logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

trudny wybor - jbl gt4-12 czy 2 sztuki stx 30-300-4-ap

arkos72 23 Sie 2006 17:06 1572 6
REKLAMA
  • #1 2945166
    arkos72
    Poziom 2  
    wiec tak... dylemat mam - kazdy ma jakis, ale mam okazje kupic 2 glosniki stx 30/300-4-ap po BARDZO atrakcyjnej cenie - 100pln brutto za sztuke... likwidacja sklepu audio jest i wyprzedaja wszystko za grosze...

wiec tak: mam na stanie jbl gt4-12 zamontowany w skrzyni BR i gra mi to w omedze b combi - mocny glosniczek i bardzo wartosciowy moim zdaniem
    napedza go jakis marny buszmen 600wat - 2 kanalowy, w sinusie 2x125w a na mostku 1x275 RMS
    na tego jbl uwazam ze za cienki jest, bo glosnik tak sobie dmucha - sprawdzalem suba na estradowym 2x325 RMS i myslalem ze mi peruka spadnie nie dalo sie normalnie tchu zlapac bo flaki w bebechach wibrowaly

i teraz pytanie o przedmiot tuningu - opla kadetta 3d chatchback: bede robic calosciowo zabudowe bagaznika... chcialbym miec niski i potezny basior ze suba, bo reszta pasma zajma sie 4 zestawy glosnikow (zestaw to: 1x GDN-20-120-4-AW + 1x GDWK-9-150-4-PJ pracujace pod kontrola zwrotnicy 2-droznej)
    przednie zestawy zamontuje w drzwiach po przeprofilowaniu tapicerki z astry f , a tylne wejda w tylna polke ALE wykonana w ten sposob, aby mialy pudlo pod spodem - generalnie tylna polka bedzie 2-czesciowa a przednia jej czesc nieruchoma stanowic bedzie skrzynie

co lepiej mi sie oplaci:
    zakosic z omegi tego jbl i dorobic mu skrzynke (ma byc ZABUDOWANY bagaznik a nie jakis kwadrat walajacy sie w nim) czy kupic te stx i zabudowac bagaznik na 2 subach?

co w waszej opinii bedzie efektywniejsze?

dodam, ze nie bede uzywal badziewia buszmena tylko zaopatrze sie w 2 monoblocki po ok.200-225 rms

oczywiscie wszystkie glosniki sa jednocewkowe

z uwagi na to, ze obsluga WinISD doprowadza mnie do szewskiej pasji (tydzien i nic - nie chce przyjmowac parametrow glosnikow ktore wpisuje) prosilbym o policzenie skrzyn i dla subow i tez dla tych stx 20cm... zarowno BR jak i BP 6th
    chyba ze inne typy skrzyn widzicie, to sugestie bardzo mile widziane

jesli to nie problem i da sie tak zrobic, to poprosze o pliczki *.wdr z danymi tych glosnikow i moze uda mi sie wgrac je do winISD i jakos sam sobie po czesci poradze
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2945212
    dkx2
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Cześć ja proponuje kupić 2 stx.W tej cenie to okazja i szkoda ją stracić.
    Co do jbl pewnie gra lepiej od stx ale na pewno nie lepiej niż 2 stxy
    :D

Pozdrawiam
    Dawid
  • REKLAMA
  • #3 2945789
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    te jblki to juz przezytek wes 2 stxy co prawda potrzebuja mocniejszego wzmaka ale bedzie konkretnie:)
  • REKLAMA
  • #4 2946273
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    A te "zestawy" jak to nazwałeś to pójdą na samym radiu ,czy też pod wzmakiem(4 kanałowym) ?Mało się spotyka 20cm głośniki w aucie ,a z przodu to wcale.Poza tym wysokotonówki Stx to do dobrych nie należą.Te "zestawy" już masz czy kupisz dopiero?
  • REKLAMA
  • #5 2946326
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    daj jako glosniki phonocary y-line sa bardziej udane od stxow i zbuduj bagaznik na 2 subach :)
  • #6 2946346
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Do tego zmierzałem.
  • #7 2946444
    arkos72
    Poziom 2  
    powalla napisał:
    A te "zestawy" jak to nazwałeś to pójdą na samym radiu ,czy też pod wzmakiem(4 kanałowym) ?Mało się spotyka 20cm głośniki w aucie ,a z przodu to wcale.Poza tym wysokotonówki Stx to do dobrych nie należą.Te "zestawy" już masz czy kupisz dopiero?

owszem, malo sie spotyka...
    powiem tak
    preferuje dobra jakosc dzwieku i w tym celu uzywam duzego glosnika basowego (nie mylic z mocnym)
    zabudowe drzwi mam na tyle przemyslana, ze pieknie sie wkomponuje basowy do przedniego naroznika a gwizdek dam max do gory
    na razie mam basowe stx-y - gwizdki i zwrotnice dokupie bo nie mam

te 4 "zestawy" na razie poleca na radiu - pioneer deh-p4800mp, 4x50W
    podlaczylem domowe kolumny do radyjka - szlo niczego sobie, sporo decybeli bylo wiec na takich stx-ach tez powinno byc dobrze

co do jakosci stx - no polemizowalbym i to ostro
    dwa argumenty:
    1. w tej kategorii cenowe uwazam ze ciezko dostac konkurencje ktora jest lepsza - moim zdaniem jakis buszmen czy alpierd to do jajek im nie staje
    2. wychowalem sie na polskich glosnikach - tonsil byl bardzo szanowany za granica - swego czasu high-endowe serie kolumn domowych byly wlasnie na polskich glosnikach robione
    fakt, ze podupadl nieco na jakosci, ale slyszac jeden z najnowszych ich wyrobow w postaci kolumienek model Z-9 to po prostu opadla mi szczena

mam do dzis dnia w idealnym stanie altusy 300 i uwazam je za prawie wzorcowe - tamte jakos tak nie odbiegaly od nich, a nawet je przewyzszaly "miekszym" brzmieniem

Dodano po 3 [minuty]:

crazy_88 napisał:
    te jblki to juz przezytek wes 2 stxy co prawda potrzebuja mocniejszego wzmaka ale bedzie konkretnie:)

kurcze... nie wiedzialem ze po roku to juz sie przezytek robi... do tylu jestem :D

dobra, wiec rozumiem zeby pchac 2x stx na suba

prosze wiec o pomoc w kwestii skrzyni - bas ma byc mocny i bardzo niski
    mysle o BP 6 rzedu
    co mozecie w tym temacie doradzic - jaka skrzynia litrazowo, pasowalo by mi nie wstawiac BR okraglego, tylko zrobic go z plyty z ktorej wykonam skrzynie czyli kwadratowy zeby byl

co wy na to?

Dodano po 33 [minuty]:

kurde... siedze, licze i mysle - patrze na altusy - tu tez 30cm basy... pudlo ok.65-70l

jesli zrobilbym pudlo 60-65l dla obu glosnikow przedzielone przegroda na ktora dam glosniki membranami naprzeciw siebie i polacze w przeciwfazie (chyba sie to nazywa izobarycznie to ulozenie) to podzielenie tej skrzyni np. w stosunku 35l/15l powinno mi pozwolic uzyskac zestrojenie jednej komory na ok. 25-30Hz a drugiej na jakies 55-60Hz , czyli o ile dobrze mysle charakteryztyka przenoszenia powinna byc wlasnie miedzy tymi zakresami a reszte powinien ciac...
    pomozcie mi dobrac BR do obu komor, bo kurcze od tego wszystko zalezy, a jak chce go zrobic z dechy (kwadratowy) to nie za bardzo bedzie mowa o strojeniu po poskladaniu pudla...

i poprawcie mnie jesli moje rozwazania nie trzymaja sie kupy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między jednym subwooferem JBL GT4-12 zamontowanym w obudowie BR a dwoma głośnikami STX 30/300-4-AP oferowanymi w atrakcyjnej cenie. JBL GT4-12 jest ceniony za jakość dźwięku, jednak obecny wzmacniacz Buszmen 600W (2x125W RMS) jest dla niego zbyt słaby, co powoduje słabe efekty basowe. Propozycje uczestników sugerują zakup dwóch głośników STX ze względu na korzystną cenę i większą moc, choć wymagają one mocniejszego wzmacniacza. Autor planuje kompleksową zabudowę bagażnika w Oplu Kadetcie 3d hatchback, z niskim i mocnym basem z subwoofera oraz czterema zestawami głośników (GDN-20-120-4-AW i GDWK-9-150-4-PJ) w drzwiach, które obecnie działają na radiu Pioneer DEH-P4800MP (4x50W). Dyskusja porusza także kwestie jakości głośników STX i alternatyw, jak Phonocar Y-Line, oraz znaczenie dobrej jakości dźwięku i odpowiedniego doboru wzmacniacza do subwoofera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA