logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 19 1.8 benzyna 1995 – obrotomierz działa sporadycznie, wysokie obroty po odpaleniu

x_LeNDo_x 24 Sie 2006 16:31 4259 7
REKLAMA
  • #1 2948704
    x_LeNDo_x
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie dziala mi obrotomierz, zaskakuje tylko czasami co moze byc przyczyną? drug mankament gdy odpalam auto silnik jest na wysokich obrotach przez kilka sekund 5-6 (wczesniej mialem opla i tak nei bylo stad moje watpilowci) czy to prawidlowe dzialanie?
    renault 19 1,8 benzyna 95r sedan
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2960356
    rengers
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Cześć! mogę tylko zasugerwać, że co do obrotów przyczynia się kilka składników. Przepływomierz,niedrożny filtr powietrza,lub błębny odczyt sondy.Pomogę duzo więcej, ale twój opis jest za mało szczegółowy.A jeśli chodzi o obrotomierz to trzeba sprawdzić czy to jego zasilanie,czy czytnik impulsowy który pobiera informację z cewki wysokiego napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 2960376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2963188
    wuja_ja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Temat dziwnych obrotów jest/był wałkowany dziesiątki razy tutaj. Radzę zajrzeć i poczytać.
    U mnie po odpaleniu od razu spada do 1200 na zimnym, a do 750 na ciepłym silniku.

Pozdrawiam
    Szęśliwy użytkownik takiej samej bryki :D
  • #5 3026768
    x_LeNDo_x
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Juz nie chodzi mi o same wysokei obroty ale problem w tym ze czesciej wogole nie dziala niz dziala.. czasami zaskakuje w niespodziewanych momentach na troche :) zaczynam od wymiany filtru powietrza bo i tak trzeba bylo go wymienic zobacze czy cos da ale jakby co to prosze o jakies wskazowki i dzieki za wszystkie odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #6 3695355
    mateuszcupak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    powinienes przeczyscic cewke i wymienic kable wysokiego napiecia to narazie wszystko jak nie zmieni sie reakcja to napisz powinno wszystko byc ok...
  • #7 3697619
    elfi8
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    co do obrotomierza, to miałem ostatnio identyczny przypadek w 19. problemem okazały się zimne luty na płytce obrotomierza. może masz to samo. pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 3769486
    dionizes
    Poziom 2  
    Mam taki problem z R19 że jeśli silnik łapie temperature wyższą potrafi załapać wyższe obroty i tak dzieje się na gazie jak i benzynie, po diagnozie i podłączeniu komutera została wykryta usterka sondy lambda od mieszanki lecz następnego dnia problem powtórzył się po raz kolejny, jaka to może być przyczyna ?? Bo już sam nie wiem gdzie mam szukać

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault 19 1.8 benzyna z 1995 roku ma problem z nieregularnym działaniem obrotomierza, który działa sporadycznie i tylko czasami wskazuje obroty. Dodatkowo po uruchomieniu silnik pracuje przez kilka sekund na wysokich obrotach, co budzi wątpliwości co do prawidłowości takiego zachowania. Możliwe przyczyny wysokich obrotów to m.in. uszkodzona sonda lambda, niedrożny filtr powietrza lub problemy z układem zapłonowym. Wskazano, że Renault 19 nie posiada przepływomierza powietrza, więc ta sugestia jest błędna. W kwestii obrotomierza zaleca się sprawdzenie zasilania, impulsowego czujnika pobierającego sygnał z cewki wysokiego napięcia, a także oczyszczenie cewki i wymianę kabli wysokiego napięcia. Częstą przyczyną problemów z obrotomierzem mogą być zimne luty na płytce obrotomierza. Po odpaleniu silnik powinien szybko zejść do około 1200 obr./min na zimnym i 750 obr./min na ciepłym silniku. Wymiana filtra powietrza jest sugerowanym pierwszym krokiem diagnostycznym. Problemy z wysokimi obrotami mogą występować zarówno na benzynie, jak i na gazie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA