logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wycena starego komputera jako serwer: Pentium II, 64MB RAM, 8GB HDD

mateusz885 01 Wrz 2006 00:12 5131 7
REKLAMA
  • #1 2975282
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Mam zamiar kupić stary komputer w poziomej obudowie który będzie stał jako server do neostrady i od czasu do czasu będzie sciągał jakiś film lub coś takiego. Chcę żebyście mi wycenili kompa o takich parametrach:
    Procesor: Pentium II 450MHz
    Pamięć operacyjna: SDRAM 64MB
    HDD: jakiś samsung 8GB
    Grafika: jakaś Riva TNT2 16MB
    Porty na płycie głównej: 2x USB, LPT, COM, 2x PS/2, 2x PCI, ISA
    Zasilacz AT lub ATX

To mać być cos podobnego do tych:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Ile takie coś ciągnie prądu? Czy to też zależy od typu zasilacza?

@Edit
    ehh te błędy :P

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2975388
    mateusz885
    Poziom 23  
    200zł to troche zawiele na allegro z napędami i sterownikami chcą po 100, widocznie trzeba wybulić troche więcej kasy na niego :P
  • REKLAMA
  • #4 2975592
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Mój celafon 400/500 bierze 51W (sama skrzynka) bez obciążenia. Zasilacz ma wpływ na pobór prądu (sprawność zasilacza). Czu na pewno na ruter potrzeba ci P450? Na ruter wystarczy w zupełności P100, u mnie stoi P166, i też trochę sciąga (z rzeczy smiesznych ruter stoi na 98SE :D)
  • #5 2976235
    mateusz885
    Poziom 23  
    zawsze można przykręcić procka :P mam starego kompa ibm i padła chyba płyta głowna albo procek wymiemie całą płyte głowną albo kupie za 20 zł na alllegro jakiegos kompa bez HDD, FDD, CD-ROM i pewnie bez ramu :D
  • #7 3210024
    mateusz885
    Poziom 23  
    kurde mam starego ibma ale niemoge go ubudzic tyle ze tam bios jest z 1993r :) itd ram jakis dziwny 4x 8 mega chyba czy tam 4x4 cos starszego od sdramu o,o myslalem nad switchem d - linka pod to oblukajcie temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic617776.html#3194731
  • REKLAMA
  • #8 3258142
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Wywal tę kartę grafiki, po jaką cholerę Riva TNT z wiatraczyskiem do serwera?! Zwykła karta PCI 2MB za 5PLN spokojnie wystarczy!
    Popieram zdanie Kolegów, stare Pentium wystarcza na serwer - im mniej to bierze prądu, tym lepiej.
    Postaraj się też dopracować chłodzenie, żeby to nie szumiało za bardzo.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważana jest wycena starego komputera z procesorem Pentium II 450MHz, 64MB SDRAM, dyskiem Samsung 8GB oraz kartą graficzną Riva TNT2 16MB, przeznaczonego na serwer do Neostrady. Szacowana wartość to około 100-200 zł, zależnie od stanu i wyposażenia. Pobór mocy zależy od typu i sprawności zasilacza oraz konfiguracji sprzętowej; przykładowo Pentium 400/500MHz może pobierać około 51W bez obciążenia. Zaleca się rozważenie procesora Pentium III dla niższego zużycia energii. Do serwera wystarczy prostsza karta graficzna PCI 2MB, co zmniejszy zużycie prądu i hałas. Wskazane jest także dopracowanie chłodzenia, aby ograniczyć hałas. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych konfiguracji i modernizacji, np. wymiana płyty głównej lub procesora oraz wykorzystanie starszych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA