logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompletnie niewiem ja sie do tego zabrać, chce miec internet

Jack48 10 Cze 2007 22:04 1284 8
REKLAMA
  • #1 3972301
    Jack48
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam . Mam taki problem bo jestem na razie trochę zielony bo jeszcze tego nigdy nie robiłem :| .
    No wiec chciałbym mieć internet w starszym laptopie Toshiba 210CS
    Parametry :
    Pentium 120 MHz , 16 MB RAM , 2x PCMCIA , i dysk 500mb z Win 98 .
    Mam internet w komputerze stacjonarnym z śląskiej telewizji kablowej
    Z takiego modemu :
    Kompletnie niewiem ja sie do tego zabrać, chce miec internet
    (to poniżej , to wyżej to tylko ładowarka do myszki )
    W kompie stacjonarnym jest płyta główna z zintegrowaną sieciówką ale jest także zwykła karta sieciowa ( jest tam bo wiem że będzie mi na pewno potrzebna ) .
    Ale co mam zrobić dalej jaką kartę kupić , no proszę niech mi ktoś pomoże bo :cry: po prostu już nie wiem co dalej ...
  • REKLAMA
  • #2 3972339
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Jeżeli masz w kompie stacjonarnym siecówke (a nawet 2 :) ) to potrzebujesz jeszcze sieciówki do laptopa, czyli na PCIMCIA bo innej możliwości nie ma. Ten modem nie ma więcej wyjść ?, jeżeli nie to pozostaje jak napisałem na początku , minus taki że jeżeli ma być net w drugim kompie to pierwszy (ten z modemem) musi być włączony.
  • #3 3972364
    Jack48
    Poziom 15  
    Hmm wygląda prosto ... No to tak , jak dla mnie to minusa bo mój komp stacjonarny chodzi 24 godziny na dobę :P , a co do tej karty to musi to być jakaś specjalna ? Może mógłbyś mi dać jakiś tani przykład na allegro :D ?
    Acha w modemie niestety nie ma więcej wejść ale jest przecież ta sieciówka w kompie stacjonarnym .
  • REKLAMA
  • #4 3972392
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Do internetu i przesyłania niewielkich ilości danych napewno wystarczy karta 10Mb czyli 15-20zł, oczywiście może być też 100Mb, link http://www.allegro.pl/9098_ethernet.html?order=t&view=gtext , niektóre karty mają gniazdko a niektóre kabelek z gniazdkiem i trzeba zwrócić uwage żeby był on w komplecie.
  • REKLAMA
  • #6 3972997
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ten modem ma wyjście USB i RJ45. Jeśli Twój ISP nie pobiera dodatkowych opłat za możliwość podłączenia większej ilości PC to wygodniejszym sposobem podłączenia jest: stacjonarny przez USB, a laptop przez RJ45. Wtedy oba komputery będą działały niezależnie od siebie. Możesz także zakupić router bezprzewodowy oraz kartę bezprzewodową do laptopa i wtedy działać bezprzewodowo w mieszkaniu.
  • #7 3973051
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    a nie masz w lapku rj 45 od sieci? to by znacznie ułatwilo sprawe
  • #8 3973475
    Jack48
    Poziom 15  
    Kurcze nie bardzo wiem o czym mowa :( Chodzi mi żeby to zrobić jak najmniejszym kosztem . Kabelek mi wcale nie będzie przeszkadzał .
    W laptopie nie ma nic do czego można by podłączyć internet ( nie ma nawet usb )

Acha w modemie jest gniazdo USB

Wydaje mi sie że jednak coś pobierają za podłączenie innych komputerów :(
  • REKLAMA
  • #9 3974043
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Dowiedz się dla pewności czy pobierają opłatę. Jeśli tak to wracamy do poprzedniej koncepcji -> modem -rj45 - komputer stacjonarny -rj45- laptop. Jeśli masz w stacjonarnym 2 karty sieciowe to jedyne co musisz kupić to kartę do laptopa i kabel do połączenia laptopa i PC (kabel krosowany). Odpowiednia konfiguracja i wszystko będzie działać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada starszy laptop Toshiba 210CS z Pentium 120 MHz, 16 MB RAM, dwoma gniazdami PCMCIA i systemem Windows 98, oraz komputer stacjonarny z modemem kablowym Śląskiej Telewizji Kablowej. Chce podłączyć internet do laptopa. Modem ma wyjścia USB i RJ45, a komputer stacjonarny posiada dwie karty sieciowe, w tym zintegrowaną. Laptop nie ma portu USB ani RJ45, więc konieczne jest użycie karty sieciowej PCMCIA do laptopa. Zalecana jest karta 10 Mb/s, np. 3Com PCMCIA z kablem, dostępna na Allegro. Połączenie może odbywać się poprzez kabel krosowany łączący komputer stacjonarny z laptopem, przy czym komputer stacjonarny musi być włączony, jeśli ISP pobiera opłaty za podłączenie wielu urządzeń. Alternatywnie, jeśli ISP nie pobiera dodatkowych opłat, można podłączyć oba komputery niezależnie do modemu przez USB i RJ45 lub zastosować router bezprzewodowy z kartą Wi-Fi do laptopa. Użytkownik preferuje rozwiązanie niskokosztowe i nie przeszkadza mu użycie kabla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA