logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza z tranzystorami 2SD2438E i 2SB1587E - gdzie znaleźć?

ToMo6 29 Cze 2003 21:44 2680 7
REKLAMA
  • #1 268498
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam !!!

Tak jak w temacie szukam jakiegoś schematu wzmacniacza na tranzystorach 2sd2438e i 2sb1587e.

Z góry dzięki za pomoc !!!
  • REKLAMA
  • #2 272812
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Dlaczego uparłeś się na schemat wzmacniacza dokładnie z takimi tranzystorami??? Przeszukałem trochę materiałów i muszę powiedzieć że nic takiego nie znalazłem. :? Tranzystory 2SD2438 i 2SB1587 mogą być zastosowane w stopniu końcowym we wzmacniaczu mocy (para komplementarna). Schemat w tym przypadku jest podobny do każdego innego rozwiązania wzmacniacza akustycznego, w którym zastosowano stopnie komplementarne.
    Czy poszukiwany schemat ma być wykorzystany do celów serwisowych (jeżeli tak to podaj nazwę producenta i model urządzenia), a może chcesz zbudować własny wzmacniacz mocy w oparciu o te właśnie tranzystory???
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 273087
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Może uparł się akurat na te, bo już je ma. :).
  • REKLAMA
  • #4 273096
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    moglby wziac jakis schemat wzmaka na tranzystorkach o podobnych parametrach, wtedy najpredzej bedzie ladnie dzialac.
  • #5 273901
    ToMo6
    Poziom 15  
    Uparłem sie na te tranzystory bo jush je mam. A pochodzą one z wieży Aiwa NSX-AV85. Nie moge znaleś od niej schematów wiec szukam jakiegos schematu gdzie mkógłby je wykorzystać.....
  • #6 274567
    ufol
    Poziom 23  
    W takim razie masz dwa rozwiązania. Pierwsze to znaleźć schemat tej wieży (daj zapytanie na forum... myślę ze coś by się takiego znalazło) lub drugie, czyli znalezienie schematu z tranzystorami końcowymi o podobnych parametrach. Parametry Twoich tranzystorów znajdziesz w notach katalogowych do których linki masz poniżej:
    2SB1587 : http://www.allegromicro.com/skncatlg/pwrxtr/2sb1587.pdf
    2SD2438 : http://www.allegromicro.com/skncatlg/pwrxtr/2sd2438.pdf
    Powinieneś jednak zadać sobie pytanie czy warto jest inwestować (tak czas jak i pieniądze) w budowę wzmacniacza mocy tylko dlatego że ma się już (tylko!) odpowiednie tranzystory mocy... Może lepszym rozwiązaniem byłby zakup uszkodzonego wzmacniacza tranzystorowego i jego przeróbka???
    Pozdrawiam
  • #7 275718
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ech no to rozejrze sie za uszkodzonym wzmakiem ale nie wiem czy dam rade to przerobić :?
  • REKLAMA
  • #8 275746
    ufol
    Poziom 23  
    Chciałeś zrobić wzmacniacz od podstaw, a nie czujesz się na siłach aby zmodyfikować już gotowy??? Wydaje mi się w tym momencie, że jednak najlepszym rozwiązaniem byłby zakup kitu do samodzielnego montażu z dobrym opisem, lub odpuszczenie sobie zabawy z lutowaniem i kupno sprawnego wzmacniacza na przykład na giełdzie elektronicznej.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat wzmacniacza wykorzystującego tranzystory mocy 2SD2438E i 2SB1587E, które pochodzą z wieży Aiwa NSX-AV85. Tranzystory te tworzą parę komplementarną stosowaną w stopniu końcowym wzmacniaczy mocy. Nie znaleziono jednak gotowego schematu dokładnie z tymi tranzystorami. Zalecane jest poszukiwanie schematu oryginalnej wieży Aiwa NSX-AV85 lub schematu wzmacniacza z tranzystorami o podobnych parametrach. Wskazano również na możliwość wykorzystania not katalogowych tranzystorów do dobrania odpowiedniego układu. Alternatywnie sugerowano zakup uszkodzonego wzmacniacza do przeróbki lub gotowego kitu do samodzielnego montażu z dokumentacją, co może być prostszym rozwiązaniem niż budowa wzmacniacza od podstaw.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA