logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wtyk zasilający ISO w Chryslerze i Oplu ma odwrócone piny?

ludowicz 25 Sie 2006 10:07 2943 6
REKLAMA
  • #1 2951029
    ludowicz
    Poziom 12  
    Pytanie może lamerskie ale za to na pewno ktoś mie szybko oświeci - Standar ISO mówi wyrażnieże na wtyczce zasilającej na pinie 4 jest podtrzymanie pamięci a na pinie 7 zasilanie właściwe.

Niestety w chryslerze jak podpiołem wprost wtyczkę zasilania to nie było podtrzymania pamięci (to oczywiste bo na 7 był + z akumulatora a na 4 zasilanie za stacyjką (komutowane))
    Pomyślałem że to jakiś wyjątek, ale nie - teraz podpiołem radio do Opla i jest to samo (na 4 pinie zasilanie jest przy właczonej stacyjce a na 7 cały czas)

Przejrzałem ISO OEMy i rzeczywiście jest tam na odwrót. Po co u licha taka niekonsekwencja stosowana przez producentów aut ??????

SL
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2951062
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie wiem co mówi standard ale różnorodność jest spora. Opel w stosunku do typowego radia ma zamienione plusy, VW nowsze mają trzy plusy a nie mają sterowania anteną automatyczną, Peugeoty mają na dole szynę z komputera, stary Blaupunkt ma tam sterowanie zmieniarką...
    Ale z życia znam wiele podobnych przypadków niekonsekwencji, spróbuj porównać np pamięci 93C46 różnych producentów a okaże się że nie są zamienne praktycznie w zaawansowanych zastosowaniach, z resztą jak się dokładnie przyjrzeć to i pamięci I2C 24Cxx są podobnie niekompatybilne...
    I o ile producentów aut można zrozumieć ich logikę żeby użytkownicy nie podłączali do Opla radii do VW psując design nie kupując oryginalnego w serwisie za duże pieniądze to w pamięciach trudno to zrozumieć.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2951074
    ludowicz
    Poziom 12  
    OK Sławku - to możesz w takim razie do listy aut z zamienionymi plusami w styku ISO dołożyć jeszcze chryslera - ma dokładnie tak jak OPEL - a może to dla tego że Opel wbrew pozorom to amerykańska a nie niemiecka firma. Może w USA maja takie odwrócone ISO zasilajace :-)

Pozdrawiam
    SL
  • REKLAMA
  • #4 2951107
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Opel do już nie jest niemiecki lecz amerykański (GM) jak Chrysler. Chyba to wskazuje dlaczego przyjęli standard Opla. Nawet produkowali Opla Kadetta jako Pontiac LeMans(!), widziałem już dwa takie. Siostra ma auto Eagle Medallion, to amerykańska wersja Renault21 Nevada, też jest inne. Amerykańskie radia dopiero od niedawna zaczynają wprowadzać takie standardy, kiedyś musieli być inni niż europa. A wymiary calowe, a napięcie i częstotliwość sieci...

Może zrób ładny opis tego złącza i radia i podeślij Leszkowi do kabelkomanii i Adamowi do Carbazy, kiedyś się przyda potomności.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 2952042
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Sprawa jest prosta, ISO co ma stały plus na styku A4 to standard zwykły, a to co ma stały plus na styku A7 to okablowane pod logikę zapłonu. I problem pojawia się głównie w konstrukcjach dalekowschodnich, gdzie producent oszczędza całe życie na czym może i nie zakłada eeproma do radia - wtedy daje znać gubienie nastaw. Bo radyjka europejskie zwykle poprawnie chodza w obu przypadkach, nawet często aktywują sobie logikę zapłonu.
  • #6 2955556
    burzaxxx
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    To jeszcze nic:) miałem radio coś w stylu lenco czy redstar na cd, gdzie kostka była ISO, ale masa była w górnym rzędzie :) ale na szczęscie naklejka na blasze się nie zdarła, wiec się połapałem...co kraj to obyczaj:)
  • #7 2958356
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Zamontuj JVC do Audi gdzie są 3 plusy w kostce to zacznie fajnie dymić. Albo Philipsa do Forda gdzie jest złącze masy alarmu w dodatkowym miejscu w ISO - nie będzie chciał grać. Inny przykład stary Blaupunkt z DMS + Peugeot z Multiplexem, albo nawigacja do takiego Peugeot - i zaczyna się wesoły problem z instalacją pojazdu. Masę jest takich buraczków w fabrycznych instalacjach - na szczęście tanie są przelotki ISO-ISO gdzie można sobie podłączyć po swojemu. Ale i tak hitem jest kostka pioneera deh-2000r, któtko obicięta i włożona do złącza w Sony (wchodzi bez problemu) - robi się TEST Forever. Dlatego ja radzę zawsze uważać przy podłączaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Wtyk zasilający ISO w samochodach Chrysler i Opel ma odwrócone piny zasilania w stosunku do standardu ISO, gdzie pin 4 powinien odpowiadać za podtrzymanie pamięci (stały plus), a pin 7 za zasilanie właściwe (komutowane stacyjką). W tych markach pin 4 jest zasilany po włączeniu stacyjki, a pin 7 ma stały plus z akumulatora. Ta niekonsekwencja wynika z amerykańskiego pochodzenia Opla (należącego do GM) i Chryslera, które stosują własne warianty okablowania ISO, różniące się od europejskiego standardu. W praktyce powoduje to problemy z kompatybilnością radii i ich pamięci, zwłaszcza w konstrukcjach dalekowschodnich, gdzie brak eepromu w radiu skutkuje utratą ustawień. Dodatkowo w dyskusji poruszono różnorodność okablowania ISO w innych markach (VW, Peugeot) oraz problemy z podłączaniem urządzeń różnych producentów (np. JVC, Philips, Blaupunkt, Pioneer) do fabrycznych instalacji samochodowych, co może prowadzić do uszkodzeń lub nieprawidłowego działania. Zalecane jest stosowanie przejściówek ISO-ISO i ostrożność przy podłączaniu radii do instalacji o niestandardowym okablowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA