logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIC16F877A - ustawienia IC-Prog 1.05D z programatorem JDM

Miotek 28 Sie 2006 11:10 5252 7
REKLAMA
  • #1 2961413
    Miotek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Miałbym pytanie jak zaprogramować tego pic-a 16F877A , mam programator JDM i program IC-Prog ver 1.05D , czy ktoś wie jakie opcje trzeba ustawić w programie żeby nie skopać scalaka. Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
    Pzdr

Dodano po 33 [minuty]:

zamieszaczam schemat programatora jaki posiadam
    Załączniki:
    • PIC16F877A - ustawienia IC-Prog 1.05D z programatorem JDM sch528.gif (16.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2963925
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam

PIC16F877A programuje się tak jak inne PICe. Też kiedyś poskładałem JDMa (innego niż Ty) i też nie działał z tym uC a z innymi tak. Ja już osobiście straciłem zaufanie do wszelkiej maści JDMow gdzie nie ma zewnętrznego zasilania. Pod odnośnikiem kryje się programator, który ja zmontowałem. Jest też tam odnośnik, do JDMa na MAX232 i zewnętrznym zasilaniem. Sprawdź jeszcze w tym Twoim czy napięcie zasilania Edd wynosi 5V i czy programowania Vpp wynosi od 12V do 13V.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic547344.html
  • REKLAMA
  • #3 2964380
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Witam.
    Ja znalazłem prosty i funkcjonalny programator. Wymaga zew. zasialania (5 i 12), ale programuje prawie wszystkie PIC, 877A nim programowalem, więc na pewno działa.
    Oto stronka http://www.coolcircuit.com/project/picprog/, użyj tego schematu i programu WinPic800 (jest tam link i opis konfiguracji).
    Polecam :)
  • REKLAMA
  • #4 2964686
    Miotek
    Poziom 12  
    Witam !
    Serdecznie dziękuje za odpowiedź , może rzeczywiście nie ma sensu używać czegoś co nie ma zewnętrznego napięcia zasilania ,bo może nie zadziałać , spróbuję zrobić inny , te które mi podaliście , dla mnie będzie to nowe doświadczenie.
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #5 2964724
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam .
    Panowie , ale Miotek ma juz programator o którym to pisze , a wy mu na siłę chcecie "dać " Inny , hi .
    Co sie tyczy zaprogramowania to musisz wiedzieć jakiego rezonatora używasz . Na początek ustaw tak jak to na zdięciu . Jeśli nie ma tam kwarcu to ustawisz odpowiedni co innego , powiedzmy RC . Ja programuje ma Willemie jaki i na JDM-e zasilanym po RS .
    Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • PIC16F877A - ustawienia IC-Prog 1.05D z programatorem JDM PIC16F877A.jpg (85.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2968896
    Miotek
    Poziom 12  
    Witam !
    Serdeczne dzięki sp4msu , spróbuje tak zrobić z tymi ustawieniami na ic-progu.
    Pozdrawiam serdecznie
  • #7 2969871
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    sp4msu napisał:
    Witam .
    Co sie tyczy zaprogramowania to musisz wiedzieć jakiego rezonatora używasz . Na początek ustaw tak jak to na zdięciu . Jeśli nie ma tam kwarcu to ustawisz odpowiedni co innego , powiedzmy RC.
    Ustawienie kwarcu jest istotne wyłącznie dla docelowego układu w jakim ma procesor działać. Do samego programowania i wszystkich operacji odczytu/zapisu jest to nieważne (inaczej jest w procesorach ATMELa).
  • #8 4523743
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera PIC16F877A za pomocą programatora JDM i oprogramowania IC-Prog w wersji 1.05D. Użytkownicy zwracają uwagę, że programatory JDM bez zewnętrznego zasilania często zawodzą, szczególnie przy programowaniu PIC16F877A, gdzie wymagane jest stabilne napięcie zasilania 5V oraz napięcie programowania Vpp w zakresie 12-13V. Zalecane jest stosowanie programatorów z zewnętrznym zasilaniem, np. opartych na MAX232 lub innych konstrukcji dostępnych w sieci. Wskazano również, że ustawienia rezonatora w IC-Prog mają znaczenie jedynie dla docelowego działania układu, a nie dla samego procesu programowania. Alternatywnie polecono programator i oprogramowanie WinPic800, które jest kompatybilne z PIC16F877A. Wskazano, że inwestycja w bardziej niezawodny programator może oszczędzić czas i problemy z programowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA