logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć prosty schemat układu uruchomieniowego dla ATmega8?

laasek 24 Sie 2006 12:39 2611 7
REKLAMA
  • #1 2947886
    laasek
    Poziom 13  
    Witam
    Gdzie bym mógł znaleść jakiś prosty układ uruchomieniowy do atmegi8? Przeglądłem już dużo różnych for i nie ma jednoznacznego schematu. Chciałbym na początek sterować diodami, potem może jakaś komunikacja przez rs, itp. Jeśli ktoś ma czy mógłby się podzielić jakimś skromnym schematem na wykonanie czegoś takiego? Szukam jeszcze jakiś opracowań na temat atmegi8, albo not od producenta tylko aby były po polsku chyba że niema to po angielsku też by bylo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2948404
    laasek
    Poziom 13  
    Mógłbyś wżucić schemat tej płytki w formie .jpg? Bo sciągnołem Eagle ale wersje Demo i nie otworzy mi Twojego schematu. Ta Twoja Płytka jest odrazu z programatorem?
  • #4 2948695
    mazdziez
    Poziom 11  
    Hej

Spróbuj zerknąć na zestawy uruchomieniowe na stronie:

http://www.kamami.pl/

Do każdego powinna być dokumentacja, w której znajdziesz jakiś schemat.

Pozdrawiam!
  • #5 2950408
    orson-pl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    laasek napisał:
    Mógłbyś wżucić schemat tej płytki w formie .jpg?

Gdzie znaleźć prosty schemat układu uruchomieniowego dla ATmega8?

laasek napisał:
    Ta Twoja Płytka jest odrazu z programatorem?

Nie, ma tylko złącze na programator.

No i ortografia, ale nie jestem moderatorem.
  • REKLAMA
  • #6 2951437
    laasek
    Poziom 13  
    A to złącze od RS co wychodzi z maxa232 JP5 te 2 piny gdzie mam podłączyć do których nóżek atmegi?
  • #7 2951668
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Pin 1 z JP5 do pinu 2 Atmegi,a pin 2 z JP5 do pinu 3 Atmegi

Pozdrawiam Yakuza
  • REKLAMA
  • #8 2951850
    laasek
    Poziom 13  
    ok dzieki :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując prostego schematu układu uruchomieniowego dla mikrokontrolera ATmega8, wskazano kilka źródeł i rozwiązań. Na forum elektroda.pl znajduje się świeży temat z załączonym projektem płytki testowej oraz schematem, który można znaleźć w poście użytkownika. Schemat dostępny jest również w formie pliku graficznego (.gif), ponieważ wersja demo programu Eagle nie pozwala na otwarcie oryginalnego pliku. Płytka posiada złącze programatora, ale nie jest wbudowanym programatorem. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie zestawów uruchomieniowych dostępnych na stronie kamami.pl, gdzie dołączona jest dokumentacja ze schematami. W kwestii podłączenia interfejsu RS232 z układem MAX232, podano konkretne przyporządkowanie pinów: pin 1 z złącza JP5 należy podłączyć do pinu 2 ATmegi8, a pin 2 JP5 do pinu 3 ATmegi8. Tematyka obejmuje podstawowe sterowanie diodami oraz komunikację szeregową RS232.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA