logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partition Magic 8.0 - Błąd 117 przy zmianie partycji, jak naprawić?

kriss 88 01 Wrz 2006 12:06 980 8
REKLAMA
  • #1 2976265
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Potrzebuje zmienic partycje ale partition magic wywala caly czas ten sam blad, nie wiem o co "mu" moze chodzic :

Init failed: Error 117

Partition's drive letter cannnot be identified

Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 2976345
    kriss 88
    Poziom 16  
    Dokładnie wywala go przy uruchamianiu programy pokazuje sie obrazek powitalny i wtedy go wywala.
    Chce zrobic jeszcze jedna partycje na nowy system tylko musze jdena zmniejszyc, probowalem juz partition menagerem i tez nie idzie bo nie uni odczytac wielkosci partycji
    Sprawdzalem dysk chdiskiem byly 2 problemy ale je usunal

Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2976374
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, błąd dość dziwny, jego powody mogą być takie:
    - Błędy w tablicy partycji (zobacz progamem PARTINFO),
    - Sterownik zmienia litery dysków na inne niz domyślne,
    - Partycje nie mają numerów seryjnych,
    - Pracujesz na Windowsie z linii NT uruchomionym z partycji logicznej.

Radziłbym użyć programu PARTINFO i sprawdzić co się dzieje. Jeśli wykluczyłeś już wszystkie możliwości mozesz spróbować użyć Gparted, do pobrania obraz płyty z której można uruchomić komputer i w trybie graficznym edytować partycje.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 2976401
    kriss 88
    Poziom 16  
    Wlasnie sprawdzam Dysk programem HD Tune 2.25 na samym poczatku pokazalo 2 bledy zobaczymy co bedzie do konca :|
    Linia NT to XP ? (sorki za "glupie pytanie- mysle ze tak ale pewien nie jestem)
    Sterownik raczej nie bo zadnych nowych nie mam a przed ostatnim formatem dzialal partition M
    Nie wiem czy partycje maja numery seryjne: jak to sprawdzic ?
    Pracuje na XP a partycje wczesniej byly robione wlasnie PM wiec niewiem czy to partycja logiczna

Chyba za duzo niewiadomych:cry: Jak skoncze test HDD to sprawdze PARTINFO

Wydaje mi sie ze moze to miec zwiazek z SP2. mam XP Sp2 i wszystkie latki
    do lipca (auto patcher) zdaje mi sie dlatego ze po uruchomieniu Partition Resizer wystapil blad i pisalo " program chcial uzyskac bezposredni dostep do HDD... i costam costam zostanie on zamkniety:|
  • REKLAMA
  • #6 2976426
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Cytat:
    Linia NT to XP ?

Tak :)
    Cytat:
    jak to sprawdzic ?

Zdaje się że we właściwościach dysku jest on pokazywany (to by było b. dziwne gdyby nie było numerów seryjnych, ale nie można niczego wykluczyć)
    Cytat:
    wystapil blad i pisalo " program chcial uzyskac bezposredni dostep do HDD... i costam costam zostanie on zamkniety:|

To standardowe zachowanie, kiedy program DOSowy dobiera się do dysku, nie uzyskał dostępu więc nie powinno byc problemów.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 2976444
    kriss 88
    Poziom 16  
    Witam

W partition info : No disk errors detected
    No to juz nie wiem co moze byc przyczyna :|
    Program znalazl "tylko" 2 bad sectory
    Gparted niestety nie wyprubuje bo pustej plytki nie mam a nie kuie raczej teraz :(
    poszukam moze jeszcze jakiegos innego programu do zmiany partycju moze to cos pomze

Pozdro
  • #8 2977437
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    partition magic lubi tak kaprysic ,nie wiadomo dlaczego
    nie zrobisz nic tym programem [jakieś przekłamanie] dopuki nie sformatujesz ponownie dysku np fdiskiem czy innym
    to z mojego podwórka
    pozdrowienia
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał błąd 117 ("Init failed: Error 117 - Partition's drive letter cannot be identified") podczas uruchamiania Partition Magic 8.0 przy próbie zmiany partycji. Problem pojawia się na etapie wyświetlania ekranu powitalnego programu. Próby zmniejszenia partycji w celu utworzenia nowej nie powiodły się, podobnie jak użycie innego narzędzia Partition Manager, które również nie odczytuje rozmiaru partycji. Dysk był testowany programem HD Tune 2.25, który wykrył dwa błędy, a następnie naprawiono je. Sprawdzono również tablicę partycji programem PARTINFO, który nie wykazał błędów dysku, lecz wykrył dwa bad sectory. Możliwe przyczyny błędu to uszkodzenia tablicy partycji, zmiana liter dysków przez sterowniki, brak numerów seryjnych partycji lub uruchomienie systemu Windows XP SP2 z partycji logicznej. Zalecane jest użycie PARTINFO do diagnostyki oraz rozważenie alternatywnych narzędzi do zarządzania partycjami, takich jak Gparted (uruchamiany z bootowalnej płyty), choć brak płyty uniemożliwia jego użycie. Wskazano również, że Partition Magic może wymagać ponownego formatowania dysku np. za pomocą narzędzia fdisk, aby wyeliminować problem. Link do oficjalnej dokumentacji błędu 117 od Symantec został podany jako źródło dodatkowych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA