logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid MITSUBISHI HS-M18 ( EE ) nie przewija taśmy

MACIEK_M 31 Sie 2006 18:10 2057 5
REKLAMA
  • #1 2973852
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Wszystko działa prawidłowo poza przesuwem taśmy, ani play ani szybkie przewijanie, chociaż silnik napędu taśmy kręci się przy wkładaniu i wyjmowaniu kasety. Prosze o rade co mogę sam sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 2977031
    sena
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprawdz gumki przy silnikach morze padły albo som juz zmurszałe ze starosci
  • REKLAMA
  • #3 2981195
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Mechanika jest w porzadku, jak pisałem silnik robi obroty przy wkładaniu i wyjmowaniu kasety, ale nie jest włączany do przewijania ani normalnego ani szybkiego, ani w przód ani w tył. Sprawdzałem na ośce silnika. Myślę ze nie włącza go elektronika, moze to wina jakiegoś czujnika?
  • REKLAMA
  • #4 2981630
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Przede wszystkim wyczyścić enkoder czyli obrotowy lub suwakowy czujnik stykowy położenia mechanizmu. Po tym można zastanawiać się dalej.
  • REKLAMA
  • #5 2986418
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    -> Sting dzięki za radę, u mnie jest obrotowy - zrobię to w przyszły poniedziałek i dam znać, na razie jestem poza domem.

Pozdrawiam Maciek_M
  • #6 3006159
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Sprawdziłem i wyczyściłem enkoder. Nic się nie zmieniło.
    Wewnątrz mechanizmu jest coś co wygłąda jak jak dioda świecąca w dwóch przeciwnych kierunkach, w środku mechanizmu ( trafia do wnetrza kasety ) i dwie chyba fotodiody po lewej i prawej stronie mechanizmu. Jeśli bez założonej kasety zasłonię swiatło do lewej fotodiody to mechnizm jakby próbował dowinąć taśmę i uruchamia na chwilę silnik przesuwu taśmy, gdy zasłonię prawą to nic się nie dzieje. Czy to może być przyczyna ???

Nie jest to chyba wina enkodera - przestawiłem go o jeden ząbek do przodu i do tyłu i nic żadnej różnicy. Niby wszystko działa a nie przewija taśmy ani w przód ani w tył ani szbko ani normalnie. Co może być przyczyną ???
REKLAMA