logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1200 - nie przypieka proszku na brzegu kartki

Przemcio 25 Maj 2006 21:38 1764 7
REKLAMA
  • #1 2663466
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Witam
    Ma taki problem z w/w sprzętem.
    Folia wizualnie w idelanym stanie z wydruk na brzegu kartki w odległości ok. 5 mm jest niewpalony.
    Proszek można zetrzeć palcem.

Czy jest możliwe żeby ta porcelanowa grzałka była uszkodzona miejscowo.
    Mam wrażenie, że w tym miejscu jest jakby więcej , grubiej proszku wiec to może wina regenerowanego tonera?
    Z drugiej strony to nie pierwszy "degenerat" a poprzednie chodziły dobrze.

Pozdrawiam
    Przemo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2663675
    joel77
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sprawdź łożysko wałka gumowego. Może się wytarło z jednej strony i masz słaby docisk z folią utrawalającą.
  • REKLAMA
  • #3 2664278
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    podmien kaste z tonerem - wykluczysz jego wine

pomysł ze sprawdzeniem docisku może być strzałem w 10 jesli toner " jest niewinny " :D
  • #4 2664515
    Przemcio
    Witam
    Toner udało mi się podstawić i jest bez zmian.
    Ten pomysł z łożyskiem to może być faktycznie ale to musi być minimalny ubytek tego elementu bo inaczej chyba by niszczyło papier.
    Tak mi się wydaje.
    Łożysko to jak rozumiem ta plastikowa "wyściółka" bocznej blachy, na której opiera się gumowy wałek dociskowy?
    Żadnych innych elementów o działaniu łożyskowym tam przecież nie ma.
    Cały zaspół ma za sobą ok 70 tys. stron.
    Wymienię to jutro z innego i napiszę co to dało.

Dzięki i pozdrawiam
    Przemo
  • #5 2664698
    miroslawm
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam
    Jeżeli to nie łożysko to będzies musiał wymienić element grzejny, miałem już kilka takich przypadków. Części możesz kupić w www.techserwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 2666764
    Przemcio
    Pomyślałem troszkę o tym w ciągu dnia i chyba grzałkę też od razu podstawię.
    W końcu docisk grzejnika do wałka jest na zaj....tych sprężynach a plastikowe łożysko ma chyba góra ok. 1mm.

Przekonamy się jutro wieczorkiem o co z tym chodziło.

Dzięki i pozdrawiam
    Przemo
  • REKLAMA
  • #7 2666906
    buli -konrad
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam. Jeżeli chodzi o łożysko, tulejki czy inne takie tam to by nie wygrzewało od połowy kartki wiem z doświadczenia, miałem cos podobnego w hp 4000 i wina była folii. Niby nie była zbyt widoczna wada, ale jednak na brzegu była tak jakby wyrysowana czymś. A po drugie, jeżeli nakładałeś smar (silikon) czy jak to tam się nazywa zobacz czy niema go za dużo na listwie wygrzewającej, tez tak miałem tylko mi środek nie dogrzewał.
  • #8 2673913
    Przemcio
    Witam
    Panowie, wszystko jasne.
    Wygląda na to, że zabrałem sie za tą drukarkę w stanie szerzej znanym pod nazwą "pomroczność jasna". :D
    Zatrzymałem się bowiem na tym efekcie niedopiekania wydruku a nie zwróciłem uwagi na delikatne aczkolwiek słyszalne zgrzytanie.
    Nie zauważyłem poważnej wady zgryzu zębatki napędu wałka dociskowego z dużym kołem napędzajacym resztę toru fusera.
    No ale skoro kartka wyszła to ... itd.
    Przyczyną usterki była wytarta plastikowa panewka po stronie osi zakończonej kółkiem z wałkiem gumowym. Widać te sprężyny naprawdę są zaj...ste skoro potrafią takie coś.
    Przełożyłem panewkę ze starego fusera i nawet w/w wada zgryzu kół zębatych się poprawiła.

Tym razem punkty dla joel77.
    Chyba bym utknął nieco nad tą drukarką.

Dziękuję za informacje i pozdrawiam.
    Przemo

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP LaserJet 1200 polegał na niedopieczonym tonerze na brzegu kartki, gdzie proszek można było zetrzeć palcem. Podejrzewano uszkodzenie miejscowe porcelanowej grzałki lub wadę regenerowanego tonera, jednak wymiana tonera nie przyniosła poprawy. Sugerowano sprawdzenie łożyska wałka gumowego, które mogło być wytarte i powodować słaby docisk folii utrwalającej. Po wymianie łożyska z innego urządzenia problem częściowo ustąpił. Ostatecznie przyczyną usterki okazała się wytarta plastikowa panewka na osi wałka dociskowego, co powodowało zgrzytanie i niedopiekanie toneru. Wymiana panewki poprawiła działanie fusera i jakość wydruku. W dyskusji pojawiła się również sugestia, że nadmiar smaru silikonowego na listwie wygrzewającej może wpływać na niedogrzewanie środka kartki. W przypadku braku poprawy po wymianie łożyska i tonera, rekomendowano wymianę elementu grzejnego, dostępnego m.in. w serwisie www.techserwis.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA