logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest sens wymieniać? Diora: WS504B, CD 504, Tuner 502.

Certino 23 Sie 2006 23:22 1995 11
REKLAMA
  • #1 2946675
    Certino
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam. Obecnie posiadam diora w składzie: WS504B, CD 504, Tuner 502. I teraz mam takie pytanko. Czy do ok 700 złotych zamienie to na coś nowszego i przede wszystkim mocniejszego. Przydałby się mocniejszy wzmak najlepiej na tranzystorach (lepsza jakość dźwięku :)), do tego jakis tuner i cd coby pasowało stylistycznie i dobrze by bylo mieć zdalne sterowanie pilotem:). Czy w tej kasie nic lepszego nie da rady kupić ?? Czekam na propozycje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2946790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2946858
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Najlepiej będzie pozostać z tym co jest. Za taką kwotę nic lepszego nie kupisz, a tylko będziesz żałował dobrego brzmienia.
  • #4 2947207
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam.

Coś tu koledzy dziwnie radzą.

Ja na twoim miejscu kupiłbym tylko wzmacniacz. Polecam starsze Yamachy, Onkyo, Pionieery a nawet Technics-y (te starsze jeszcze coś sobą reprezentowały). Wszystkie z nich będą lepsze od tej nie udanej Diory.
    Za 700zł na pewno dostaniesz niezłą jednostkę.

Cytat:
    a tylko będziesz żałował dobrego brzmienia.

Tja... O brzmieniu twojego starego wzmacniacza z chęcią zapomnisz...

Pozdrawiam.
  • #5 2947237
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    na Technicsy i Pioneery bym trochę uważał bo różnie to może być, ale za 700 zł, można zacząć szukać jakiegoś NAD'a, Rotela czy Cambridge Audio z drugiej ręki. Łatwo nie będzie (niezawsze pasująco stylistycznie i nie zawsze z pilotem) ale myślę że warto poszukać. chyba, że kolega urzeczony jest brzmieniem muzyki disco wydobywającym się z altusów, to rady cofam...
  • #6 2947531
    Certino
    Poziom 17  
    Największy problem jaki jest w tej diorce to bas. Po prostu prawdopodobnie trafo nie daje rady jak podkręce troche bas. Ale też słyszałem ze to przestarzała konstrukcja i sie własnie zastanawiam czy zmieniac calem czy moze tylko trafo i kondensatory ??
  • REKLAMA
  • #7 2947756
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Tylko nie ładuj się w NADa. To drogi chinczyk całkiem beznadziejnie brzmiący. Lepiej zostaw sobie Diorkę. I z daleka od kompletnych systemów "kina domowego" do 700 zł.
    Jeżeli Twój zestaw gra niezawodnie to zostaw sobie go. Chyba najlepsze rozwiązanie.
  • #8 2948058
    Certino
    Poziom 17  
    A jest sens wymieniać trafo na mocniejsze i elektrolity na nowe.
  • #9 2948633
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    nie sądzę, żeby nowe elektrolity czy trafo w czymś szczególnie pomogły. może dozbieraj jeszcze trochę i rozejrzyj się za subwooferem. przynajmniej będzie ci brzuch masować. co do NAD'a nie twierdzę, że jest wzorem dla innych wzmacniaczy, ale ma w sobie COŚ. mnie się ten dźwięk podoba, mimo oczywistych braków, ale to kwestia gustu. tak czy inaczej nie radzę nikomu nic kupować bez próby co sprzęt potrafi. co do tego chińskiego rodowodu, to teraz trudno jest znaleźć jakikolwiek nowy sprzęt który nie byłby produkowany przez skośnookich towarzyszy. poza tym nie widać już tak jaskrawo , że coś jest zrobione TAM, a co innego TU. nawet skłonny jestem podejrzewać, że gdyby Diora teraz była składana w Chinach , byłaby lepszej jakości niż ta, która była składana w Polsce.
  • #10 2949647
    Certino
    Poziom 17  
    A ja właśnie słyszałem troche inne opinie szczególnie jeśli chodzi o trafo. Może ktoś jeszcze sie wypowie ??

Dodano po 58 [minuty]:

A jakbywymienić na coś takiego http://allegro.pl/item121857753_super_mocna_koncowka_mocy_sharp_sx_8800_h_.html
    Tylko że byłby pewnie problem dostać pozostałe klocki.

Dodano po 24 [sekundy]:

A jakbywymienić na coś takiego http://allegro.pl/item121857753_super_mocna_koncowka_mocy_sharp_sx_8800_h_.html
    Tylko że byłby pewnie problem dostać pozostałe klocki.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz zestawu Diora (WS504B, CD 504, Tuner 502) pyta o sens wymiany sprzętu na nowszy i mocniejszy w budżecie około 700 zł, z preferencją na wzmacniacz tranzystorowy, tuner i odtwarzacz CD stylistycznie dopasowane oraz z pilotem. W odpowiedziach przeważa opinia, że za tę kwotę trudno znaleźć lepszy sprzęt niż obecny, zwłaszcza biorąc pod uwagę trwałość i możliwość naprawy starej polskiej elektroniki. Część użytkowników sugeruje zakup używanego wzmacniacza japońskiej produkcji (Yamaha, Onkyo, Pioneer, Technics), które mogą oferować lepsze brzmienie i większą moc niż Diora. Wskazano także na modele NAD, Rotel i Cambridge Audio, choć z zastrzeżeniem, że mogą nie pasować stylistycznie lub nie mieć pilota. Dyskusja porusza problem słabego basu w Diorze, prawdopodobnie z powodu niewystarczającego transformatora i przestarzałej konstrukcji. Pojawiły się pytania o sens wymiany transformatora i kondensatorów elektrolitycznych, jednak większość uważa, że nie przyniesie to znaczącej poprawy. Zaproponowano rozważenie subwoofera jako alternatywę. Wątek zawiera także propozycje konkretnych używanych wzmacniaczy z Allegro (Sharp SX 8800 H, Grundig Fine Arts V2, Akai AM 35), które mają lepsze parametry mocy i brzmienia niż Diora, choć może być problem z dopasowaniem pozostałych elementów systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA