logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić poprawne ustawienia Athlon XP 2200+ na płycie ESC K7S5A?

christo 25 Sie 2006 00:44 1515 9
REKLAMA
  • #1 2950511
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Witam!

Otóż mam taki problem, że komputer widzi procesor Athlon XP 2200+ 1,8GHz (13,5*133MHz) jako Duron 1,46Ghz (11*133MHz). W jakiś niewyjaśniony sposób przestawiłem mnożnik i typ procesora :|. Nie wiem jak, ale przydałoby się wiedzieć jak to cofnąć ;).

W gwoli wyjaśnia:
    Było to tak: Wymieniłem zasilacz i czytnik DVD na DVD-RW. Podłączyłem komputer włączyłem wszystko ok. No to wyłączam żeby go poskręcać. Przy okazji postanowiłem odkurzyć wentyl na grafie. Po złożeniu wszystkiego do kupy i włączeniu stało się to co opisuje powyżej.

Mój konfig (aktualny):
    CPU: Athlon 2200+ (przynajmniej był ;))
    MoBo: ESC K7S5A
    RAM: 512MB SDRAM 133Mhz
    GPU: R9550 128/128
    Pominąłem coś ważnego (zasilacza nie pisze specjalnie)?

Popatrzył bym sam ale po 5 godzinach zabawy z 2 kompami mam dość na dzisiaj, ide spać.

Pozdrawiam ;).
  • REKLAMA
  • #2 2950554
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    christo napisał:
    [...]MoBo: ESC K7S5A[...]
    Która konkretnie wersja tej płyty, bo jest ich kilka?
    christo napisał:
    [...](zasilacza nie pisze specjalnie)?[...]
    Dlaczego? Żeby zrobić nam na złość?

Zakładka w BIOS-ie CPU PnP Setup Page pewnie nie jest tam dla ozdoby, a sam fakt zmiany ustawień może sugerować problemy z bateryjką podtrzymującą pamięć CMOS.
  • REKLAMA
  • #3 2950568
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A bios masz świeży w tej płytce? Przydałby Ci się bios HoneyX do tego K7S5A. Też takiego mam, kiedyś służył bratu, teraz idzie do kompa dziewczyny... A co nerwów się nad nim najadłem... Spróbuj wyczyścić bios, a w biosie jeszcze daj na enabled Clear ESCD Configuration Data (jakoś tak to leciało) + zalecenia przedmówcy.

Te biosy to takie były w tych płytach, że nieraz ustawienia gubiły lub robiły z nimi co chciały. Nie mam pojęcia, czy dotyczyło to problemów z samym eepromem na tej płycie, ale doświadczyłem podobnych sytuacji pare razy.
  • #4 2951445
    christo
    Poziom 26  
    Wersja bodajże 1.0 (układ SiS735). Sprawdze dokładnie jak będe dzisiaj wymieniał wiatrak na CPU.

Skoro ma to pomóc to zasilacz mam nowy CHIEFTEC GPS-350EB-101A. A DVD to NEC DVD-RW 4571A.

CPU PnP Setup Page tam można ustawić tylko FSB 100 lub 133MHz. Nie pamiętam wszystkiego co tam było napisane ale jak to ma pomóc to moge zrobić zdjęcie.

BIOS: AMI (10/29/02)

Dodano po 3 [minuty]:

Ta płyta mnie wykończy :|. Teraz jest Athlon XP 1500+ (13.5*100MHz). Kontynuowanie tematu w sumie nie ma sensu bo teraz wystarczy zmienić FSB na 133MHz.

Jak to wina tej baterii to ją wymienie tylko powiedzcie ile gdzieś ona kosztuje.

Znacie może jakieś linki z tutorialem jak zmienić BIOSa?
  • #5 2951567
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Bateria nosi oznaczenie CR2032, kosztuje kilka zlotych i kupisz ją wszędzie.
  • #6 2954230
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    O zmianie biosu też jest niemalże wszędzie.
  • REKLAMA
  • #7 2974870
    christo
    Poziom 26  
    Bateryjkę wymieniłem ale nadal zdaża się jej zgubić ustawienia (zmienia FSB na 100Mhz).

Czy mógłbym dostać jakiegoś konkretnego linka do w 100% dobrego BIOSa? Jest ich trochę. I czy po wymianie da radę przestawić mnożnik na powiedzmy 15?
  • #8 2975082
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    christo napisał:
    I czy po wymianie da radę przestawić mnożnik na powiedzmy 15?

Nie, bo mnożnik jest zaszyty w procesorze. Tylko w procesorach mobilnych możliwe jest przestawianie mnożników.
  • REKLAMA
  • #10 2977793
    christo
    Poziom 26  
    jankolo napisał:
    christo napisał:
    I czy po wymianie da radę przestawić mnożnik na powiedzmy 15?

Nie, bo mnożnik jest zaszyty w procesorze. Tylko w procesorach mobilnych możliwe jest przestawianie mnożników.

Słyszałeś o czymś takim jak "drutmod"? Może bym go zrobił gdyby płyta dała radę.

Rozejże się za jakimś ABITem NF7 ;).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ESC K7S5A z procesorem Athlon XP 2200+, który jest błędnie rozpoznawany jako Duron 1,46 GHz z powodu zmienionych ustawień mnożnika i FSB w BIOS-ie. Użytkownik zauważył, że po wymianie zasilacza i napędu DVD na DVD-RW oraz po demontażu i ponownym montażu wentylatora na procesorze, BIOS ustawił nieprawidłowe wartości (FSB 100 MHz zamiast 133 MHz). Płyta ma BIOS AMI z 2002 roku, wersja płyty to 1.0 z chipsetem SiS735. Zalecane jest wyczyszczenie BIOS-u (Clear ESCD Configuration Data) oraz sprawdzenie stanu baterii CMOS (CR2032), która odpowiada za podtrzymanie ustawień. Wymiana baterii nie rozwiązała całkowicie problemu, gdyż ustawienia nadal bywają gubione. Mnożnik procesora jest stały i nie można go zmienić w BIOS-ie, gdyż jest on zapisany w procesorze. Sugerowano także aktualizację BIOS-u do wersji HoneyX, która lepiej radzi sobie z tym modelem płyty. Wskazano na możliwe problemy z pamięcią EEPROM płyty. W dyskusji pojawiła się także sugestia zastosowania "drutmodu" lub rozważenie zmiany płyty na model ABIT NF7, który oferuje większe możliwości konfiguracji. Podano link do forum z instrukcjami dotyczącymi problemów z podtrzymaniem ustawień BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA