logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bootowanie z LAN na Debianie – konfiguracja serwera PXE, boot DOS i Linux

gavron 02 Gru 2007 19:26 1173 9
REKLAMA
  • #1 4544652
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    witam!

jak zrobic b00towanie z sieci?? tzn. stacje kliencka wiem jak skonfigurowac, ale od strony serwerka?? (debian)??? moze jakies linki??

czy mozliwe jest zabootowanie dosa czy tylko linuxy??
  • REKLAMA
  • #2 4545415
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebny jest serwer TFTP i DHCP(bootp).

DOS też bez problemu da się uruchomić.
  • #3 4547074
    gavron
    Poziom 22  
    dobra, udalo mi sie wszystko fajnie, bootuje sie rozne systemy, nie ma problemu... ale... czy da rade zabootowac caly system?? (i jak) a nie tylko "z dyskietki" startowej??
    nie wiem czy wiadomo o co chodzi...
    tzn chodzi mi o to czy (i jak) zabootowac z obrazu dysku twardego a nie dyskietki??
  • REKLAMA
  • #4 4547177
    mbo
    Do tego służy bootrom na karcie sieciowej.
  • REKLAMA
  • #5 4547452
    gavron
    Poziom 22  
    nawet jakbym mial programator to sadze ze moj "wirtualny" dysk z systemem DOS nie zmiescilby sie do tego epromu...

chodzi mi o to abym mogl cieszyc sie DOSem z dyskiem wirtualnym (zdalnym) np. 80MB na stacji bezdyskowej...

ps. bootowac normalne obrazy dyskietek startowych to bootuje ale nie chce mi sie zabootowac obraz dysku utworzony np. przy pomocy dosemu... (mimo iz pod dosemu dziala)
  • REKLAMA
  • #6 4547768
    mbo
    W bootrom'ie jest tylko kawałek kodu który ładuje obraz podstawowego systemu (dyskietki) przez sieć z serwera TFTP.
    Następnie to jest uruchamiane analogicznie jak z dyskietki.
  • #7 4548301
    gavron
    Poziom 22  
    a czy jest opcja zeby zrobic "virtualny" dysk twardy dla systemu dos lub windows???
  • #8 4548431
    mbo
    Pewnie, że jest - ramdrive lub dysk sieciowy.
  • #9 4549914
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4258
    Jest sieć Novell Netware, dla której klient jest bezpłatny, a pod Linux-a jest serwer MARS.

Na "dyskietce" musisz umieścić sterowniki, "shell" Novell-a (NETX.EXE), i konfigurację -
    i oczywiście IO.SYS, MSDOS.SYS, COMMAND.COM, CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT.

Przykładowo, jak używasz sterownika ODI, to potrzebujesz po kolei ładować programy:
    LSL, sterownik karty, IPXODI, NETX; dodatkowo musisz mieć plik konfiguracyjny NET.CFG.

I uwaga: jak coś takiego robiłem z kartą 3Com 3C905, to się wieszało, trzeba było skopiować
    wszystko na ramdysk (RAMDRIVE.SYS), wywołać NETX przed LSL (i w tym momencie
    traci się "dyskietkę" z której system wystartował), i potem tak jak opisałem - chodzi o to,
    że bootrom pozostawiał swój sterownik, który się gryzł ze sterownikiem ODI, a NETX
    wyrzucał ten sterownik bootromu - dlatego traciło się dostęp do "dyskietki".

Nie zapomnij wykonać z CONFIG.SYS kopiowania COMMAND.COM na ramdysk,
    i użycia w CONFIG.SYS COMSPEC wskazującego na tę kopię na ramdysku - DOS
    nie trzyma w pamięci całego COMMAND.COM-a, dość często doładowuje kawałek,
    jeśli załadował się z "dyskietki", to poprosi, żebyś ją z powrotem włożył.

Pod DOS-em można puścić Windows 3.11, te wyższe potrzebują lokalnego dysku twardego.
  • #10 5148569
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Do windows 95 OSR2 mozna puszczac to z sieci ale serwer powinien miec duzo ramu i karty 1 Gb aby to jako tako latalo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby skonfigurować bootowanie z sieci na Debianie, potrzebny jest serwer TFTP oraz DHCP (bootp). Bootowanie systemów DOS i Linux jest możliwe. Bootrom na karcie sieciowej ładuje obraz startowy (np. dyskietki) przez sieć z serwera TFTP, a następnie uruchamia go jak z lokalnego nośnika. Bootowanie całego systemu z obrazu dysku twardego wymaga zastosowania wirtualnego dysku, np. ramdrive lub dysku sieciowego. W przypadku DOS-a można użyć sieci Novell Netware z klientem NETX.EXE oraz odpowiednimi sterownikami (LSL, IPXODI) i plikami konfiguracyjnymi (NET.CFG, CONFIG.SYS). Konieczne jest kopiowanie plików systemowych na ramdysk, aby uniknąć konfliktów ze sterownikiem bootromu. Dla Windows 95 OSR2 możliwe jest bootowanie z sieci, jednak serwer musi mieć dużą ilość pamięci RAM i szybkie karty sieciowe (1 Gb), aby zapewnić płynne działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA