logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czym przesłac internet na 200 m kablem czy radiem?

pawelpad 17 Lis 2007 19:01 4379 15
  • #1 4491911
    pawelpad
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    mam problem mieszkam za lasem , w sąsiednie wsi zamontowali nadajnik sieci radiowej ok kilometra tylko po drodze jest las , ale 200 metrów od mojego domu na mojej działce nadajnik widać niema żadnych przeszkód jak go skierować do domu , źródło prądu jest w moim domu , jestem zielony w temacie.
  • #2 4491978
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Możliwe, że sygnał przejdzie przez las. Zadzwoń do nich i się umów na testowanie.
  • #3 4492044
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam;
    zwyklym kablem , tzw skretka mozesz miec transmisje do 100m; jak chcesz wiecej to swiatlowod;
    wiec tak jak pisze przedmowca, moze radiem przejdzie, albo maszt, i nad lasem ;)

pozdrawiam;
  • #4 4492979
    pawelpad
    Poziom 10  
    w poniedziałek mają przyjechać sprawdzić i wtedy pomyślimy
  • #5 4492987
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Zwykle skretki dzialaja nieco dalej, sam budowalem takie linie po kilkaset metrow, najdlusza miala w jednym odcinki ponad 2 km (10 Mbs).
    Jezeli na Twojej dzialce jest miejsce z ktorego widac stacje bazowa i na testach jest tam sygnal to nic nie stoi na przeszkodzie by tam postawic maly maszt i na nim powiesic AP-ka odpowiednio skonfigurowanego a miedzy AP-kiem a komputerem polozyc odpowieni kabel. Zasilanie mozna rozwiazac na kilka sposobow i nie jest to skomplikowane.
  • #6 4496721
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4496735
    pawelpad
    Poziom 10  
    irekr napisał:
    Zwykle skretki dzialaja nieco dalej, sam budowalem takie linie po kilkaset metrow, najdlusza miala w jednym odcinki ponad 2 km (10 Mbs).
    Jezeli na Twojej dzialce jest miejsce z ktorego widac stacje bazowa i na testach jest tam sygnal to nic nie stoi na przeszkodzie by tam postawic maly maszt i na nim powiesic AP-ka odpowiednio skonfigurowanego a miedzy AP-kiem a komputerem polozyc odpowieni kabel. Zasilanie mozna rozwiazac na kilka sposobow i nie jest to skomplikowane.

możesz zdradzi9ć jak jakim sprzętem itp
  • #8 4499248
    irekr
    Ovis i 3com, czyli żadna rewelacja. Ale były to urządzenia sprzętowo 10 Mbs.
    Współczesne kable z żyłami powyżej 0,5 mm są naprawdę dobre. Linie o których mówiłem to kable podobne do kat.6 z żyłami 0,8 mm i skrętami poniżej 25 mm.
    Na stronie Technokabla masz przewody do takich celów.
  • #9 4499613
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Tzw. żółty kabel ethernetowy z założenia miał przesyłać, i raczej przesyłał, na 500m; zwykły kabel RG58 na 180m,
    ale producenci wielu kart podawali, że na ich kartach jest zasięg 300m; użycia kabla RG116 podwajało zasięg, a był
    dużo tańszy od tego żółtego. Tylko niestety to wszystko dotyczyło Ethernetu 10Mb/s, a nie tych szybszych.

Przesyłanie na 400m skrętką w sieci 100Mb/s to i mi by się przydało - nie wiem, czy zadziała i na jakich switchach.
  • #10 4503750
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Witam.

Również mam odcinki skrętki po kilkaset metrów i działa choć najczęściej na 10Mbps.
    Norma mówi, że to jest 105+105 metrów bo na środku jest element aktywny. Ale w lesie lepiej na środku toru nie zawieszać switcha (!?!?!)

Natomiast koniecznie musi byc to skrętka ekranizowana z podłączeniem (kontynuacją) ekranu po obu stronach (nie jak to robią jedni talenci w marketach TESCO których poznałem rok temu, że tylko po jednej stronie podłączaja ekran).

Ale tu uwaga !!. Każde połączenie kablowe a w szczególności ekranizowane związane jest z różnicami potencjałów jakie powstają po obu stronach połączenia. To można zawsze zmierzyć zwykłym miernikiem ale ryzyko przepięcia pozostaje zawsze.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest odseparowanie punktów od siebie w sposób galwaniczny - czyli nie łączą się elektrycznie.
    Oczywiście najpopularniejszym rozwiązaniem jest WiFi choć najmniej stabilnym.

Jeśli istnieją możliwości terenowe najlepiej zawiesić światłowód a po obu stronach konwertery np. D-Linka ze światłowodu na skrętke.
    Takie rozwiązania nie są popularne ale super stabilne i obecnie juz niezbyt drogie.

Pozdrawiam
  • #11 4527636
    Kiermasz
    Poziom 24  
    Ocena: 199
    witam. Ja bym proponował sprawdzić wpierw radio.
    Powinno także ślicznie śmigać.

Np. Posiadam antenkę yagi na rurze wysokości 10-15m i jak padnie baza u mnie, to muszę przebić się jeszcze przez dom sąsiada (wyższy niż rura) i pagórzaste pola, a jednak mogę złapać sygnał z nadajnika z sąsiedniej wioski ponad 3Km.
    I to na poziomie rzędu 50% - czyli chodzi stabilnie.
    Karta w pc jest od edimaxa. Tylko prędkość połączenia nia zachwyca 2mb-5mb.

Normalnie to mam 11mb i 500m z przeszkodami i 100% sygnału (+/-3%-zależy od pogody) ze stacji na mojej wiosce. A Internet śmiga ładnie i zero zrywania.

Mam nadzieję, że coś pomogę, pisałem to na szybko ;)
    Pozdrawiam
  • #12 4529329
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Mam u siebie w jedym miejscu 150m UTP, łączony mniej więcej w połowie - działa na 100MBps, ale takiej prędkości na tym nie uzyskasz :-) Jednak, jeśli chodzi Ci tylko o internet to taka przepustowość nie jest Ci potrzebna.. Pamiętaj, kabla radiem nie zastąpisz.., tymbardziej jak masz las po drodze.. Ale jeśli nie masz innej możliwości, to zostaje radio. Skrętka na 200m też uciągnie.

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • #13 4529758
    irekr
    Przy stosowaniu WiFi jest jeden podstawowy kłopot: kuchenki mikrofalowe. No i nie radze dokonywać żadnych operacji bankowych.
  • #14 4530430
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Połączenia do banku są szyfrowane, inaczej nie byłyby bezpieczne - kable też się daje podsłuchiwać.
    Pytanie: czy nie można by wykorzystać radia z długim kablem do anteny (żeby anteny były blisko)?
    wtedy radio byłoby jako modem + separacja galwaniczna, a sygnał prawie całą drogę by szedł kablem.
  • #15 4531069
    Kiermasz
    Poziom 24  
    Ocena: 199
    Witam. Nadajnik z sąsiedniej wioski widać bezpośrednio, więc net od nadajnika idzie po wi-fi.
    Dlaczego więc nie postawić jakiegoś ap z dwoma antenami w trybie uniwersal repeater w miejscu,
    gdzie widać nadajnik i do domu radiem nie posłać?
    W domu tylko karte wi-fi do pc wsadzić i antene za
    oknem powiesić i po kłopocie.
    Odpadają wtedy przepięcia i dodatkowe kombinacje.
    Jedyny kabel to zasilanie ap.

Przynajmniej ja bym tak zrobił :)

Dla radia 200m to nie jest poważna przeszkoda i kuchenki mikrofalowe aż tak wredne nie są, by spaprać sygnał aż tak mocno. Chyba, że cały sygnał to marne 30% a w to bardzo wątpię na tak krótkim dystansie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przesyłu internetu na odległość około 200 metrów przez las, z rozważeniem dwóch głównych opcji: kabla (skrętka) lub łącza radiowego (WiFi). Skrętka UTP ekranowana może działać na dystansie do 200 m, a nawet dłużej (przykłady do 2 km przy odpowiedniej konfiguracji i kablu o większej grubości żył, np. 0,8 mm), jednak norma Ethernet przewiduje około 100 m bez aktywnego elementu pośredniego. W lesie zaleca się stosowanie ekranowanej skrętki z poprawnym uziemieniem ekranu po obu stronach, aby uniknąć zakłóceń i przepięć. Możliwe jest zasilanie urządzeń sieciowych (switch, access point) przez skrętkę, np. z napięciem 24 V. Alternatywnie, jeśli jest bezpośrednia widoczność nadajnika na działce, można zastosować łącze radiowe WiFi z anteną kierunkową (np. Yagi) umieszczoną na maszcie, co pozwala na stabilne połączenie nawet przez przeszkody terenowe. W przypadku WiFi konieczne jest zasilanie urządzeń radiowych, a sygnał może być zakłócany przez mikrofalówki, choć na krótkim dystansie (200 m) nie powinno to być znaczącym problemem. Proponowane rozwiązania to: postawienie małego masztu z access pointem w miejscu widocznym dla nadajnika i połączenie go kablem do domu lub bezpośrednie połączenie radiowe z anteną w domu. Światłowód jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli jest możliwość jego instalacji. W dyskusji pojawiły się uwagi o konieczności testów sygnału i praktycznych doświadczeniach z kablami i radiem na podobnych odległościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA