logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty piecyk do basu 20W? Schemat, głośnik, obudowa dla początkujących

wafell7 08 Lip 2007 22:45 2352 17
REKLAMA
  • #1 4063395
    wafell7
    Poziom 10  
    Witam. Chciałbym sobie zbudować jakis malutki jaknajprostrzy piecyk do basu tak max 20 Wat, wiecej mi w domu nie trzeba. Chciałbym prosic o informacje jak cos takiego wykonac, jaki glosnik, schemat, obudowe z wymiarami itp.
    Wszystko jak krowie na rowie bo jestem początkujacy tutaj.

Prosze sie tez nie zloscic o powtarzanie tematów, ale wiekszosc tematów ktore czytalem odbiegaly od mojego zalozenia. Mam wakacje wiec chciałbym się tym zając.

Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam

(pomożecie) – ozdobnik ? -- > REGULAMIN pkt 11.1.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4063774
    rusekwronki
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jako wzmacniacz proponuje tobie 50W na tda 2030 z dwona tranzystorami ---->> jest to polowa- jeden kanał ze wzmacniacza 100W masz go tu http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=audio/wzmacniacz_100w.zip
    a jako filtr proponuje ten http://www.rusekwronki.republika.pl/filtr.rar
    (filtr robilem kiedys i dziala do dzis)
    i najwazniejsze tranformator min 50VA
    2uzwojenia wtorne po 18V
    Obudowa do glosnika 16,5 cm min 30l
    O doklanda pojemnosc obudowy pytaj w akustyce
  • REKLAMA
  • #3 4064361
    wafell7
    Poziom 10  
    A czy to po zmontowaniu bedzie miało jakas regulacie głosności, itp? Oraz jak i gdzie podłączyc ten filtr?
    Jaki głośnik proponujecie, tak żeby nie "charczało"?

http://www.allegro.pl/item210027716_okazja_transformator_halogenowy_50va_11_7v_4_2a.html
    czy taki transformator sie nada i czy wystarczy żeby to zadziałało?

I zauwazylem takze ze ten wzmak potrzebuje radiatora, a czy dałoby rade podłączyc do niego np 2 małe wiatraczki takie jak przy prockach są. Jak tak to gdzie to można byłoby dać?
  • #4 4064452
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zrob sobie cos na TDA 1562Q- 70W-bedziesz mial jeszcze zapas na wiekszy glosnik ;-) Albo zakup sobie plytke AVT2458, jest to kompletna plytka wzmacniacza,filtru dolnoprzepustowego,odwracacza fazy o 180 stopni,przelaczania jak dobrze pamietam 80/150hz czestotliwosci pracy, robilem to osobiscie i gra do dzisiaj. Jak Cie to interesuje to zakup plytke i uklad a ja reszte elementow Tobie podyktuje-mam to przepisane z gazety. W Oplu ASTRA 1 -trzeslo nogawkami i calym autem wogole ;-) ze skrzyni basowe z 30cm glosnikiem.
  • #5 4064488
    wafell7
    Poziom 10  
    Chyba zdecyduje się na propozycje Malasa1984, tylko jeszcze czym zasilić ten układ, jakie trafo oraz jakie kolumienki byś polecał zeby to w miare brzmiało. Nie mam zbyt wiele kasy a na nowy sklepowy piecyk do basu mnie nie stać, dlatego chce cos stworzyc z Wasza pomoca.
  • #6 4064513
    Tajoka
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam. Ten TDA 1562Q jest dość drogim układem. Jak na początek to proponuję (wiem wiem, że oklepane) TDA7294. Układ ten jak dla mnie jest najlepszy dla początkujących. Do małego subwooferka wystarczy w zupełności. BTW czytając "piecyk" na początku myślałem, że Koledze chodzi o piec do gitary basowej :D. Aha może Kolega napisze w jakim pokoju miało by to grać. Bo jeżeli ma być to po prostu próba swoich umiejętności to na głośni proponowałbym LW800 firmy Alphard. Wiem, że firma ta nie ma dobrej renomy ale ten model jest jednym z nielicznych "udanych". Trafo trzebaby dobrać takie aby układ osiągał około 50W to będzie bezpieczne i dla Tadka i dla LW800. Czyli symetryczne 2*17V powinno wystarczeć (głośnik 4 ohm) i moc koło 70-100W. Może być z odzysku. Radiatorek z wetylatorem z procka też może być. Tylko zawsze to jakiś szum. Zwykłe pasywne chłodzenie moim skromnym zdaniem będzie lepszym rozwiązaniem. Jeżeli znajdziemy kilka płyt z mebli, chęci do obróbki i trafo z odzysku to całość powinna zamknąć się w 100zł. Litraż obudowy do LW można poszukać w DIY bo kila projektów już było. Pozdrawiam!
  • #7 4064539
    wafell7
    Poziom 10  
    Ot taki mały pokoik, duzo mi nie trzeba chce sobie tak pobrzdąkać na tym basiku. Jakiś mebel by sie znalazł na pocięcie, gorzej z trafo. Widze ze glosniki nie drogie to juz jest + a jak by sie wszystko zamknęło w 100 to juz calkiem ekstra :) a można poprosic o wstawienie tego schematu, a i czy jest tam możliwosc podlączenia potencjometru np do głośności, tonów itp itd?

Czy to czasem nie jest ten układ? http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=33270
  • #8 4064604
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam
    1.A w jakiej cenie ma być głośnik... bo piszesz "ze głośniki nie są drogie".... raczej to NIE PRAWDA jeżeli zakupisz jakiś NONAME za 30zł to zaden wzmacniacz cię nie poratuje, co więcej będzie to MUUUUUULIĆ a nie grać.
    2.Trafo na wzmacniacz 50W to minimum trafo o mocy 80VA zawsze musi być jakiś zapas bo inaczej trafo się spali....
    3.Radiatory muszą być na końcówkach, w przypadku scalaków wystarczy z jakiegoś starego proca lub kupić najtańszy radiator na procesor za 20zł i masz radiator+wiatrak....
  • REKLAMA
  • #9 4064898
    Tajoka
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Tak może być ten kit z linka. Tylko tak jak wspomniałem, obniżyć napięcie co by końcówka pracowała w konforcie. A co do głośnika to LW800 jest naprawdę niezłym głośnikiem do konstrukcji niskobudżetowej. Hmm co do potencjometru od tonów, nie widzę takiej potrzeby, conajwyżej można w subie mieć potka od częstotliwości odcięcia. Proponowałbym zamówić PCB od AVT do tego wzmaka AVT-2153 i jeszcze poszukać filtra do suba bo i taki kit znajduje się w Ich ofercie. Jak już będziesz miał płytki to części zamówisz w któymś ze sklepów interenetowych i wyjdzie ci taniej niż kompletny kit. Jeżeli nie ma z czego odzyskać trafa to koszta wzrosną do około 150zł. Jak już nowe to proponuję http://www.toroidy.pl/index.php?page=shop.pro...ufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=2
    Jakieś 2*4700uF w mostku i śmiga :D Pozdrawiam!
  • #10 4066124
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #11 4066622
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Wątpię, że całość Cię wyjdzie taniej niż jakbyś kupił jakiś gotowy mały piecyk. Z pewnością najdroższe będzie trafo, radiator, głośnik i ewentualnie obudową na wzmacniacz. Do tego po głośniku np. za 30zł nie wiele możesz się spodziewać. Niestety taka jest prawda.
  • #12 4067517
    wafell7
    Poziom 10  
    Na obudowe mam materiał, radiator tez by sie jakis znalazł, a jak nie to nie cięzko jest zrobić. Najgorzej to wlasnie kwestia trafa i głośnika.

A może lepiej by wyszło kupić jakiś uzywany japoński wzmacniacz audio i dotego jakies niedrogie kolumienki. Słyszałem że na takim zestawie da sie grać, a że jestem początkujący wiele mi nie trzeba. Przy okazji ten zestaw łaczył by w sobie moje cwiczenia na gitarze oraz sluchanie muzyki:) Jakieś propozycje? Najlepiej z allegro
  • REKLAMA
  • #13 4070830
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    jedną z moich pierwszych konstrukcji był sub aktywny na tda7294 i LW800, efekt średni, koszt chyba ok 200zl +kilka straconych miesięcy (sam wytrawiałem płytki, zrobiłem panel i pudło). Tobie bym polecał kupić wzmacniacz a skrzynie zrobić samemu. Albo wersja oszczędna na maxa końcówka na TDA1554 (2x 20W) i zasilanie np z zasilacza od kompa do tego skrzynia z dwoma głośnikami 7,5" o przyzwoitym spl. Prościej się nie da !
  • #14 4070994
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Pytanie do autora postu

Czy posiadasz inny sprzęt grający w postaci wzmacniacza lub wieży?
    Czy ten sub ma być dodatkiem do nich?
  • #15 4071435
    wafell7
    Poziom 10  
    posiadam wieże, ale to jest straszny syyf. Potrzebuje piecyka do gitary i zapytałem czy da rade go zrobic jaknajtanszym kosztem z jakiegos wzmaka typu UNITRA czy cos i do tego jakies tanie kolumienki.
  • #16 4071636
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    tda 1554 jak dobrze pamiętam to wydatek ok 10zł płytki drukowanej nie potrzebujesz, wystarczy do nóżek układu przylutować dwa kondensatory. W optymalnych warunkach daje moc 2x 24W RMS. zasilisz to z transformatora do halogenów, albo z jakiegoś zasilacza od kompa plus do tego np. alpierd lw800, albo lepiej dwa :D po 35zeta na alliegro. jak masz materiał na skrzynie to w stówce powinieneś się zamknąć. ja tda1554 zasilam satelitki
  • #17 4072780
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Trzeba to wreszcie jasno powiedzieć: Kolega wafell7 chce sobie zrobić PIECYK DO GITARY BASOWEJ!
    Ja tak przypuszczam, niech Kolega potwierdzi! :wink:

Insrument zwany gitarą elektryczną(lub basem) składa się z trzech bardzo ważnych części: gitary, kabla i pieca :D i tak powinieneś na to patrzeć gdy chcesz cokolwiek robić.
    Poczytaj posty Kol. janek11389 i dział https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum93.html
  • #18 4074248
    wafell7
    Poziom 10  
    No dokładnie brawo, czy to już w pierwszym poscie bylo takie trudne do zrozumienia ?? I chce to jeszcze w dodatku zrobic jak najtaniej - jakby ktos nie wiedzial

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, niskomocowego piecyka do gitary basowej o mocy około 20W, przeznaczonego dla początkujących. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie popularnych układów scalonych wzmacniaczy audio, takich jak TDA2030, TDA7294, TDA1562Q oraz TDA1554, z uwzględnieniem ich mocy, kosztów i dostępności. Zalecane jest stosowanie transformatora o mocy co najmniej 50-80VA z uzwojeniami wtórnymi około 2x17-18V, aby zapewnić stabilne zasilanie i zapas mocy. W kwestii głośników rekomendowany jest model LW800 firmy Alphard jako tani i stosunkowo dobry wybór do niskobudżetowych konstrukcji. Obudowa powinna mieć pojemność około 30 litrów dla głośnika 16,5 cm lub być dostosowana do wielkości zastosowanych głośników. Wzmacniacze wymagają radiatorów, a dodatkowe chłodzenie wentylatorami jest możliwe, choć może generować szum. Wskazano również na możliwość zakupu gotowych płytek AVT (np. AVT2458, AVT2153) z kompletnymi układami wzmacniacza i filtrów dolnoprzepustowych. Dyskutowano także o alternatywie w postaci używanego wzmacniacza audio z niedrogimi kolumnami jako rozwiązaniu ekonomicznym i praktycznym dla początkujących. Podkreślono, że tanie głośniki typu "noname" mogą powodować zniekształcenia dźwięku, a najdroższymi elementami konstrukcji są transformator, głośnik i obudowa. Wskazano na konieczność dopasowania potencjometru do regulacji głośności, a w subwooferach ewentualnie do regulacji częstotliwości odcięcia. Całość ma służyć do ćwiczeń na gitarze basowej w małym pokoju, z naciskiem na prostotę i niskie koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA