logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet na 150 m? Kabel czy HUB?

Miros18 23 Sie 2006 21:25 2165 13
  • #1 2946150
    Miros18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam internet podlaczony do routera, kumpel ktory mieszka 150 m dalej chcialby zebym mu udostepnil go, czy do tej odleglosci bede potrzebowal HUb-a czy starczy pociagnac kabel? Z gory bardzo dziekuje
  • #2 2946309
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Rozciągaj kabel i jazda. Przeciesz nie udostępnisz mu 100M, prawda ?
  • #3 2946324
    supremin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jeśli chodzi o połączenie kablowe UTP to teoretyczna maksymalna odległość to 100m, dobrze ulokowany hub/switch wzmocni sygnał.
    Jeśli nie zależy wam na szybkiej wymianie danych między kompami (zawsze szybciej będzie osobiście przejść się z dyskiem :)) to można zastosować połączenie BNC (stare karty karty sieciowe 10mbit, na allegro za grosze) ta stara technologia daje możliwość połączenia komputerów do 180 - 200m.
    Połączenie samuch kart siecioweych 100mbit UTP (kabel 8 drucików) może różnie się skończyć w zależności od jakości od jakości kabla, zaciśniętych końcówek i zakłuceń po drodze..
  • #4 2946360
    Miros18
    Poziom 11  
    zalezy mi tylko na tym zeby on mial dostep do internetu, jesli chodzi o siec lokalna to jest niewazne jaki przesyl.
  • #5 2946438
    mpralat2
    Poziom 17  
    A nie wolelibyscie polaczenia radiowego? byloby najprosciej i przypuszczam ze jakby wszystko podliczyc to moze nawet taniej i bez klopotu.
  • #6 2946955
    Miros18
    Poziom 11  
    co musialby wtedy kupic ten znajomy zeby to polaczyc droga radiowa?
  • #7 2947229
    yellow1111
    Poziom 12  
    100m dla skrętki to jest wartość teoretyczna - twoja sieć wtedy spełnia normy, możesz powiesić sobie na ścianie i wstawić w ramki :)
    nawet przy 300m możesz nie poczuć żadnego spadku sygnału
  • #8 2947236
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Karte sieciowa WiFi jesli nie ma(100-150zl), Ty w kompie tez bys musial miec karte Lan WiFi i wlaczony kopm zeby on mial internet, no chyba ze masz router z WiFi, jesli nie to (ok 350zl). Dodatkowo jesli cos stoi na drodze pomiedzy waszymu domami to pewnie przyda sie jakas zewnetrzna antenka... Mysle ze taniej niz na kablu nie wyjdzie, jesli nie ma oczywiscie zadnych przeszkod technicznych zeby pociagnac kabel. :D Ciagnac kabel musisz pamietac o tym ze bedzie on narazony na ciezkie warunki. Jesli kupisz zwykla skretke to pewnie po jakims czasie bedzie trzeba ja wymienic. Lepszym rozwiazaniem wydaje sie tu BNC i kabel koncentrczny jak wspomniane zostalo wczesniej.
  • #9 2947289
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Miros18 napisał:
    kumpel ktory mieszka 150 m dalej
    - ponieważ trochę druta ciągnołem, to 150m odległości w przypadku skrętki znacznie się zwiększy (w skrajnych warunkach może nawet braknąć tego co jest normalnie "w pudle", czyli 305 metrów). Czy da się to połączenie poprawnie skonfigurować to juz inna sprawa - uzależnina od jakości kabla, kart sieciowych, zakłóceń itd. Najważniejsze pytanie: jak ten kabel pociągnąć? Zakopać, rozwiesić na słupach, czy może jeszcze inaczej? Tu jest problem największy. I dlatego pozostaje rozwiązanie radiowe.

Pytanie kontrolne (30pkt nagrody za pierwszą prawidłową odpowiedź):
    Dlaczego w pudełku ze skrętką jest 305 metrów?
  • #10 2947299
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    bo 155m jest do wyrzucenia? :D
  • #11 2947314
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    ano pewnie dlatego ze 1000 stóp (USA) to w przyblizeniu 305m ;D
  • #12 2947334
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Dokładnie tak 305 metrów - 1000 stóp.

Tak trochę OT
    W 2000 roku robiłem sieć, w niedużym w sumie budynku, ale wepchneliśmy tam 10,8 km skrętki. Skrętta była opisana w stopach :D.
    Po tygodniu dostaliśmy "kociokwiku" z przeliczaniem systemów miary, więc kupiłem taśmę "amerykańską" (czyli yardy i stopy). Po dwóch miesiącach miałem spore problemy z przejsciem na system metryczny :D.
  • #13 2949995
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Uwaga przy wieszaniu skrętki. Podczas burzy taki kabel to niezła antena. Nawet nie musi blisko walnąć żeby rozwalić kompa.
  • #14 2950895
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Uwaga przy wieszaniu skrętki. Podczas burzy taki kabel to niezła antena. Nawet nie musi blisko walnąć żeby rozwalić komputera.

heh, czy ja wiem ? to zalezy jak się uda - jeśli nie walnie bezpośrednio to na pewno nic nie rozwali. Nawet gdy walnie "w linię" to i tak niekoniecznie musi wszystko zjarać. Kilka tygodni temu miałem przypadek że piorun uderzył w słup na którym wisi skrętka - u jednego sąsiada stopiło gniazdka elektryczne, a u tego do którego skrętka leciała uszkodziło karte ( działała ale z przerwami )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do udostępnienia internetu na odległość około 150 m standardowy kabel UTP (skrętka) teoretycznie ma limit 100 m, jednak w praktyce możliwe jest przesłanie sygnału na większe odległości, choć zależy to od jakości kabla, zakończeń i zakłóceń. W przypadku przekroczenia 100 m zaleca się zastosowanie wzmacniacza sygnału, np. huba lub switcha. Alternatywnie można rozważyć połączenie radiowe WiFi, które wymaga kart sieciowych WiFi, routera z WiFi oraz ewentualnie zewnętrznych anten, co może być prostsze i bardziej niezawodne niż ciągnięcie kabla na taką odległość. Stosowanie kabla BNC z kartami sieciowymi 10 Mbit pozwala na połączenia do 180-200 m, ale jest to starsza technologia o niższej przepustowości. Przy instalacji kabla należy pamiętać o ochronie przed warunkami atmosferycznymi i ryzykiem uszkodzeń spowodowanych wyładowaniami atmosferycznymi, gdyż kabel może działać jak antena podczas burzy. Długość standardowego kabla UTP w opakowaniu to 305 m (1000 stóp), co jest istotne przy planowaniu instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA