logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows, pojawia się tapeta, ale nie ma żadnych ikonek.

caance 01 Wrz 2006 17:09 1788 18
REKLAMA
  • #1 2977188
    caance
    Poziom 11  
    Otoż mam następujący problem: mój komputer włącza się całkiem normalnie, pojawia się pulpit z tapetą i... na tym koniec. Żadnych ikonek ani paska start. Resetowanie itp. nic nie dają. Za to alt+ctrl+del działa i przez menadżera zadań normalnie mogę otwierać wszystkie programy;/
    Czy ktos wie co mogę z tym zrobic?
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek radę;)

Nieprawidłowy temat :
    ... zerknij tutaj:

nie ten dział... (TJT)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2977209
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Z menadżera zadań uruchom Explorer.exe
    Przeskanuj system pod kątem robaków.Wklej log z Hijack'a.
  • Pomocny post
    #3 2977217
    Dj_GT
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wejdź w dosa wpisz edit c:\windows\system.ini
    i sprawdź czy pisze tak :

[boot]
    oemfonts.fon=vgaoem.fon
    shell=explorer.exe

jak niema tego textu zaznaczonego na czerwono to go wpisz ... i zapisz :]
  • #4 2977226
    caance
    Poziom 11  
    ok dzięki, tylko w jaki sposób mogę go przeskanować ?
    to nie jest takie proste --'

Dodano po 11 [minuty]:

a nie da się bez wchodzenia do biosa?
  • REKLAMA
  • #6 2977328
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Zobacz co masz w rejestrze, uruchom regedit:

Klucz: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
    Wartość "Shell"="Explorer.exe"

Jesli jest inaczej, to ustaw na podane.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 2978565
    caance
    Poziom 11  
    -> Krzysztof
    jest taka jaką podałeś :/
  • #8 2978604
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Sprawdź też czy w katalogu Windows/system32/ (przy domyślnej instalacji) jest pliczek userinit.exe.

Niedawno robiłem komputer z wirem, skaner dokładnie wszystko oczyścił ale ten plik był akurat używany więc tylko przeniósł go do kwarantanny, od tej pory system ładował tylko pusty pulpit i ciągle wyskakiwało okienko logowania.

odp. do następnego postu,
    pliczek powinien być w tym katalogu, jeśli jest to niestety trzeba szukać dalej, ale w tej chwili nic nie przychodzi mi do głowy
  • #9 2978639
    caance
    Poziom 11  
    jest!
    to dobrze?

Dodano po 2 [minuty]:

a jeśli to coś zmienia, to nawet jak probóje odpalic explorer.exe to pojawia sie na sekunde i znika ...:|
  • Pomocny post
    #10 2978761
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Wklej wreszcie log z hijackthis na forum. Zobaczymy czy Ci się jakieś robactwo nie zalęgło. Hijackthis ściągnij stąd http://www.spywarewarrior.com/uiuc/merijn/HijackThis.exe, potem uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • #11 2978804
    caance
    Poziom 11  
    zrobiłam już to, śmieci tam żadnych nie ma --'
  • REKLAMA
  • #12 2978825
    paweliw
    Spec od komputerów
    caance napisał:
    zrobiłam już to, śmieci tam żadnych nie ma --'

To wklej log na forum, zobaczymy.
  • #13 2978829
    caance
    Poziom 11  
    dzieki za pomoc
  • Pomocny post
    #14 2978862
    paweliw
    Spec od komputerów
    Log rzeczywiście wygląda na czysty.

Masz jednak kilka programów uruchamianych przy starcie systemu, zupełnie zbędnych w tym momencie i obciążających dodatkowo system (O4 w logu), zastanów się czy Ci wszystkie potrzebne (zawsze można je włączyć) np.:
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE NvQTwk,NvCplDaemon initialize
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
    O4 - HKLM\..\Run: [RemoteControl] "C:\Program Files\CyberLink DVD Solution\PowerDVD\PDVDServ.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINNT\system32\NeroCheck.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [zBrowser Launcher] C:\Program Files\Logitech\iTouch\iTouch.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
    O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [TkBellExe] "C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\realsched.exe" -osboot
    O4 - HKLM\..\Run: [Google Desktop Search] "C:\Program Files\Google\Google Desktop Search\GoogleDesktop.exe" /startup
    O4 - Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
    O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE

Przeczytaj, podobny problem http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=72718

Jakiego śmiecia znalazłaś, w jakim pliku i czym go wykryłaś ?
  • REKLAMA
  • #15 2978871
    caance
    Poziom 11  
    ide spac
    dzieki za pomoc
    w kazdym razie poprosze kogos w realu, bo to mnie przerasta;/
  • #16 2978883
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nie załamuj się tak prędko, tylko pytaj, jak czegoś nie rozumiesz. Od tego jesteśmy, żeby Ci pomóc.
  • #17 2982522
    caance
    Poziom 11  
    "Z plikiem tym (explorer.exe) nie jest spojarzony żaden program umożliwiający wykonanie tej czynności. Skorzaj odpowiedni program, używając apletu Opcje folderóww Panelu sterowania"
    jak mogę otworzyć panel sterowania, bez używania paska startu? i czy to coś da?
  • #18 2983130
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    A może włącz windowsa w systemie awaryjnym (przy restarcie, po zamapowaniu dysków wciskasz F8) i skorzystaj z narzędzi przywracania systemu. (Start>programy>narzędzia systemowe>przywracanie systemu)
  • #19 3571198
    caance
    Poziom 11  
    Skończyło się na ponownym instalowaniu windowsa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polegał na tym, że po uruchomieniu systemu Windows pojawiał się pulpit z tapetą, ale bez ikon i paska start. Kombinacje klawiszy Ctrl+Alt+Del działały, umożliwiając dostęp do Menadżera zadań, z którego można było uruchamiać programy. Zalecano ręczne uruchomienie procesu explorer.exe z Menadżera zadań oraz sprawdzenie pliku system.ini pod kątem wpisu "shell=explorer.exe". Sugerowano także skanowanie systemu programem HijackThis w celu wykrycia i usunięcia potencjalnych wirusów lub robaków. Sprawdzono również wartość klucza rejestru HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon, gdzie wartość "Shell" powinna być ustawiona na "Explorer.exe". Obecność pliku userinit.exe w katalogu system32 była potwierdzona, jednak uruchomienie explorer.exe powodowało jego natychmiastowe zamknięcie. Po analizie logów HijackThis nie wykryto złośliwego oprogramowania, choć wskazano na zbędne programy uruchamiane przy starcie systemu, które mogły obciążać system. Zaproponowano uruchomienie systemu w trybie awaryjnym i użycie narzędzi do przywracania systemu. Ostatecznie problem rozwiązała ponowna instalacja systemu Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA