logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposób na podsłuch. Jak można wykryć podsłuch?

sliver1 30 Sie 2006 14:46 25763 18
REKLAMA
  • #1 2969507
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    w domu mam dwa aparaty telefoniczne podpiete pod jedna linie.
    jak mozna wykryc czy podczas rozmowy z kims z zewnatrz ktos z domownikow przez "przypadek" nie podniosl sluchawki drugiego fona??
    moze mozna zrobic jakies proste urzadzonko
    z dioda ktora by sie zapalala gdyby byl spadek na lini albo cos podobnego??
  • REKLAMA
  • #3 2972206
    sliver1
    Poziom 22  
    to raczej odpada bo czesto jest taka sytuacja, ze ktos odbiera telefon na parterze do osoby, ktora jest akurat na pietrze i wtedy nie ma potrzeby schodzenia na dol tylko mozna odebrac rozmowe z drugiego aparatu...
    najlpszy by byl uklad, ktory sygnalizowal by jakis spadek napiecia gdy jest podniesiona sluchawka na 2ch telefonach jednoczesnie...
  • REKLAMA
  • #4 2972265
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    myślę, że pomogą dwie diody: zielona i czerwona wpięte równolegle ale odwrotnie. jedna świeci gdy podniesiesz słuchawkę, druga, gdy nastąpi odwrócenie pętli, przy podniesieniu gdzie indziej słuchawki na tej samej lini jedna z diod powinna zreagować przynajmniej mrugnięciem..
  • #5 2972282
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    vinci napisał:
    myślę, że pomogą dwie diody: zielona i czerwona wpięte równolegle ale odwrotnie. jedna świeci gdy podniesiesz słuchawkę, druga, gdy nastąpi odwrócenie pętli, przy podniesieniu gdzie indziej słuchawki na tej samej lini jedna z diod powinna zreagować przynajmniej mrugnięciem..

pod warunkiem że ma aktywną taka usługę-odwrócenie petli
  • #6 2972533
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    vinci napisał:

Po co ma świecić ta dioda, najpierw jedna, potem druga? Przecież kolega chce tylko info jak podnosi inna osoba, a nie jak on sam. Wystarczy zatem do sygnalizacji jedna dioda, ale nie wiem, czy lekkie przygaśnięcie będzie wystarczajacą informacją, bo musiałby cały czas się w nią wpatrywać.
    Poza tym prawdopodobnie ma to dotyczyć obu aparatów, bo nie wskazał któregoś z nich jako ważniejszego.
  • REKLAMA
  • #7 2972650
    vinci
    Poziom 26  
    sposób jest najprostrzy, poza tym jak już zakładam jedną to drugą nie problem założyć a też się przyda :), a jeżeli już projektować coś skomplikowanego to zacząłbym od układu wykrywającego spadek napięcia i iść w tym kierunku. Zmierzyć napięcie w obwodzie zamkniętym (odłożona słuchawka), zmierzyć przy podniesionej słuchawce i po po podniesieniu drugiej słuchawki. Dobrać tak wartości elementów aby przy spadku poniżej pewnego progu zapalały się odpowiednie diody.
  • #8 2972680
    PICIA
    Poziom 33  
    poprostu wykonac taki układ działa doskonale
    Załączniki:
    • rozdzielacz telefoniczny.pdf (160.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2972726
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Nigdy tego nie sprawdzałem i nie bardzo mam w tej chwili jak to sprawdzić ale czy można by było wykorzystać do tego zakończenie NT. ( oczywiście nie sygnalizacji ale pełnego zarządzania połączeniami co spełniało byzdaje się wymagania ) Z tego co wiem nt przepuszcza sygnał analogowy tylko pytanie czy da się takim połaczeniem wtedy zarządzać (czyli ustawić tak by zadzwoniły oba porty na raz na początek bo to się zdaje jest dla pytającego dość istotne)
    Wydaje mi sie że było by to dość tanie i funkcjonalne rozwiązanie ( na pewno tańsze niż zakup dwóch telefonów dect lub małej centrali) Sorry że ja tak ciągle swoje ale te diody wydają mi się odrobinę skomplikowane i mało praktyczne.

Pozdrawiam
  • #10 2972758
    PICIA
    Poziom 33  
    suworow napisał:
    Nigdy tego nie sprawdzałem i nie bardzo mam w tej chwili jak to sprawdzić ale czy można by było wykorzystać do tego zakończenie NT. ( oczywiście nie sygnalizacji ale pełnego zarządzania połączeniami co spełniało byzdaje się wymagania ) Z tego co wiem nt przepuszcza sygnał analogowy tylko pytanie czy da się takim połaczeniem wtedy zarządzać (czyli ustawić tak by zadzwoniły oba porty na raz na początek bo to się zdaje jest dla pytającego dość istotne)
    Wydaje mi sie że było by to dość tanie i funkcjonalne rozwiązanie ( na pewno tańsze niż zakup dwóch telefonów dect lub małej centrali) Sorry że ja tak ciągle swoje ale te diody wydają mi się odrobinę skomplikowane i mało praktyczne.

Pozdrawiam

nie bardzo rozumię co chcesz zrobic na NT
    jesli maja 2 aparaty dzwonic na NT porty 1-2 to poprostu zresetować terminal...
    mozesz konkretnie opisać co chcesz uzyskać

ps
    niebardzo zrozumiałem co masz na mysli
  • REKLAMA
  • #11 2973000
    sliver1
    Poziom 22  
    servistel napisał:
    po prostu wykonac taki układ działa doskonale

u mnie ten uklad odpada bo chcialbym miec mozliwosc zeby czasem dzialaly dwa telefony, prosty przyklad - jestem na pietrze i odbieram telefon do ojca, wolam go a on odbiera tel na parterze a ja gdy uslysze rozmowe odkladam sluchawke. drugi powod jest taki, ze mam juz w mieszkaniu pociagniete kable telefoniczne rownolegle a do tego rozdzielacza potrzebne sa osobne linie do kazdego aparatu.
    interesuje mnie uklad, ktory nie bedzie rozlaczal drugiego aparatu a TYLKO sygnalizowal, ze zostala podniesiona sluchawka na drugiej linii. sygnalizacja potrzebna jest tylko przy jednym aparacie.
  • #12 2973185
    samosiek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam pytanie w odniesieniu do tematu ogólnego, ale innego rodzaju niż w zapoczątkowanym tutaj szczególnym kontekście.

Interesuje mnie boiem czy istnieje sposób, i jaki, aby wiedzieć czy operator tel. /telekomuna polska, TP s.a./ stosuje wobec mnie podsłuch na centrali lub na linii? A także skutecznie /bądź przynajmniej w miarę/ zapobiec takiemu procederowi.

Pytam o to, bo ustawicznie tepsa stosuje wszelkiego rodzaju, różne 'usterki' na moim numerze telefonu, linii telefonicznej. Obsługuje mój nr tel. centrala elektroniczna więc uważam, że nieustanne występowanie jakichś przedźwięków, szumów, warczenia, niestosowanych przeze mnie a zdarzających sie przekierowaniach rozmów - czy też blokowania rozmów przychodzących do mnie, bądź wychodzących nie powinny normalnie występować. Oprócz tego występują też czasami kłopoty z działaniem skrzynki poczty głosowej tp., która jest autonomiczna wobec linii danego telefonu.
    Wszystkie takie przypadki zawsze zgłaszałem pod 93-93 i coś tam niby sprawdzają czy zmieniają, potem przez krótki czy nieco dłuższy czas jest ok. a następnie problemy pojawiają się ponownie. Linia została wielokrotnie sprawdzana na całej długości. Jednak mimo wielokrotnych próśb i żądania podania mi przyczyn występowania tych usterek -dręczących mnie zresztą i pochłaniających czas, choćby na liczne zgłoszenia i wyjaśniania usterek konsultantom 'błękitnej linii'- ani razu nie przedstawiono mi jakiegokolwiek jednoznacznego raportu po kontrolnego, który powinni sporządzać technicy-monterzy sprawdzający linię telefoniczną. Aparat tel też już był i sprawdzany w serwisie /marki Cyfral/ i zmieniany na inny /siemens/, ale bez większego rezultatu, niestety.
    Poza tym problemy mam również z działaniem internetu, poprzez linię tel. i modem neostrady. -Niby wszystko powinno być dobrze, bo warunki podłączenia i prawidłowego działania neo. są jak najbardziej. Jednak mimo to nazbyt często pojawiają się różne zakłócenia w jej działaniu. Bo albo spowalniany transfer danych gł. do ale i od mojego komputera /którego poprawność działania była sprawdzana wielokrotnie - bez jego usterek/. Albo z kolei ostatnio przez 3 miesiące występowało zjawisko już nie spowalniania transferu danych, lecz nieustannego autoresetowania się modemu neostrady. Dosłownie na moment gasła diioda adsl na modemie, i natychmiast lub po chwili zaczęła migać, po czym z powrotem następowała synchronizacja. Modem był sprawdzany, komputer i gniazda usb były sprawdzane - bez zastrzeżeń. W końcu sam modem był wymieniony na nowy, a problem nie został usunięty. Ani przyczyna występowania tego problemu nie została mi nigdy przez telekomunę polską /TP s.a./ podana. Owszem na początku tego tracenia synchronizacji przez modem -w dziwny, moim zdaniem, sposób- wmawiano mi niemal na 'błękitnej linii' bądź infolinii neostrady, że muszę wpuścić do siebie do mieszkania jakiegoś montera, którego oni danych nawet nie znają bo jest z jakiejś innej firmy, gdyż twierdzili uparcie, że przyczyna tych usterek tkwi w moim mieszkaniu. Jednak nigdy nie podano mi żadnych uzasadnień tych twierdzeń - żadnych uzasadnień od strony technicznej jakości działania urządzeń w moim mieszkaniu. :!::?::|:cry:
    Dziwi mnie to tym bardziej, że nia jestem żadnym VIP-em - takie traktowanie przez telekomunę polską...

Więc może ktoś z tutejszych techników, znawców przedmiotu, powiedziałby mi coś na ten temat...

przepraszam raz jeszcze, że nie ściśle ze szczegółowym aspektem rozpoczętego tematu napisałem, ale taki mój problem... :|

pozdrawiam
  • #13 2973618
    vinci
    Poziom 26  
    na wstępie grzeczna uwaga, że nowy temat zaczyna się jako nowy temat.
    z Twojego wielkiego opisu wynika, że jest źle z łączem, ale musisz współpracować z telekomuną :) bo może dlatego Cię zbywają. Na pewno musisz zgłaszać problem tyle razy ilekroć problem występuje (będziesz miał wszystko udokumentowane) potem wystarczy tylko złożyć reklamacje w stylu "prosze o anluowanie abonamentu za miesiac ten i ten bo nie dało się korzystać z telefonu i internetu" to na nich działa. - to ogólnie. Co do ograniczenia usterki (instalacja domowa, linia, centrala) to trzeba byłoby rozwinąć szerszy wątek albo zacząć wspołpracować z tp. Poza tym co do neostrady napisałeś mało szczegułów, np. jaki modem, jaka prędkość, jak daleko jesteś od centrali.
  • #14 2975590
    sliver1
    Poziom 22  
    samosiek napisał:
    Mam pytanie w odniesieniu do tematu ogólnego, ale innego rodzaju niż w zapoczątkowanym tutaj szczególnym kontekście.

zaloz sobie nowy watek zamiast zasmiecac cudzy :!:

a wracajac do tematu - znalazlem kilka prostych schematow m.in. monitora stanu lini z dwomaa diodami led oraz antypirata
    http://www.elektrotech.info/html/download.php?id=238 (prawdopodobnie zeby zobaczyc schemat trzeba byc zalogowanym), ktory sygnalizuje spadek napiecia po podpieciu rownolegle aparatu.
    moze mozna w jakis prosty sposob przerobic jeden z tych ukladow tak, zeby sygnalizowal spadek napiecia po podniesieniu sluchawki drugiego aparatu??
  • #15 2975626
    vinci
    Poziom 26  
    nie jestem co prawda zalogowany i nie widze schematu (dobrze gdyby ktoś go podał z tej strony na elektrode) ale jeżeli sygnalizuje spadek po podpieciu rownolegle aparatu to po pewnie generalnie chodzi o aparat podpięty i z podniesioną słuchawką (tak mi się wydaje) a gdyby nie to na pewno wystarczy podrulować potencjometrem wartość progową.... Jednak dobrze byłoby widzieć schemat.
  • #16 2975682
    PICIA
    Poziom 33  
    to nic nieda-sygnalizator ten sie nie nadaje z uwagii że bedzie zbyt mała róznica pomiedzy spadkiem napiecia do ok 8do 12V przy jednaym aparacie a dołaczając drugi aparat napięcie może prawie się nie znacznie zaniżyć-chyba jedynym sensownym rozwiązaniem zastosował LM3914
    który moze wykryć taki nieznaczny spadek napiecie przy 2 aparatach uwzgledniając wczesniejsze napięcie na jednym aparacie
    ewentualnośc 2 zastosowac wskaznik wychyłowy odpowiednio skalibrowany
    patrz link do układu z opisem
  • #17 2975900
    sliver1
    Poziom 22  
    kilka przykladowych schematow:
    1.sygnalizator zajetej lini - sygnalizator pracuje na zasadzie porównania zasilania linii telefonicznej-spadek napiecia--rozmaowa -czyli linia uzytkowana
    2. sygnalizator 2 - wskazuje tak jak antypirat ze ktos prawdopodobnie sie podpioł ewentualnie ze 2 telefon równoległy-np w pokoju jest uzywany.
    3. antypirat z nowego elektronika - sygnalizuje dzwiekiem gdy ktos podepbie sie w linie.

czy ktorys z tych ukladow dalo by sie zaadaptowac do wykrywania podsluchu??

Załączniki:
    • Sposób na podsłuch. Jak można wykryć podsłuch? sygnalizator zajetej linii telefonicznej 2.gif (5.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sposób na podsłuch. Jak można wykryć podsłuch? sygnalizator zajetej lini.jpg (21.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2977765
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Jeżeli jeden z aparatów ma być głównym (ważniejszym), to jest takie coś w sprzedaży, które umożliwia uzyskanie sygnału zarówno z jednego, jak i drugiego aparatu, ale gdy ten główny "rozmawia", to ten drugi ma ciszę, jest w tym czasie blokowany.
    http://www.allegro.pl/item122380772_nie_daj_sie_podsluchiwac_podlacz_2_telefony.html
  • #19 2978010
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jeżeli jeden z aparatów ma być głównym (ważniejszym), to jest takie coś w sprzedaży, które umożliwia uzyskanie sygnału zarówno z jednego, jak i drugiego aparatu, ale gdy ten główny "rozmawia", to ten drugi ma ciszę, jest w tym czasie blokowany.
    http://www.allegro.pl/item122380772_nie_daj_sie_podsluchiwac_podlacz_2_telefony.html

Ale to "urządzenie" 2 tranzystory i 2 diody w obudowie ( za taką cene) nie pozwala na przełączenie ani inną sygnalizację o odbiorze połaczenia na drugim telefonie. Chyba że wali czymś w rurę :)
    To działa na zasadzie kto pierwszy ten rozmawia odcinając linię drugiemu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykrywania podsłuchu w domu, gdzie pod jedną linią telefoniczną podłączone są dwa aparaty. Problem polega na tym, jak sygnalizować podniesienie słuchawki na drugim aparacie podczas rozmowy, bez odcinania drugiego telefonu, co jest potrzebne np. przy odbieraniu rozmowy na różnych piętrach. Proponowane rozwiązania obejmują układy elektroniczne sygnalizujące spadek napięcia na linii telefonicznej, który występuje przy podniesieniu słuchawki na drugim aparacie. Sugerowano zastosowanie diod LED (zielona i czerwona) wpiętych równolegle, odwrotnie spolaryzowanych, które reagowałyby na zmianę pętli linii (odwrócenie pętli). Wskazano, że usługa odwrócenia pętli musi być aktywna, aby układ działał poprawnie. Dyskutowano o wykorzystaniu układów scalonych, takich jak LM3914, do wykrywania niewielkich spadków napięcia, oraz o prostych sygnalizatorach zajętości linii i antypiratach emitujących sygnał dźwiękowy przy podłączeniu dodatkowego aparatu. Wspomniano o gotowych urządzeniach dostępnych na rynku, które blokują drugi aparat podczas rozmowy na pierwszym, jednak nie spełniają wymogu sygnalizacji bez odcinania. Poruszono także temat zarządzania połączeniami przez terminal NT, jednak bez konkretnego rozwiązania. Autor poszukuje prostego układu sygnalizującego podniesienie słuchawki na drugim aparacie bez rozłączania linii, z sygnalizacją tylko na jednym aparacie. Podano linki do schematów monitorów stanu linii i antypiratów, które można by zaadaptować do tego celu. W drugiej części dyskusji pojawiły się pytania o wykrywanie podsłuchu stosowanego przez operatora telekomunikacyjnego, jednak bez jednoznacznych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA