logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CLIO 2 1.5 DCi "programowanie nowego kluczyka"

djbarti 24 Sie 2006 02:14 19944 7
REKLAMA
  • #1 2947014
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam serdecznie. Jakiś czas temu nabyłem CLIO 2 z 2002r. Niestety auto sprowadzałem z Francji, gdzie dostałem tylko jeden kluczyk. Chciałbym się zabezpieczyć na wszelki wypadek, gdybym miał w przyszłości (co mam nadzieje nie nastąpi) zgubić lub uszkodzić kluczyk. Postów na Elektrodzie jest sporo, ale żaden z nich nie wyczerpuje w jaki sposób można wprogramować immo w nowy kluczyk, jak również sterowania Centralnego zamka z tego pilota. Czytając inne posty dowiedziałem się jedynie, że kluczyk musi być czysty, nie może być to kluczyk pochodzący od innego auta. Posiadam taki kluczyk, zrobiłem już grot u ślusarza, pozostało mi jedynie wprogramować w niego IMMO oraz Radiowe sterowanie centralnym zamkiem. PROSZĘ FACHOWCÓW, którzy robili to już wcześniej o udzielenie mi wskazówek w tym temacie. Z góry będę ogromnie wdzięczny, a napewno przyda się to innym forumowiczą, bo temat krąży, ale nic konkretnego na jego temat nie można się dowiedzieć. Czy do wgrania IMMO w kluczyk potrzebny jest program servisowy, czy można to uczynić innymi sposobami... JESZCZE RAZ W IMIENIU SWOIM I INNYCH FORUMOWICZÓW GORĄCO DZIĘKUJE ZA UDZIAŁ W TEMACIE.
  • REKLAMA
  • #2 2947079
    elektronika5
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Kluczyk wprogramujesz urządzeniem serwisowym znając
    kod dostepu a pilota możesz samemu.
    Wsiadasz do auta,naciskasz przycisk zamka
    i przycisk w pilocie.
    Czekasz na synchronizację i po kłopocie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2947204
    djbarti
    Poziom 14  
    Mój kluczyk pochodzi z tego źródła: http://www.allegro.pl/item121042621_kluczyk_z_pilotem_nowy_renault_clio_kangoo_thalia.html mam rozumieć, że oprócz zsynchronizowania centralnego zamka, nic sam nie zrobie?? Nie ma żadnego sposobu na przyuczenie takiego kluczyka bez kodu oraz bez wizyty w serwisie ASO RENAULT?? Skąd wziąść KOD??
  • #4 2947221
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2947251
    djbarti
    Poziom 14  
    No to świetnie... A ktoś się orientuhe ile kosztuje taka imprezka??
  • REKLAMA
  • #6 3405462
    zagrycha
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    dorobienie klucza ze stałym kodem kosztuje ok 140 zł, przegranie samego kogu 80, ale w tym roczniku jest juz zmienny, wiec cena powinna byc ok 30% wieksza
  • #8 18695329
    castin
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    W tym roczniku to już powinien być chip immo zintegrowany z nadajnikiem centralnego - PCF7946/47. Jeśli jest taki, to żadna procedura douczenia CZ nie zadziała na nowym/używanym kluczyku. Kodowanie klucza do tej Clio II ph2 to koszt około300-350pln. Jak byś miał bliżej, to temat do ogarnięcia z lekkim rabatem. Ze sprzętów to raczej ich cena przewyższa wartość samochodu (Renault Can Tool, X300DP3), ewentualnie kalkulacja pinu z UCH i dopisanie DDT4All lub podobny. Bez sprzętu tematu raczej nie ogarniesz.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Renault Clio II z 2002 roku z silnikiem 1.5 DCi, programowanie nowego kluczyka z immobilizerem (IMMO) wymaga znajomości kodu dostępu, który można uzyskać wyłącznie w ASO Renault lub za pomocą specjalistycznego sprzętu diagnostycznego, takiego jak Renault Can Tool, X300DP3 lub oprogramowanie DDT4All. Samodzielne zsynchronizowanie pilota centralnego zamka jest możliwe poprzez jednoczesne naciśnięcie przycisku zamka w samochodzie i pilocie, jednak programowanie immobilizera wymaga kodu i urządzenia serwisowego. W Clio II faza 2 (po liftingu) stosowany jest chip immo PCF7946/47 zintegrowany z nadajnikiem pilota, co uniemożliwia prostą procedurę douczenia kluczyka bez kodu. Koszt dorobienia klucza z kodem zmiennym wynosi około 300-350 zł, co jest droższe niż w przypadku starszych modeli z kodem stałym. Alternatywą jest użycie urządzeń diagnostycznych do odczytu i wpisania kodu, jednak ich cena często przewyższa wartość auta. Wymagany jest czysty, nieużywany kluczyk z odpowiednim transponderem, a samodzielne programowanie immobilizera bez kodu i sprzętu serwisowego jest praktycznie niemożliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA