logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić komunikat Contact Service na Nokia 6610i po naprawie?

lechu12 23 Sie 2006 20:15 3191 21
REKLAMA
  • #1 2945871
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Mam do was sprawe z nokio 6610i , bo klijent przyniusł i była po zalaniu i wyświetlała cs, jak ją wykąmpałem , wygrzałem , i zaczeła śmigać , klijent dziś był , i powiedziałem mu cene , a on powiedział mi że mu się nie opłaca jej robić , i musze mu ją oddać w takim stanie jakim była, Pytanie do was , co zrobić żeby ta nokia wyświetlała CS

Pozdro

p.s. troche głupie pytanie , ale co :)
  • REKLAMA
  • #2 2945998
    strzelec82
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Bardzo niezręczna sytuacja - teoretycznie nie da rady przywrócić do identycznego stanu bo po wygrzaniu nie wiesz gdzie dokładnie nie stykało itp.

Może ponegocjuj najpierw z klientem, ewentualnie troszke zejdź z ceny. Miałem kiedyś podobną sytuację i dogadaliśmy się jakoś.

Generalnie to przed przystąpieniem do naprawy warto z klientem ustalić do jakiej kwoty może dać za naprawę itp. A jeśli klient jest bardzo hamski - to odpowiedz tym samym - wygrzej płyte 400 na maxa tak żeby nic nie działało nawet nie musi być CS, jak przyjdzie to powiedz mu że był CS ale widocznie bateria wysiadła a jak jest CS to nie można jej naładować, jeśli wróci i powie że nie działa nawet z inną baterią to powiedz że widocznie ktoś w nim grzebał po Tobie itp. pościemniaj troche

życzę powodzenia i jak najmniej takich klientów

być może ktoś sobie pomyśli że jest to hamskie nieetyczne itp. ale prosze spojrzeć na to z innej strony - klient być może dysponuje jakimś badziewnym flasherem typu sklonowane tornado - zobaczył że nie jest to usterka programowa i poszedł do serwisu w którym to naprawili, ale po co płacić powiedział ze nie ma kasy itp. i liczył że serwis uwali słuchawkę tylko programowo np. wgrywając innego flasha albo przerywając podczas flashowania i że sobie sam naprawi więc nic tylko dobij ten telefon :)
  • #3 2946173
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Napewno należało by negocjować a może zechce odsprzedać na części.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 2946193
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    zrob erase i wgraj od nowa orginalny soft. 10000% ze bedzie CS bo 6610i i 7250i wymagaly paczowanych mcu aby nie bylo CS
  • #5 2946224
    lechu12
    Poziom 26  
    Porzyczyłem tornado , braciakowi, co robić coś mechanicznie, jakiś kondensator może ??
  • #6 2946268
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Pożyczyłem jeśli już :-)
    Zrób tak jak mówi slawko_k czyli wgraj jej jakiś popsuty soft. Możesz wgrać od jakiegoś innego modelu albo coś w tym stylu. HW lepiej nie ruszaj. Chociaż miłoby było ubić takiemu klientowi koma na zawsze :-)
    Pobaw się softowo - daj znać co wymyśliłeś bo taka wiedza może się przydać.

Ile mu krzyknąłeś za taką usługę, że nie chce robić??

POZDRAWIAM.
  • #7 2946349
    lechu12
    Poziom 26  
    @bbxb , sory za błędy ,ale druga noc nie przespana, tornado , bende mniał za tydzień , najlepiej coś w stylu HW :)

Dodano po 3 [minuty]:

p.s. 40zł (mysle że w miarę) :)
  • #8 2946381
    bbxb
    Poziom 31  
    40 pln????? U mnie taka usługa zaczyna się od kwoty 50 pln!!!!! Spokojnie 40 pln mogłeś wziąć.
    Jak się ch** rzuca za 40 pln to masz rację - lepiej HW. :-) :-) :-)
    Może zdjęcie jakiegoś układu BGA spowoduje CS?? Kurcze, ja to zawsze SW CS'y robiłem....

POZDRAWIAM.
  • #9 2946446
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    ludzie niegdy nei fleshowaliscie 6610i?? wykasuj flasha i wgraj orginalnego. bedzie Contact Service
  • #10 2946494
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    ew. podnies uem i zdejmij kulki a13 lub b13 - zaznacze jednak ze nigdy nie testowalem ale powinno pomoc..
  • #11 2946573
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    40 zł za naprawe 6610i to dla niego drogo ?!?!
    Choć ja miałem kolesia który za narpawe zasiegu nie chciał wiecej jak 20zł zapłacić.. wiecie co...

Soft, jak nie możesz to zapalniczka za 2zł i "pstryczek " na uema...
    Pozdro
    i zyczenie kasiastych klietnów ;-)
  • REKLAMA
  • #12 2946799
    lechu12
    Poziom 26  
    Może , jeszcze jakieś wskazówki??, jutro do nie jej przysiąde i się pobawię w HW :), bo gościu powiedział że sam kupi sobie kabelek za 15zł, i wgra soft ,ja mu tłumacze a on swoje , tacy są ludzie :)

Pozdro, dzięki za Odp
  • #13 2946839
    rybol
    Poziom 21  
    ja bym nie ubijal procka tak jak mowia koledzy bo moze jeszcze wroci do Ciebie.. dlatego zdejmij kulki i tyle:)
  • #14 2946881
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    no to lechu12 niech sobie kupi niech se zrobi a ja za ciebie wyloze durniowi te pare zlotych jak juz by trzeba bylo jak tak madry mogl sam sie za to zabrac chyba ze czegos nie doczytalem
  • #15 2947239
    rybol
    Poziom 21  
    a skasuj go w takim razie za ekspertyze:) 20zl
  • #16 2947466
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    bo gościu powiedział że sam kupi sobie kabelek za 15zł, i wgra soft

Uwielbiam takich :D:D:D
    Moja rada: zdejmuj kule z proca.

Niech wgrywa sobie soft.
    A jak wróci do Ciebie to powiedz, że teraz to 50 pln albo niech idzie do konkurencji :-) Ciekawe czy mu konkurencja za 50 pln postawi nowe kulki :D:D:D:D

POZDRAWIAM.
  • #17 2947561
    harryo
    Poziom 16  
    Witam,
    Przeczytalem wypowiedzi poprzednikow, "i Tak powiem"-jak ktos sie nie zna na handlu(placeniu), to wywalam go na zbity ryj, nie robie z nim pozniej zadnych interesow,chocby obiecywal zlote gory, olej 40zl i wsadz tel do mikrofali - bo jak sie mu uda to bedzie dalej waly robil;

Tak poza tym 40 zl to 'smiech na sali'-tylko Ci dzien popsul waleniem glupa.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #18 2947635
    lechu12
    Poziom 26  
    Wiem co zrobie, zdejme końcówke mocy, i nie bedzie mniała zasięgu to go skasuje za 60zł :), i wkręcem mu że się resetuje co jakiś czas, a czy można pod końcówką zewrzeć drucikiem Piny żeby nie mniała zasięgu(bo jak przyjdzie i powie że nie ma jednego elementu )

Pozdrawiam

p.s. Myśle że dobre rozwiązanie

Mam chyba gdzieś walniętego switcha to dobry wylutuje a stary wlutuje :)

Dodano po 2 [minuty]:

Może zmięknie i się podda :)
  • #19 2947715
    rybol
    Poziom 21  
    wystarczy ze wyjmiesz odpowieni elem. kolo koncowki (jakis kond. lub rez) i powinno zalatwic sprawe
  • #20 2947733
    lechu12
    Poziom 26  
    ok ,

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Wyjełem kondensator obok switcha(duży) i teraz nie ma zasięgu :)

Odezwe się, jak to załatwiłem :)
  • #21 3046556
    lechu12
    Poziom 26  
    Gościu przyszedł do mnie, był w dwóch komisach , ale nie doszli żę wylutowałem jeden filtr :), skasowałem z niego 50zł

UDAŁO SIĘ :)

Pozdro

P.s. Napewno komuś się ten trick przyda :)
  • #22 3046602
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    osobiscie zaczynam bawic sie softami, ale jak wgralem plik PPMz innej wersji niz powinno to rowniez pokazaj sie CS. a za pomoca kabelka za 15zl to on nic nie zrobi :):):)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przywrócenia komunikatu "Contact Service" (CS) na telefonie Nokia 6610i po naprawie po zalaniu. Użytkownicy sugerowali, że standardowo model ten wymaga specjalnie zmodyfikowanego oprogramowania (softu) lub odpowiedniego flashowania, aby komunikat CS się pojawił. Proponowano wykonanie erase i wgranie oryginalnego softu, co powinno przywrócić CS, gdyż 6610i i 7250i fabrycznie wymagają paczkowanych MCU, by uniknąć CS. Wskazano również na możliwość ingerencji sprzętowej, np. zdjęcie kulek BGA (np. A13 lub B13) lub usunięcie kondensatora obok końcówki mocy, co skutkowało brakiem zasięgu i pojawieniem się CS. Dyskutowano także o negocjacjach z klientem w kwestii ceny naprawy oraz o metodach "zabezpieczenia" telefonu przed dalszym użytkowaniem, jeśli klient nie chce zapłacić. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność usunięcia filtra/kondensatora, co pozwoliło na wyświetlenie komunikatu CS i pobranie opłaty za usługę. Poruszono też temat tanich kabli do flashowania i ryzyka wgrywania nieodpowiedniego softu, który może wywołać CS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA