logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani piecyk gitarowy do domu z 2xARZ6608 i Unitra Gran 30W?

karpiu 26 Sie 2006 15:20 1335 4
REKLAMA
  • #1 2955633
    karpiu
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Potrzebuje piecyk gitarowy do grania tylko i wyłącznie w domu.
    Dysponuje starym wzmacniaczem do gitary (miedzy innymi do gitary) Unitra Gran 30W/4om jestem pewien ze mocy wystarczy a i brzmienie mi sie podoba.
    Do tego chce zrobić paczkę jak najmniejszym kosztem.
    Najchętniej wstawiłbym 2xARZ6608 równolegle.
    Podejrzewam ze 1 ARZ będzie za mało.
    Kasy więcej nie chce wydać a już na pewno nie na celestiony czy eminency.
    Zaczynam grac i nie jestem wybredny.
    Mam juz trochę doświadczenia jeśli chodzi o budowę kolumn ale po raz pierwszy stykam sie z piecem do gitary wiec prosze o wasze zdanie i ewentualne rady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2955790
    Trash
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Głośniki będą ok. Zawieszenie jest sztywne pasmo trochę przydługawe (do 5-6k by było w porzadku) ale też mam takie (pasmo, nie głośniki) i da się grać.
    Terminologia trochę myląca bo mapisałeś, że mały piec tymczasem jeśli dobrze rozumiem to będziesz robił paczkę a head masz. Połączenie dwóch głośników w jednej paczce da ci większa efektywność (nawet do 3dB wiecej). Głośniki powinny znajdować się 2-3cm od siebie no i obudowa zamknięta lub półotwarta (zależnie na czym ci zależy - więcej bassu to zamykaj).
    Faktycznie jeden 8" głośniczek to jak do 30W (jeśli to jest RMS) będzie za mało ale już 10" czy 12" spokojnie sobie poradzą.

PZDR ;)
  • REKLAMA
  • #3 2955971
    karpiu
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mylace bo nie napisalem ze chce tego wzmaka zabudowac w paczce polotwartej razem z wymienionymi arztami :)
    THX za szybka odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 2956011
    Trash
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Napiszę jeszcze tylko, żebyś nie zakładał odrazu obudowy półotwartej bo nie wiesz jak te głośniki się zachowują i bez przymknięcia możesz "nie opanować" tonów wysokich jednocześnie będąc pozbawionym "dołu". Najlepiej przesłonę zostaw na koniec i eksperymentalnie (na ucho przy dość dużej głośności) testuj jaka szczelina będzie odpowiedniadla ciebie.

PZDR ;)
  • #5 2958429
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, ten gran jest deczko duży (42cm szer x 26 cm gł x 14 cm wys) i razem z paczką na 2xarz będzie ciężki. Wymiary paczki powinny współgrać optycznie ze wzmakiem i po uwzględnieniu gr płyt (np. 18 mm) otrzymasz 42 cm szer i ok 53 cm wys., głęb ok 26 cm. Objęt. wychodzi ci wtedy ok 41 l. Osobna paczka ma zalety o których wspominał Trash - możesz ją zamknąć lub lekko otworzyć, no i jest prostrza w budowie niż zabudowywanie wzmaka.
REKLAMA