Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PIC16F877A jak zaprogramować ?

Miotek 28 Aug 2006 11:43 4787 7
    Miotek
    Level 12  
    Witam
    Miałbym pytanie jak zaprogramować tego pic-a 16F877A , mam programator JDM i program IC-Prog ver 1.05D , czy ktoś wie jakie opcje trzeba ustawić w programie żeby nie skopać scalaka. Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
    Pzdr

Dodano po 33 [minuty]:

zamieszaczam schemat programatora jaki posiadam
    milik
    Level 23  
    Witam

PIC16F877A programuje się tak jak inne PICe. Też kiedyś poskładałem JDMa (innego niż Ty) i też nie działał z tym uC a z innymi tak. Ja już osobiście straciłem zaufanie do wszelkiej maści JDMow gdzie nie ma zewnętrznego zasilania. Pod odnośnikiem kryje się programator, który ja zmontowałem. Jest też tam odnośnik, do JDMa na MAX232 i zewnętrznym zasilaniem. Sprawdź jeszcze w tym Twoim czy napięcie zasilania Edd wynosi 5V i czy programowania Vpp wynosi od 12V do 13V.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic547344.html
    zerpo
    Level 22  
    Witam.
    Ja znalazłem prosty i funkcjonalny programator. Wymaga zew. zasialania (5 i 12), ale programuje prawie wszystkie PIC, 877A nim programowalem, więc na pewno działa.
    Oto stronka http://www.coolcircuit.com/project/picprog/, użyj tego schematu i programu WinPic800 (jest tam link i opis konfiguracji).
    Polecam :)
    Miotek
    Level 12  
    Witam !
    Serdecznie dziękuje za odpowiedź , może rzeczywiście nie ma sensu używać czegoś co nie ma zewnętrznego napięcia zasilania ,bo może nie zadziałać , spróbuję zrobić inny , te które mi podaliście , dla mnie będzie to nowe doświadczenie.
    Pozdrawiam serdecznie
    sp4msu
    Level 20  
    Witam .
    Panowie , ale Miotek ma juz programator o którym to pisze , a wy mu na siłę chcecie "dać " Inny , hi .
    Co sie tyczy zaprogramowania to musisz wiedzieć jakiego rezonatora używasz . Na początek ustaw tak jak to na zdięciu . Jeśli nie ma tam kwarcu to ustawisz odpowiedni co innego , powiedzmy RC . Ja programuje ma Willemie jaki i na JDM-e zasilanym po RS .
    Pozdrawiam .
    Miotek
    Level 12  
    Witam !
    Serdeczne dzięki sp4msu , spróbuje tak zrobić z tymi ustawieniami na ic-progu.
    Pozdrawiam serdecznie
    elektryk
    Level 42  
    sp4msu wrote:
    Witam .
    Co sie tyczy zaprogramowania to musisz wiedzieć jakiego rezonatora używasz . Na początek ustaw tak jak to na zdięciu . Jeśli nie ma tam kwarcu to ustawisz odpowiedni co innego , powiedzmy RC.
    Ustawienie kwarcu jest istotne wyłącznie dla docelowego układu w jakim ma procesor działać. Do samego programowania i wszystkich operacji odczytu/zapisu jest to nieważne (inaczej jest w procesorach ATMELa).
    User removed account
    User removed account