logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć aktualizację KB905474 z laptopa bez opcji w Panelu sterowania?

Cyrano 30 Sie 2006 11:56 17609 14
  • #1 2968862
    Cyrano
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Mam laptopa, w którym chciałbym usunąć powyższą aktualizację. W Panelu sterowania, w Dodaj/Usuń programy brak jest opcji Usuń przy tej aktualizacji. Jest sposób aby wywalić to w miarę prosto? Aha, nie można przywrócić systemu do daty poprzedzającej instalację tej łatki...
  • Pomocny post
    #3 2969176
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    Oczywiście wychodzimy z założenia, że masz oryginalnego windowsa XP, ze wszystkimi dokumentami potwierdzającymi ta "oryginalność". Też miałem taka sytuację i u mnie nie było w ogóle tej łatki w dodaj usuń programy. Zacząłem odinstalowywać łatki z wyższymi numerami. Pojawiła się, ale tak jak w twoim przypadku bez możliwości odinstalowania. Jeszcze parę poprawek do kosza i można było tą łatkę "usunąć".

Czyżby następne poprawki służyły do ukrywania zabezpieczania tej: "Windows genuine advantage notifications"? :D :D :D
  • Pomocny post
    #4 2969310
    marcin1700
    Poziom 17  
    Sciagnij ta biblioteke:
    www.marcin1700.republika.pl/LegitCheckControl.dll
    i zamien ja z ta w c:\windows\system32.

A dokladniej zrob tak: wejdz do start -> uruchom tam wpisz cmd.
    To co sciagnales zapisz na dysku c:\
    w wierszu polecen (cmd) wpisz "copy c:\LegitCheckControl.dll c:\windows\system32\*.*" a przy pytaniu czy chcesz zamienic pliki potwierdz tak.

Jak bedzie pisalo ze plik jest uzywany przy starcie komputera naciskaj F8 i wybierz uruchom komputer w trybie awaryjnym z wiersza polecen i tam wpisz copy c:\LegitCheckControl.dll c:\windows\system32\*.* i potwierdz

A jak to tez bedzie za trudne to mozna inaczej, z windowsa ale do tego potrzebny jest dobry refleks :D.
    Pozdrawiam
  • #5 2969346
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Czasy kiedy pisało sie z palca polecenia DOS-owe juz chyba minęły i to bezpowrotnie , teraz do kopiowania czy przenoszenia można ( używa się ) Total , albo Windows Commandera . Wygodniej i szybciej .
    Pozdrawiam .
  • #6 2969404
    marcin1700
    Poziom 17  
    sp4msu napisał:
    Czasy kiedy pisało sie z palca polecenia DOS-owe juz chyba minęły i to bezpowrotnie

Mylisz sie sp4msu. Te kolorowe okienka i ladne przyciski to tylko nakladka.
    A wszystko co robisz dzieje sie w DOS'ie ale w tle.
    Jezeli Tobie sprawia trudnosc poslugiwania sie wierszem polecen, nie twierdz ze inni tego nie potrafia... Zapewne nie wiesz dlaczego polecilem tu cmd w trybie awaryjnym..- Tylko tak plik LegitCheckControl.dll nie bedzie uzywany.
    Mozna zabic proces (nie pamietam juz jaki... cos z tray.exe) ale po 3sekundach bedzie on wznowiony, a biblioteka od nowa uzuwana.
    Czlowieku ogarnij sie troche...
    Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Za takie słowa postawione na forum publicznym udzielam ostrzeżenia #1 (wszelkie dyskusje i prywatne poglądy proszę wymieniać w przyszłości na PW lub GG !

• #7 2969524
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    No i powiedział co wiedział , hi .
    Kolego marcin1700 , a ja Ci proponuję żebyś przed wysłaniem KAŻDEGO postu , nacisnął przycisk Pisownia
    A nauki pozostaw sobie
    Pozdrawiam [/img]
  • #8 2969546
    Cyrano
    Poziom 18  
    Tę bibliotekę już podmieniałem w trybie awaryjnym (nie pomogło), ale spróbuję jeszcze z tym zamieszczonym plikiem. Spróbuję też odinstalować wszystkie łatki. A na razie padła bateria i czekam na zasilacz :-) Dam znać o efektach, na razie dzięki wielkie za pomoc!
  • #9 2969689
    marcin1700
    Poziom 17  
    sp4msu napisał:
    No i powiedział co wiedział , hi .
    Kolego marcin1700 , a ja Ci proponuję żebyś przed wysłaniem KAŻDEGO postu , nacisnął przycisk Pisownia
    A nauki pozostaw sobie
    Pozdrawiam [/img]

Nie bede sie tu z Toba klocil bo to do niczego nie prowadzi... A poza tym nudza mnie komentarze prostych ludzi.
    I jeszcze jedno, nie pisz postow, nie zwiazanych z tematem. Mam wrazenie ze rozmawiam z trollem albo jednym z dzieci neo.

Za takie słowa postawione na forum publicznym udzielam ostrzeżenia #1 (wszelkie dyskusje i prywatne poglądy proszę wymieniać w przyszłości na PW lub GG !

Cyrano napisał:
    Tę bibliotekę już podmieniałem w trybie awaryjnym (nie pomogło)

Zapewne podmieniles ja, wlaczyles komputer a komunikat znow sie wyswietlil - to normalne. Zrestartuj komputer jeszcze raz. Teraz juz powinno byc ok.
    Jezeli zamieniles ten plik to chyba nie mozliwe jest zeby poprawka dalej dzialala. Dziwne... W kazdym razie zrob jeszcze raz restart.
    Acha, i jak mozesz to sprawdz czy faktycznie zamieniles ten plik.
    Wejdz do c:\windows\system32 i sprawdz czy ten plik LegitCheckControl.dll ma 411KB (tyle powinien miec po zamianie).
    Pozdrawiam
  • #10 2973338
    Cyrano
    Poziom 18  
    No niestety, zamiany plików nic nie dają, być może problemem jest to, że to jakaś amerykańska wersja Windows? Odinstalowałem wszytkie aktualizacje, z wyjątkiem tej jednej i nic!
  • #12 2973646
    Cyrano
    Poziom 18  
    Programiki powyżej pomogły. Można zamknąć temat. Raz jeszcze dziękuję wszystkim!
  • #13 2973942
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    marcin1700 napisał:
    A poza tym nudza mnie komentarze prostych ludzi.
    I jeszcze jedno, nie pisz postow, nie zwiazanych z tematem. Mam wrazenie ze rozmawiam z trollem albo jednym z dzieci neo.
    [

Kolego, trochę więcej kultury, proszę. Nie zaniżaj poziomu forum.

!

• #14 2974158
    marcin1700
    Poziom 17  
    Pablo1964 napisał:
    marcin1700 napisał:
    A poza tym nudza mnie komentarze prostych ludzi.
    [

Kolego, trochę więcej kultury, proszę. Nie zaniżaj poziomu forum.

Od kiedy my jestesmy na TY?
    A uwagi nie zwiazane z tematem, prosze zostawic dla siebie...

!

• #15 2974383
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3811
    Przypominam szanownym kolegom że takie przepychanki na publicznym forum będą bezwzględnie tępione z konsekwencjami przynajmniej takim jak powyżej !
    Jeżeli zauważę jakieś animozje w dalszym ciągu pomiędzy kolegami tu ukaranymi w innych postach zaznaczam już teraz że udzielę urlopu co najmniej miesięcznego dla obu z Was .
    Post zamykam skoro problem został rozwiązany, a koledzy dalej toczą bój ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał usunąć aktualizację KB905474 z laptopa z systemem Windows XP, jednak nie było dostępnej opcji odinstalowania jej w Panelu sterowania ani możliwości przywrócenia systemu do wcześniejszego stanu. W dyskusji zasugerowano, że problem może dotyczyć mechanizmu Windows Genuine Advantage (WGA), który jest trudny do usunięcia standardowymi metodami. Zaproponowano podmianę pliku LegitCheckControl.dll w katalogu systemowym Windows (system32) poprzez tryb awaryjny z wierszem poleceń, co miało na celu dezaktywację mechanizmu WGA. Po podmianie pliku i restarcie systemu problem nadal występował, co mogło wynikać z wersji językowej systemu (amerykańska wersja Windows). Ostatecznie rozwiązaniem okazała się instalacja dwóch dodatkowych łatek, które można było pobrać z zewnętrznego źródła, co pozwoliło na skuteczne usunięcie problematycznej aktualizacji. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące używania narzędzi do kopiowania plików oraz wymiany zdań między uczestnikami forum, jednak problem techniczny został rozwiązany dzięki instalacji wspomnianych łatek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA