logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Livebox TP – jak udostępnić pliki między laptopami Toshiba i IBM przez WiFi?

invx 26 Sie 2006 20:56 4633 4
REKLAMA
  • #1 2956712
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    od niedawna mam usluge livebox TP. I teraz natchenlo by mnie aby polaczyc w siec dwa laptopy poprzez WiFi. Sprawy maja sie tak ze jeden (toshiba) ma wbudowana sieciowke wifi, a drugi (IBM) jej nie ma. Do tego drugiego wpiolem pod USB dostarczana z liveboxem "siciowke". Z netem sie laczy bez problemu. Ale problem sie pojawia by soknfigurowac siec tak aby dwa komputery sie widzialy, aby sie dalo miedzy nimi wymieniac pliki.

Z kreatora wbudowanego w XP skorzystac nei moge, bo na tym kompie z dolozonym modolem WiFi na USB wywala mi ze nie moze znalezc sprzetu sieciowego i jesli takowy mam to niech skorzystam z orpogramowania dolaczonego przez producenta ...

Stad moje pytanie czy da sie skonfigurowac siec, aby te dwa kompy sie wzajemnie widzialy, poprzez jedna wbudowana Wifi i ten dolaczony z liveboxem modół WiFi ??

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Software

• REKLAMA
  • #2 2964715
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Oczywiście, że się da.
    Nie trzeba używać kreatora - wystarczy ustawić taką samą grupę roboczą, unikalne nazwy i udostępnić jakiś katalog/dysk.
    Potrzebne może być też włączenie konta gość lub założenie konta z taką samą nazwą i hasłem jak na drugim komputerze.
    Firewall, jeśli jest załączony, musi przepuszczać komunikację na portach 135-139 i 445.
  • REKLAMA
  • #3 2986152
    invx
    Poziom 25  
    pokonfigurowalem cos ...
    jest tak ze oba komputery sie widza, do sieci sie niby loguja, tylko ze oba wysylaja pakiety a zaden z nich nie odbiera ich :D.

nie wiem jak to ruszyc, wylaczylem juz calkowicie szyfrowanie WEP, i nic ...
  • REKLAMA
  • #4 2986871
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Skoro działał Ci internet - to trzeba było nie ruszać konfiguracji AP - tam było wszystko dobrze ustawione.

Wyłącz firewall'e - domyślna konfiguracja XP z SP2 blokuje ping'a i "otoczenie sieciowe".

Włącz konto gościa na obu komputerach i poszukaj ich po nazwie lub IP.
  • #5 2990329
    invx
    Poziom 25  
    internet na tej sieci mie nie dzialal :) - w tym momencie robie siec ad-hoc - dwa kompy - jeden z podlaczonym SDI :)

konta goscia nie uzywam ...
REKLAMA