logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bootowanie z lanu + programiki serwisowe -serwer do serwisu

Calineczka* 01 Wrz 2006 15:39 11604 15
REKLAMA
  • #1 2976908
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam Panowie.
    Uderzam tu do Was po prosbie, bo mam nadzieje, ze znajda sie tu ludzie ktorzy wiedza jak to ugryzc.Ja nie mam pojecia. O co mi chodzi:
    -chce miec mozliwosc testowania komputerkow/laptopow na ktorych nie ma zadnego systemu operacyjnego i nie maja zadnego napedu, ani fdd, ani cd, nie bootuja po usb. Jedynie po sieci mozna cos do nich zaladowac...i teraz pytanie-jak postawic jakis madry serwer zeby taki podpiety do niego komputerek bootujac pobral jakis mini-systemik i program do sprawdzania konfiguracji, jakichs tam podzespolow, dysku..ja konkretnie najczesciej korzystam z MHDD do dyskow i z PCCheck lub Troubleshooter-a ze znanego Hirens CD.Chyba jest to do zrobienia?A moze jest mozliwosc tak to ustawic zeby lapik/kompik po prostu zbootowal tak jak by mial owego HIRENS CD w napedzie?
    Jesli ktos z Was bawil sie juz takimi rzeczami-prosze o wsparcie bo zielony jestem niesamowicie. Dodam, ze dla mnie latwiej by bylo postawic taki serwerek na win xp krorego uzywam w pracy niz stawiac dodatkowa maszynke na linuksie...
    Dzieki za zainteresowanie tematem, pozdrawiam.Arek
  • REKLAMA
  • #2 2986754
    demoh
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Musisz cos miec najpierw na kompie zainstalowane lub uruchomione np linuxa z livecd albo memtest z dyskietki itp chyba ze bios w Twoim kompie ma opcje bootowania z sieci LAN czego jeszcze na zywo nie widzialem :P ale niektore karty sieciowe maja juz wbudowany taki bajer do zdalnego uruchamiania kompa ale to malo przydatne w Twoim przypadku :(

Jak sie myle to poprawic :P
  • #3 2987664
    MichalN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Karta sieciowa PCI + BootROM (na allegro można spotkać takie karty) potem np. na Novell-u można zrobić obraz dyskietki boot-owalnej i jazda :)
  • REKLAMA
  • #4 2988375
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Panowie, chyba sie nie do konca zrozumielismy.Dzieki za zainteresowanie ale zalozenie jest takie ze nie mam ZADNEGO napedu, ani FDD czyli dyskietki/czytnika, ani cd-roma.Po prostu plyta glowna z prockiem, grafika, dyskiem twardym i ram-em. JA juz widzialem cala siec komputerowa w kafejce bootujaca z serwera, wiec to jest mozliwe. Wiele komputerow/kart sieciowych ma mozliwosc bootowania z lanu, aktualnie mam tu do testow laptopa i ma taka opcje...udalo mi sie nawet doprowadzic do takiego stanu ze pobiera sobie z dhcp IP i zaczyna po TFTP pobierac jakis obraz...ale nie udaje sie pobrac-nie wiem czemu, nawet nie wiem jakie obrazy mozna przesylac po lanie...po prostu jestem zielony, raczkuje w tym temacie i szukam kogos kto juz stawial takie serwerki.

p.s. jestem na etapie proby skonfigurowania tego:

http://www.emboot.com/products_NetworkBootTools.htm

czy ktos z Was wie jakie obrazy (img) moge wskazac zeby je przeslac po sieci?Pakiecik calkiem fajny i prosty w obsludze sie wydaje...
  • Pomocny post
    #5 3003301
    agent_J
    Poziom 12  
    Ja stawiałem takie zabawki już, ale na linuxie :) Zrobiłem nawet mikro-dystrybucję do odpalania terminala bezprzewodowego z kartą DWL-520+ :D - nikt się nie chciał na uczelni tego podjąć :)
    Innym rozwiązaniem byłoby wpakowanie kart Compact Flash i adaptera, i używanie tego do bootowania (inaczej terminala bezprzewodowego ciężko by było odpalić).

Jest bootloader grub, który może odpalić się przez PXE. Co do samej dystrybucji dla stacji klienckich (terminali) proponuję zainteresować się Linux Terminal Server Project (http://www.ltsp.org).
    Jako serwer, spokojnie będzie np. SuSE 10.0, który już ma nawet w kreatorze opcję udostępniania X-Windows przez sieć.

W razie wątpliwości, służę pomocą.
  • #6 3003812
    Calineczka*
    Poziom 31  
    O, a to bardzo ciekawe wiesci, dzieki wielkie. Sprobuje w wolnej chwili postawic moze na linuksie skoro widze ze w windowsie konkretnego wsparcia od nikogo dostac nie moge.Dzieki za deklaracje pomocy;-)

Gdyby jakis czytelnik sie tu zabłąkał ktory majstrowal wczesniej w windowsie w temacie bootowania po lanie-temat aktualny.
  • #7 3005185
    agent_J
    Poziom 12  
    Calineczka* napisał:
    O, a to bardzo ciekawe wiesci, dzieki wielkie. Sprobuje w wolnej chwili postawic moze na linuksie skoro widze ze w windowsie konkretnego wsparcia od nikogo dostac nie moge.Dzieki za deklaracje pomocy;-)

Gdyby jakis czytelnik sie tu zabłąkał ktory majstrowal wczesniej w windowsie w temacie bootowania po lanie-temat aktualny.

Windowsa też się niby da bootować przez sieć. Goście robili okrojonego Win98SE i przesyłali ramdysk przez sieć - wady: wymaga dużo RAMu.
    Windows XP powinien się dać odpalić wykorzystując protokół iSCSI - na razie szukam informacji na ten temat, ale IMO to jest więcej zabawy niż to warte jest. Jeśli stawiasz tak WinXP czy inny to musisz mieć wykupioną odpowiednią liczbę licencji, co nie bardzo się opłaca - Linuxa masz za free. Jest jeszcze jedna możliwość - stawiasz LTSP i łączysz się z serwerem terminali RDP (Zdalny Pulpit) postawionym np. na Windows 2003 Server, tylko znowu musisz wykupić licencję na odpowiednią liczbę połączeń - czyli dalej się nie opłaca.
  • #8 3005315
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ciekawe...cielawe....szkoda ze nie mam czasu zeby sie w to pobawic, z roznymi systemami...etc. Fajna sprawa tak system po sieci postawic. Ja musze po prostu miec mozliwosc diagnozowania po sieci jakichs tam komputerkow bez systemu/czegokolwiek...bez napedow-jednyna komunikacja ze swiatem zewnetrznym po lanie. Czy pod linuksem sa jakies programiki do testowania np. klawiaturki, myszy, dysku, pamieci?Chodzi mi o programy dedykowane, cos takiego jak jest na HirensCD. Jak by co moge gdzies uploadowac HirensCd zeby mozna bylo zobaczyc o co mi chodzi...;-)
  • REKLAMA
  • #9 3005365
    agent_J
    Poziom 12  
    Calineczka* napisał:
    ciekawe...cielawe...szkoda ze nie mam czasu zeby sie w to pobawic, z roznymi systemami...etc. Fajna sprawa tak system po sieci postawic. Ja musze po prostu miec mozliwosc diagnozowania po sieci jakichs tam komputerkow bez systemu/czegokolwiek...bez napedow-jednyna komunikacja ze swiatem zewnetrznym po lanie. Czy pod linuksem sa jakies programiki do testowania np. klawiaturki, myszy, dysku, pamieci?Chodzi mi o programy dedykowane, cos takiego jak jest na HirensCD. Jak by co moge gdzies uploadowac HirensCd zeby mozna bylo zobaczyc o co mi chodzi...;-)

klawiatura - nie bardzo rozumiem co chcesz testować, jeśli jest uwalona, to jej ACPI chyba nie wykryje (nie będzie na liście)

mysz - też nie bardzo jest co testować - jak uwalona, to jej nie wykryje

dysk - smartctl (z linuxa)

pamięć - memtest - jedyny program odpalany bez żadnego systemu, pod linuxa też chyba coś było.
  • #10 3005425
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...klawiatura- w laptopach jest zintegrowana, zdarza sie ze jakis klawisz nie dziala/zwiera

-mysz-w laptopach tez jest zintegrowana, czesto nie dzialaja albo zacinaja sie klawisze myszy

a reszta oczywista ;-)
  • REKLAMA
  • #12 3005498
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...rzeczywiscie, watek ciekawy i sporo dobrej wiedzy...chociaz wolal bym pozostac w tematyce najchetniej winXP jako serwera...ewentualnie jakiegos linuxa. Przyznam szczerze ze dla mnie novell to jakies strasznie magiczne slowo....
    Dzieki za linka ;-)
  • Pomocny post
    #13 3010341
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Tylko edycje serwerowe Windowsów bez dodatków posiadają możliwość dystrybucji obrazami systemów dla klientów bezdyskowych. Umożliwia to, w przypadku 2k i 2k3 usługa RIS (Remote Installation Services) i dla NT 4.0 Remoteboot przy czym 2k3 potrafi zarządzać na klientach windowsami XP i 2k zaś NT systemami MS-DOS, 95, NT4.0 workstation. Jstnieje też soft niezależny np. BootManage, ale o tym w języku obcym znalazłem a cieńko u mnie z angielskim. Tak czy tak konfiguracja tego nie jest łatwa i obawiam się, że może niezadziałać, bo czy czasem systemy te nie rozdzielają obrazów na konkretny adres fizyczny MAC różny przecież dla poszczególnych komputerów. Prościej chyba zaopatrzyć się w dysk z zainstalowanym dosem i potrzebnymi narzędziami.
  • #14 3011512
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...Gacku, dzieki za zainteresowanie. Moze i z dyskiem jest latwiej...ale nie jak masz np. szybko przetestowac 100 stacji roboczych bez jakichkolwiek napedow z lanem/sieciowka jako jedynym sposobem wymiany danych ze swiatem zewnetrznym. Pod windowsem XP na pewno da sie to zrobic, emboot network boot tools siwtnie sie do tego nadaja ale moja wiedza o zagadnieniach sieciowych jest za mala. W tym programiku juz nawiazalem komunikacje z klientem po sieci, moge przyporzadkowywac konkretne obrazy do konkretnych MAC-ow ale...nie wiem jakie taki obraz powinien miec wymagania, skad go wziac....bo mi co najwyzej pojawia sie w kliencie komunikat ze cos tam sciaga...wyskakuje pilka kropek po PXE...i cisza. Nie wiem co przeszkadza...probowalem wbudowanym narzedziem przerobic obraz dyskietki startowej win98, ale wciaz nie bootuje-czemu-nie wiem, a brakuje mi czasu obecnie na zglebianie tematu...szkoda, bo mysle ze taki serwerek narzedziowy to byla by fajna sprawa. Widze ze temat ciezki, zwlaszcza jesli chodzi o win XP i jakies konkretne wymagania...bo ja bym chcial zeby mi sie jakies programiki po sieci ladowaly....i to konkretne ...
  • #15 4898981
    tuning86
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Panowie a czy nikt nie pomyslal o edubuntu czy edu cd domyslnie jest juz serwer ltsp wiec tylko instalacja i podłączamy cienkiego klienta i śmiga!!! Linux nie winshit!
  • #16 4899664
    izariz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jest coś takiego jaki MiniXP (z jakiejś rosyjskiej strony sobie ściągnąłem). Wgrywam to na pen'a lub jakąkolwiek przenośną pamięć i uruchamiasz z niego ten system. Pozwala ci to na przejrzenie całej zawartości komputera z uszkodzonym systemem oraz konfigurowanie sieci do potrzeb własnych. Nie odpowiem na pytanie jak to zrobić np. na tych 100 stanowiskach, bo po prostu tego jeszcze nie praktykowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy uruchamiania komputerów i laptopów bez systemu operacyjnego oraz bez napędów (FDD, CD, USB) wyłącznie przez sieć LAN (bootowanie PXE). Celem jest testowanie sprzętu za pomocą narzędzi serwisowych takich jak MHDD, PCCheck czy Troubleshooter z Hirens CD, bez konieczności posiadania lokalnego nośnika. Dyskusja obejmuje metody konfiguracji serwera do bootowania sieciowego, w tym wykorzystanie narzędzi typu Emboot Network Boot Tools oraz usług takich jak RIS (Remote Installation Services) w Windows Server 2003 i Remoteboot w NT 4.0. Wskazano, że najłatwiej i najtaniej jest użyć dystrybucji Linux z LTSP (Linux Terminal Server Project), która umożliwia bootowanie klientów bezdyskowych i uruchamianie programów diagnostycznych przez sieć. Poruszono też kwestie ograniczeń bootowania Windows XP przez sieć, wymagań licencyjnych oraz alternatyw takich jak iSCSI czy RDP. Wskazano narzędzia diagnostyczne pod Linuxem: memtest do testu pamięci, smartctl do dysków, natomiast testowanie klawiatury i myszy jest ograniczone. Zaproponowano także użycie gotowych rozwiązań edukacyjnych jak Edubuntu z wbudowanym serwerem LTSP. Problemy techniczne obejmują konfigurację DHCP/TFTP, format i rodzaj obrazów do przesyłania po sieci oraz przypisywanie obrazów do adresów MAC. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest postawienie serwera Linux z LTSP i przygotowanie odpowiednich obrazów startowych, co pozwala na zdalne bootowanie i diagnostykę komputerów bez lokalnych napędów.
REKLAMA