logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ustawienia w ati tray tools na radeonie 9550@9600?

Domines 31 Sie 2006 16:54 2657 9
REKLAMA
  • #1 2973631
    Domines
    Poziom 11  
    Mam pytanie jak optymalnie ustawiś ustawienia w ati tray tools aby grafa wyglądała nieźle w grach i była optymalna . Chodzi mi np. o AA i zakładke Tweaks i Hardware .

AMD Sempron 2800+
    K7vt4A+
    2X512 good Ram
    120 GB
  • REKLAMA
  • #2 2973966
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Karta graficzna zawsze wygląda tak samo. Bez róznicy czy w grach, czy nie. Może dopiero po pewnym czasie zarosnąć kurzem. Ale wyglądu nie zmienia.

Co do pytania o poziom ustawien AA i AF tak zeby było optymalnie - to chyba sobie żartujesz. Każda gra ma inne wymagania, i dla kazdej można to ustawić inaczej. Z twoją kartą raczej te opcje powinny być wyłączone.
    Co najwyżej w starszych grach możesz sobie podnieść suwaczek w góre. Po prostu jak zaczyna skakać to wyłączasz.
  • #3 2974079
    hippie
    Poziom 11  
    Kazda grafa tak samo ??? Jasne!! A propos Twojej grafy polecam zrobic upgrade biosu karty http://www.techpowerup.com/bios/ .Proponuje rowzniez skupic sie na taktowanich (suwaczku:) pamieci i procesora graficznego za pomoca np. RADLINKera.Zycze udanej zabawy i dobrych wyników oc:)
  • REKLAMA
  • #4 2974774
    Domines
    Poziom 11  
    mam gpu 450 a mem 280 a bios od 9600xt(poluzowany) chodz mi szczególnie o zakładke tweaks może ktoś miał do czynienia z ta karta i wie co warto właczyc a co nie . ..

Dodano po 3 [minuty]:

a jeśli chodzi o to ze moge so pozwolić tylko w starych grach to nie sądze NFSMW na hight bez cieni ma AAx4 AFx4 roz 800x600 srednio wali 30-42 klatki wiedz watpie ze ona tylko do starych gier ..
  • #5 2975562
    DarkMonk
    Poziom 15  
    to ustaw sobie tak F.E.A.R. lol
  • REKLAMA
  • #6 2977159
    Domines
    Poziom 11  
    a wyobraż sobie ze miałem medium detale i reszta na maxa oprócz cieni i chodziło zajebiście nie miałem gry której bym nie do walił fakt ze nie na dużych rozdzielczościach ale mi to nie przeszkadza

Dodano po 56 [sekundy]:

a tak po za tym co macie z tym fear grafa jak grafa
    przesada z tymi wymaganiami
  • #7 2977211
    hippie
    Poziom 11  
    Karta graficzna jak kazda chyba nie!!! Ustaw sobie Obliviona:)
  • REKLAMA
  • #8 2977277
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hippie - nie ma tam słowa "każda".
    Tylko to, ze karta graficzna nie zmienia w komputerze swojego wyglądu w zależności od uruchomionego programu.
  • #9 2979425
    Domines
    Poziom 11  
    nie chodz o żaden wygląd
    może ktoś ma /mial ta karte i mniej wiecej zna jej odczucia wie czy warto właczyc vpu recover i takie tam . wiem ze kazda gra odczuwa inaczej ale w wiekszoci wszystko ma podobne silniki.
  • #10 2999139
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    @Platon - paskuda z Ciebie :P Czepiasz się słówek ;)
    Ale wiem o co Ci chodzi :)

@Domines - kolega Platon pozwolił sobie zażartować, ponieważ źle sformuowałeś zdanie :)
    Nieźle to może wyglądać co najwyżej grafika w grach.

Co do gier, to sprawa jest prosta. Popróbuj różnych wersji sterowników, różnych ustawień i rób sobie wtedy testy 3d(s)markiem :)
    Generalnie do każdej gry, będziesz musiał dobrać inne ustawienia. Z tym jednak nie ma problemu, bo gry są w końcu konfigurowalne :)

Pozdrawiam i miłego dnia :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnych ustawień w programie ATI Tray Tools dla karty graficznej Radeon 9550 podkręconej do 9600. Użytkownicy wskazują, że wygląd karty graficznej nie zmienia się w zależności od gry, a ustawienia takie jak antyaliasing (AA) i anisotropic filtering (AF) powinny być dostosowane indywidualnie do każdej gry, często zaleca się ich wyłączenie na tej klasie sprzętu, z wyjątkiem starszych tytułów. Poruszono także temat modyfikacji BIOS-u karty oraz podkręcania taktowań GPU i pamięci za pomocą narzędzi typu RADLINKer. Wskazano, że zakładka "Tweaks" w ATI Tray Tools może zawierać opcje takie jak VPU Recover, które warto testować, ale ich efektywność zależy od konkretnej gry i konfiguracji. W dyskusji pojawiły się przykłady ustawień dla gier takich jak F.E.A.R., Need for Speed Most Wanted oraz Oblivion, podkreślając konieczność indywidualnego dostosowania parametrów graficznych i rozdzielczości dla uzyskania płynnej rozgrywki. Zalecane jest eksperymentowanie z różnymi wersjami sterowników i testowanie wydajności za pomocą benchmarków 3DMark.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA