logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mondeo 1,8 TDI 96r nie można odpalić po odłączenia akku.

mirek2004 26 Sie 2006 20:00 2827 10
  • #1 2956495
    mirek2004
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    W Mondeo 1,8 TDI 96r odłączyłem akumulator na czas spawania tłumika i po około godziny podłączyłem z powrotem.Efekt taki że nie można odpalić,Kontrolka świec żarowych nie zapala się a jak przekręce kluczyk na rozrusznik to brak reakcji.Kontrolka przy zegarku miga dosyć szybko,czego nie było przed rozłączeniem akumulatora.Próbowałem już dziesiąt razy i to samo.Odłączyłem akumulator na noc i też nic nie dało.Prosze FACHOWCÓW w tej dziedzinie o pomoc,w jaki sposób można przywrócić pierwotny stan samochodu.Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
  • #2 2956521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2956615
    mirek2004
    Poziom 12  
    Immo siedzi chyba za schowkiem od strony pasażera, bo na tej puszce pisze "alarm" ale o ile wiem to tam nie ma żadnej baterii
  • #4 2956752
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Sprawdż dwie kostki wiązki silnika między akmulatorem a serwem , zdaża się , że jedna z nich niema zatrzasku i przy manipulacji przy akumulatorze lekko się wysunie. niby wszystko na pierwsy rzut oka ok, a jednak nie łączy, jak nie to immo.
  • #5 2956792
    bogdan gruchala
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Koledze alarm zablokował autko po wymianie akumulatora i trzeba było trzy razy załączyć stacyjkę i wyłączyć odczekać 5 sek i autko odpaliło –schemat nawet był w książce obsługi.
  • #6 2956822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2956899
    mirek2004
    Poziom 12  
    A co to takiego to " PATS..... "? Czy to poważna sprawa?
  • #8 2957923
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 982
    pats to nazwa immo w jezyku firmy ford
  • #9 2958177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2959098
    zk2003
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Niedawno miałem takie auto-przy spawaniu blacharz uszkodził imno.
  • #11 2967224
    mirek2004
    Poziom 12  
    Już jest OK.W skrzynce bezpiecznikowej pod maską musiały być jakieś zaśniedziałe styki przekaźnika lub bezpiecznika,bo po kolei wyjmowałem przekażniki i bezpieczniki i po oczyszczeniu ich wkładałem spowrotem i ku mojemu zdziwieniu po przekręceniu kluczyka rozrusznik zadziałał.Temat uważam za zamknięty.Dziekuje wszystkim za zainteresowanie tematem. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Fordzie Mondeo 1,8 TDI z 1996 roku po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora samochód nie chciał odpalić, a kontrolka świec żarowych nie zapalała się. Pojawiło się szybkie miganie kontrolki przy zegarach, co wcześniej nie występowało. Wskazywano na możliwe problemy z immobiliserem (immo), zwłaszcza systemem PATS, który jest odpowiedzialny za zabezpieczenia antykradzieżowe Forda. Sugerowano sprawdzenie kostek wiązki silnika, które mogły się poluzować podczas manipulacji akumulatorem, oraz ewentualne uszkodzenie lub rozładowanie baterii w module alarmu/immobilisera. Ostatecznie problem rozwiązało oczyszczenie styków przekaźników i bezpieczników w skrzynce pod maską, co przywróciło prawidłowe działanie rozrusznika i umożliwiło uruchomienie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA