logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szerokość tabeli w html. Jak utrzymać stałe szerokości?

cymbi 28 Sie 2006 20:48 1657 6
REKLAMA
  • #1 2963332
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Witam.
    Mam probelm. A mianowicie gdy wstawiam kod:

<table width="750" border="0" cellspacing="0" cellpadding="5">
    <tr>
    <td width="375">
    aaahfjghj
    </td>
    <td width="375">
    tredftresctrhdfgfgjghjghjghjghjghfjghhhhhhhhhhhhhhhhhhedf
    </td>
    </tr>
    </table>

nie mogę utrzymać stałych szerokości kolumn. Co zrobić aby tekst w kolumnach był zawijany?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2964522
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Tekst będzie zawijany ale nie może być takich długich wyrazów, bo ten ciąg co wstawiłeś to interpretuje jako jeden wyraz którego nie może podzielić, więc rozwala tabelkę. Jak będziesz wstawiał text, wyrazy to będzie ok. Spróbuj i zobacz czy działa tak jak piszę....
  • REKLAMA
  • #3 2964608
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Używam WebSite Pro i ta tabelka wyglada u mnie normalnie (ten "tekst" się mieści w tej szerokości) tabelka ładnie podzielona na dwie równe części. Nie rozumiem w czym problem?
  • REKLAMA
  • #4 2964763
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    No tak ten text się zmieści i nie rozwali tabelki, ale jakby napisać dłuższy ciąg znaków nieoddzielonych spacją to się tabelka 'rozkracza'. Dlatego nie można pisać tak długich wyrazów a nawet takich nie ma :lol:
  • #5 2965804
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Dzięki volter. Masz rację. Pozdrawiam. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • #6 2967033
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    A nie ma prostego rozwiązania żeby długie wyrazy były dzielone w razie gdy się nie mieszczą? Nie mam na myśli PHP tylko czy da się to zrobić normalnie w htmlu.
  • REKLAMA
  • #7 2967097
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Nie spotkałem się z czymś takim

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utrzymania stałych szerokości kolumn w tabeli HTML o szerokości 750 pikseli, gdzie dwie kolumny mają po 375 pikseli. Tekst w drugiej kolumnie zawiera bardzo długi ciąg znaków bez spacji, co powoduje rozszerzanie się kolumny i zaburzenie układu tabeli. Standardowe zachowanie HTML pozwala na zawijanie tekstu, ale nie dzieli długich, nieprzerwanych ciągów znaków, co skutkuje "rozjechaniem" tabeli. Rozwiązaniem jest unikanie bardzo długich wyrazów bez spacji, ponieważ przeglądarki nie dzielą takich ciągów automatycznie. Nie znaleziono natomiast prostego, natywnego rozwiązania w czystym HTML, które pozwalałoby na automatyczne dzielenie długich wyrazów bez użycia dodatkowych technologii jak PHP. Jeden z użytkowników potwierdził, że w jego środowisku (WebSite Pro) tabela wyświetla się poprawnie, gdy tekst jest normalnie podzielony na wyrazy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA