logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szybko przesłać dane do laptopa 266MHz bez USB i CD-ROM?

Krisstoferes 26 Sie 2006 11:45 1572 5
REKLAMA
  • #1 2954988
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam serdecznie.
    Mam laptopa który nie jest demonem prędkości (266MHz), nie ma w sobie napędu CD-rom ani gniazda USB. Jest tylko napęd 1.44 i modem na PCIMCIA z kablem do gniazda telefonicznego oraz IRDA.
    W domowym kompie mam sieciówkę radiową i IRDĘ, więc przesyłanie danych do laptopa jest tylko za pomocą IRDy i zajmuje to kupę czasu (np. piosenka mp-3 około 20 min).
    Jak mógłbym połączyć te dwa komputery aby przesyłać między nimi dane w mniejszych normach czasowych?
  • REKLAMA
  • #2 2955033
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    kupujesz karte sieciowa na pcimcia radiowke i po problemie tanio szybko i skutecznie
  • REKLAMA
  • #3 2955123
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ale czy karta w kompie domowym obsłuży i internet i laptopa?
  • REKLAMA
  • #4 2955200
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    myslalem ze masz wolna te karte bo ona musi byc przelaczona w tryb adhoc zamiast infrastrukture wiec nie bedziesz mial neta w tej chwili. ja mam w kompie dwie radiowki jedna do neta druga do laptopa. i wtedy rowniez mam neta na laptopie. oczywiscie pc musibyc wlaczony gdyz to on udostepnia lacze.

z pcimcia mozna kupic tez przejsciowke na USB wiec moze taki sposob jednak wtedy jest potrzebny specjalny kabel laczacy kompy przez USB
  • REKLAMA
  • #5 2955217
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Rozumiem, że masz internet dostarczany drogą radiową. Karta w PC nie może jednocześnie łączyć sie z dostawcą internetu i Twoim laptopem, bo żeby połączyć ją z laptopem to musisz przełączyć ją w tryb ad-hoc. Poza tym antena pewnie wyprowadzona jest na dach, więc niewiadomo cyz by łapało, cyz musiałbyś przekręcać na anetne pokojową. Myśle że lepszym wyjściem jest dokupienie do laptopa karty sieciowej ethernet i za pomocą teog interfejsu łączyć dwa komputery, ew. możesz jeszcze dokupić accesspoint i do niego podłączyć radiowo oba komputery i net.
  • #6 2957617
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    W tej sytuacji jedynym wyjściem widzę kartę PCMCiA z wyjściem na USB, gdzie kopiując pliki na aparat foto z kompa domowego będę zgrywał je przez USB na laptopa bo aparat ma USB.
    Dzięki za info, jak będziecie mieli lepszy pomysł proszę o informację. ps. a jakbym wsadził do domowego kompa modem to czy możnaby podłączyć kabel od modemu PCMCiA z laptopa?
REKLAMA