logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto używać VAG-COM do diagnostyki Passata 2.0 ABS 1991?

JanuszKJ.elek 24 Sie 2006 18:43 4877 9
REKLAMA
  • #1 2949099
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Chciałbym sprawdzić programem VAG-com kody błędów silnika. Przeczytałem na ten temat sporo na forach i dalej nie wiem czy warto robić kabel i kombinować z odczytem parametrów na komputerze. Informacje, jakie przeczytałem mówią, że z tego rocznika samochodu mało można wyciągnąć informacji z komputera pokładowego. Koło lewarka mam trzy gniazda – białe, czarne, i niebieskie, niebieskie ma tylko jeden kabel.
    Zapewne są specjaliści w tym temacie i napiszą czy coś z tym można zrobić.
    Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
    Załączniki:
    • Czy warto używać VAG-COM do diagnostyki Passata 2.0 ABS 1991? obdVW.jpg (33.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2949177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2951068
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    do czego jest niebieskie trzecie złącze?
  • #4 2955818
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    ABS tylko kody migowe.

Czyli tylko kody błyskowe do ABS i nic więcej nie można z tego wycisnąć?

Dziś robiłem testy i udało mi się tylko uzyskać kod z niebieskiego złącza czyli ABS. Pozostałe milczą :cry:
    Nie potrzeba diody LED, gdyż kody pokazuje kontrolka koło kierownicy do ABS-u.
  • REKLAMA
  • #5 2956110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3023495
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    Mam taką zasadę jak nie dotknę to nie uwierzę.
    Zrobiłem prosty modem na układzie MAX 232 z dwoma tranzystorami.
    Schemat taki jest do poszukania w Internecie współpracujący z programem VWTOOL.
    Kostka biała widoczna na zdjęciu właśnie służy do podłączenia komputera, ale należy zewrzeć dwa styki tej kostki, bo nie będzie transmisji. Po włączeniu stacyjki można połączyć się z ABS-em i skrzynią automatyczną. Sporo jest tam do testowania i ustawienia w skrzyni automatycznej wykresy, temperatura, napięcia, obroty itp. Nie grzebałem specjalnie, ale skasowałem błędy w ABS-ie. Diagnostyka silnika na tym programie nie jest dostępna, ale czytałem na forach, że inne programy mogą to zrobić, więc będę eksperymentował.
    Może ktoś zna program, co poradzi sobie z silnikiem.
  • #7 3025521
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    KTS miewa z tym problemy :D
  • #8 3025664
    logisek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Z tego co ja wiem to w tym modelu są kody migowe. Podłączasz lampkę między górne wtyki niebieskiego i czarnego lub białego, włączasz stacyjkę, zwierasz na 4 sekundy dolne styki czarnego i białego i czytasz. Kod zaczyna się i kończy długim impulsem, a między nimi śą 4 serie po 1-4 impulsy każda. Kod jest w postaci np 2-2-4-3. Napicz co odczytałeś.
    Pozdrawiam.
  • #9 3025892
    JanuszKJ.elek
    Poziom 11  
    logisek napisał:
    Witam.
    Z tego co ja wiem to w tym modelu są kody migowe. Podłączasz lampkę między górne wtyki niebieskiego i czarnego lub białego, włączasz stacyjkę, zwierasz na 4 sekundy dolne styki czarnego i białego i czytasz. Kod zaczyna się i kończy długim impulsem, a między nimi śą 4 serie po 1-4 impulsy każda. Kod jest w postaci np 2-2-4-3. Napicz co odczytałeś.
    Pozdrawiam.

Jak widzę nie czytasz całości tylko doradzasz!
    Pisze wyraźnie, że kody błyskowe są z ABS-u i przez program VWTOOL łączy się z komputerem i to działa prawidłowo, dotyczy to ABS i skrzyni automatycznej. Brak możliwości diagnozy silnika kodami błyskowymi czy też komputerem. Pewnie tak już zostanie, ale jakoś musieli komputerem ustawić przepływomierz itp. Pozdrawiam.
  • #10 3027550
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    Cytat:
    ale jakoś musieli komputerem ustawić przepływomierz itp.

tam nic się nie ustawia komputerem

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie 2.0 ABS z 1991 roku diagnostyka za pomocą VAG-COM jest ograniczona. Złącze ABS (niebieskie) umożliwia odczyt kodów błyskowych (migowych) za pomocą kontrolki ABS, natomiast diagnostyka silnika nie jest dostępna przez ten interfejs ani program VWTOOL. Złącza białe i czarne nie odpowiadają na próby odczytu danych. Do komunikacji z ABS i automatyczną skrzynią biegów można użyć prostego modemu opartego na układzie MAX232, który wymaga zwarcia odpowiednich styków w białej kostce. Diagnostyka silnika w tym modelu nie jest możliwa przez VAG-COM, a kody błyskowe dotyczą wyłącznie ABS. Nie ma możliwości ustawiania parametrów silnika komputerem w tym aucie. Kody błyskowe ABS odczytuje się poprzez podłączenie lampki między styki złącza i zwieranie odpowiednich pinów, co generuje sekwencję impulsów interpretowanych jako kody błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA