pomoze nakleić pasek charger link lub wymienić listwę).

Pozdrawiam
  • #9 2990422
    _ARAS_
    Poziom 12  
    Panowie, przecież PCR nie ma znaczena przy słabym kryciu ... jeśli autor by miał szare tło to może podmieniać PCR wtedy ... to nie analogowa kopiarka :lol:

podstawa to dobry proszek, jak nie pomoże wymień na nowe bushingi (na wałku magnetycznym) o ile wymieniłes bęben.

wałek wystarczy przetrzeć mocno suchą czystą szmatką (nie potrzeba tu ani denaturatu ani płynów - wydaje mi się że po takim myciu trzeba wałek porządnie wytrzeć żeby dobrze sie toner nanosił...), a doctor blade izopropanolem czyścisz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem smug i pasków na zaczernionych wydrukach w drukarce HP 1200 po napełnieniu tonera najczęściej wynika z jakości użytego proszku tonerowego. Zaleca się stosowanie wysokiej jakości tonerów, np. marek Static Control lub Uninet, które zapewniają dobre krycie. Ważne jest także dokładne czyszczenie elementów takich jak wałek magnetyczny (zalecane czyszczenie alkoholem denaturowanym, unikanie dotykania palcami po umyciu), listwa docierająca (doctor blade) czyszczona izopropanolem oraz listwa zbierająca toner. Wymiana wałka magnetycznego i bushingów może pomóc, jeśli wałek jest zużyty. Rolkę ładującą (PCR) warto wyczyścić alkoholem lub wymienić, choć jej wpływ na krycie jest mniejszy niż proszku i wałka magnetycznego. Czyszczenie lasera i lustra może poprawić jakość wiązki światła, co również wpływa na jakość wydruku. W przypadku pionowych pasków warto sprawdzić i wyczyścić listwę docierającą, a jeśli to nie pomoże, rozważyć jej wymianę lub zastosowanie pasków charger link. Podsumowując, kluczowe są: jakość tonera, czystość wałka magnetycznego, listwy docierającej i elementów optycznych oraz ewentualna wymiana zużytych części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA