Mam pytanie w odniesieniu do tematu ogólnego, ale innego rodzaju niż w zapoczątkowanym tutaj szczególnym kontekście.
Interesuje mnie boiem czy istnieje sposób, i jaki, aby wiedzieć czy operator tel. /telekomuna polska, TP s.a./ stosuje wobec mnie podsłuch na centrali lub na linii? A także skutecznie /bądź przynajmniej w miarę/ zapobiec takiemu procederowi.
Pytam o to, bo ustawicznie tepsa stosuje wszelkiego rodzaju, różne 'usterki' na moim numerze telefonu, linii telefonicznej. Obsługuje mój nr tel. centrala elektroniczna więc uważam, że nieustanne występowanie jakichś przedźwięków, szumów, warczenia, niestosowanych przeze mnie a zdarzających sie przekierowaniach rozmów - czy też blokowania rozmów przychodzących do mnie, bądź wychodzących nie powinny normalnie występować. Oprócz tego występują też czasami kłopoty z działaniem skrzynki poczty głosowej tp., która jest autonomiczna wobec linii danego telefonu.
Wszystkie takie przypadki zawsze zgłaszałem pod 93-93 i coś tam niby sprawdzają czy zmieniają, potem przez krótki czy nieco dłuższy czas jest ok. a następnie problemy pojawiają się ponownie. Linia została wielokrotnie sprawdzana na całej długości. Jednak mimo wielokrotnych próśb i żądania podania mi przyczyn występowania tych usterek -dręczących mnie zresztą i pochłaniających czas, choćby na liczne zgłoszenia i wyjaśniania usterek konsultantom 'błękitnej linii'- ani razu nie przedstawiono mi jakiegokolwiek jednoznacznego raportu po kontrolnego, który powinni sporządzać technicy-monterzy sprawdzający linię telefoniczną. Aparat tel też już był i sprawdzany w serwisie /marki Cyfral/ i zmieniany na inny /siemens/, ale bez większego rezultatu, niestety.
Poza tym problemy mam również z działaniem internetu, poprzez linię tel. i modem neostrady. -Niby wszystko powinno być dobrze, bo warunki podłączenia i prawidłowego działania neo. są jak najbardziej. Jednak mimo to nazbyt często pojawiają się różne zakłócenia w jej działaniu. Bo albo spowalniany transfer danych gł. do ale i od mojego komputera /którego poprawność działania była sprawdzana wielokrotnie - bez jego usterek/. Albo z kolei ostatnio przez 3 miesiące występowało zjawisko już nie spowalniania transferu danych, lecz nieustannego autoresetowania się modemu neostrady. Dosłownie na moment gasła diioda adsl na modemie, i natychmiast lub po chwili zaczęła migać, po czym z powrotem następowała synchronizacja. Modem był sprawdzany, komputer i gniazda usb były sprawdzane - bez zastrzeżeń. W końcu sam modem był wymieniony na nowy, a problem nie został usunięty. Ani przyczyna występowania tego problemu nie została mi nigdy przez telekomunę polską /TP s.a./ podana. Owszem na początku tego tracenia synchronizacji przez modem -w dziwny, moim zdaniem, sposób- wmawiano mi niemal na 'błękitnej linii' bądź infolinii neostrady, że muszę wpuścić do siebie do mieszkania jakiegoś montera, którego oni danych nawet nie znają bo jest z jakiejś innej firmy, gdyż twierdzili uparcie, że przyczyna tych usterek tkwi w moim mieszkaniu. Jednak nigdy nie podano mi żadnych uzasadnień tych twierdzeń - żadnych uzasadnień od strony technicznej jakości działania urządzeń w moim mieszkaniu.

Dziwi mnie to tym bardziej, że nia jestem żadnym VIP-em - takie traktowanie przez telekomunę polską...
Więc może ktoś z tutejszych techników, znawców przedmiotu, powiedziałby mi coś na ten temat...
przepraszam raz jeszcze, że nie ściśle ze szczegółowym aspektem rozpoczętego tematu napisałem, ale taki mój problem...
pozdrawiam