logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik zaniku fazy DIY - działanie przy silniku w trójkąt, rezystory, kondensator

neo_dc 28 Sie 2006 19:22 3613 6
REKLAMA
  • #1 2962984
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie czujniku zaniku fazy ( jego schemat jest w linku ponizej )

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic96046.html#736491

Czy taki czujnik zadziała przy silniku połączonym w trójkąt ?
    Czy te rezystory tworzące sztuczne zero to na pewno 33M ? W sklepie mówią że nie ma a ja mam, ale 3,3 M, czy ktoś przerabiał ten układ i ma jakieś doświadczenie ?
    Druga sprawa to pytanie odnośnie kondensatora 1µ/400V czy może być dowolny inny na takie napięcie czy ma tutaj znadzenie jego reaktancja równolegle z tym rezystorem obok ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2963034
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Chyba M33 czyli 330k. Ja stosowałem w podobnym układzie od 68k do 150k

Odnośnie kondensatora, to zależy od użytego przekaźnika

Marek
  • REKLAMA
  • #3 2963979
    neo_dc
    Poziom 32  
    spojrzałem jeszcze raz i tam jest 3 x 33M wiec chyba tak ma byc...

a od przekaznika w jakim sensie ? rezystancji jego cewki ?
  • REKLAMA
  • #4 2964076
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ja również spojrzałem jeszcze raz, wydaje mi się, że ten układ wogóle nie będzie działał, żeby działał to "N" winno być dołączone do dolnej kreski a oznaczenie "N" do fazy, odwróciłbym też "logikę" tranzystora,

Robiłem w latach 70-tych coś takiego:
    Załączniki:
    • ZABEZP-3f.pdf (3.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2964671
    neo_dc
    Poziom 32  
    No to jest jeszcze prostsze :) a moze jakies wartosci elementow moglbym prosic ?
  • #6 2965772
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego,
    tak naprawdę, to ja wartości tych elementów nie pamiętam, rezystory z faz wytwarzające sztuczne zero mogą mieć wartości np. 100k/2W ale muszą być mozliwie małej tolerancji, ładują one przez diodę (600V) kondensator np 100n. PR-ek 10k umożliwia ustawienie progu czułości. Ważny jest bardzo przekaźnik, a dokładniej mozliwie mały prąd jego cewki. Zener winien być przynajmniej 1W. Elektrolit to jakieś 22 do100mikro. Zasilanie realizowane jest przez kondensator (wskazane jest w szereg z nim wstawić jakis rezystor np 100om/5W) .

Kolego zrozum ideę schematu a elementy to sam wyliczysz/dobierzesz.
    Jeśli wszystko OK to styki przekaźnika są zwarte i przez nie idzie sterowanie stycznika. Jeśli faza zaniknie to nie włączy sie stycznik, bo przekaźnik rozewrze styki na sterowaniu. Jeśli faza zaniknie w czasie pracy, to napiecie na fazie obniży się zależnie od mocy silnika o około min 20V i układ to wykryje i też rozłączy.Tą czułość ustawia się właśnie PR-kiem. Zener powinien być na napięcie cewki przekaźnika (24V, 48V)
    Powodzenia w konstrukcjach
    UWAŻAJ, BO MASZ NA ELEMENTACH UKŁADU NAPIĘCIE,
    Marek
  • #7 2966000
    neo_dc
    Poziom 32  
    Domyślałem się mniej więcej działania tego układu, ale nie byłem pewny więc zapytałem, a po prostu łatwiej jest zmontować coś, co już ktos przetestował, szczególnie jak się nie ma dużego budżetu na testy...
    Wiem, ze układ nie będzie odizolowany galwanicznie od sieci.
    Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania czujnika zaniku fazy w układzie z silnikiem połączonym w trójkąt oraz doboru elementów takich jak rezystory i kondensator. W schemacie występują rezystory tworzące sztuczne zero, które według oryginalnego projektu mają wartość 33MΩ, jednak w praktyce stosowano wartości od 68kΩ do 330kΩ, a także około 100kΩ o małej tolerancji. Kondensator 1µF/400V powinien być dobrany z uwzględnieniem reaktancji i napięcia pracy, a jego parametry zależą od zastosowanego przekaźnika, zwłaszcza od rezystancji cewki. Układ wymaga przekaźnika o możliwie niskim prądzie cewki oraz diody 600V i stabilizatora Zenera o mocy co najmniej 1W. Elektrolityczny kondensator filtrujący powinien mieć pojemność od 22 do 100µF. Zasilanie realizowane jest przez kondensator z dodatkowym rezystorem szeregowym (np. 100Ω/5W). Układ wykrywa zanik fazy poprzez spadek napięcia na silniku i rozłącza styki przekaźnika, co zabezpiecza stycznik. Czułość układu reguluje potencjometr. Schemat wymaga poprawnego podłączenia neutralnego (N) i fazy oraz ewentualnej zmiany logiki tranzystora. Układ nie jest galwanicznie izolowany od sieci, co należy uwzględnić przy montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA