logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partition Magic error 117 przy rozszerzaniu partycji na Seagate 160GB SATA

Trabi 22 Sty 2008 20:20 13479 3
REKLAMA
  • #1 4723617
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Witam.

Partition Magic error 117 przy rozszerzaniu partycji na Seagate 160GB SATA

Nie wiem co jest powodem :| . Partition Magic wywala mi błąd "117 - nie można zidentyfikować litery partycji" :/ . Po kliknięciu na OK program się zamyka. Próbowałem to na poprzednim dysku, miał bady, więc myślałem, że to ich wina. Dziś kupiłem nowy HD, skopiowałem partycje i... to samo :( . A potrzebuję go, bo muszę rozszerzyć partycje - mam 80GB nie uzywanego miejsca :(
    Stary dysk to SEAGATE 80GB - ATA100, nowy to SEAGATE 160GB SATA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4726321
    Jary96
    Poziom 1  
    Skopiowałeś skopaną strukturę partycji. PM ma problemy z NTFS o ile masz taki system plików, więc użyj czegoś pewniejszego: BootIt Next Generation.

Najlepsze wyjście to orka dysku i założenie partycji narzędziem jw. albo w czasie instalacji xp ewentualnie z konsoli odzyskiwania. SATA i ATA razem? Jeśli lubisz tracić czas to ok.

Z narzędzi cukierkowych ale solidnych zostaje Ci jeszcze Paragon Partition Manager. Jednak polecam BootIt NG, a PM zrób papa...

Jary
  • REKLAMA
  • #4 4727466
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Jary96, dzięki wielkie. Użyłem BootIt NG i poszło bez problemów. Trochę musiałem się "ostukać" z tym softem, ale poszło wszystko OK.
    "Partition Magic" za to po działaniu BootIt'a wywalił, że mu się nie zgadzaja LBA z CSH. proponował zmianę CSH, żeby była taka sama jak LBA, ale na końcu i tak wywalił "Error 117" i się zamknął. Olać go, ważne, że zrobione co zrobione.
    A co do SATA i ATA - nie używam ich obu naraz. ATA mi zaczynał padać, więc wszystko przerzuciłem na dysk SATA. No a do przerzucania musiałem mieć oba podłączone. Teraz stary ATA śpi w szafce.

PS: łądne wejście - 1-szy post i już jeden punkt w "Pomógł" :) Oby tak dalej :) Dzieki.
REKLAMA