witam.Ściągnęłem "program" z internety rozpakowałem i wyskoczył jakiś błąd.więc usunęłem ten ściągnięty plik.Od tego czasu pojawił się pasek wyszukiwarki na głównym pasku obok zegara i co jakieś 2 minuty włącza się samoczynie shareaza.Czy to jest jakiś wirus/????czy coś innego??? jak tak to prosze podać nazwę programu którym mogę się tego pozbyć....
Wklej log z hijackthis na forum. Zobaczymy jakie Ci się robactwo zalęgło. Hijackthis ściągnij stąd http://www.spywarewarrior.com/uiuc/merijn/HijackThis.exe, potem uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
Być może nie wszystkie zaznaczone do usunięcia pliki znajdziesz.
Nie wiem co to jest:
C:\WINDOWS\System32\USBPlug.exe
C:\PROGRA~1\COMMON~1\fquo\fquom.exe
jak Ty też nie wiesz, fix na pozycjach, pliki do usunięcia:
O4 - HKLM\..\Run: [dscService] C:\WINDOWS\System32\USBPlug.exe
O4 - HKCU\..\Run: [fquo] C:\PROGRA~1\COMMON~1\fquo\fquom.exe
@paweliw nawet nie musi tworzyc polaczenia internetowego z neo, bo ono jst utworzone. Wystarczy ze wejdzie we wlasciwosci i zaznaczy zeby w przypadku rozlaczenia automatycznie bylo ponawiane polaczenie, a skrot do polaczenia utworzy w autostarcie.
@alfons1 Polecam Ci: wejdz w start/uruchom i wpisz msconfig i enter. Pozniej nacisnij zakladke uruchamianie i oznacz co ci nie potrzebne. Oprocz tego co wymienil moj poprzednik raczej zbedne ci jest:
A dlaczego miałem odinstalować neostradę i utworzyć połączenie szerokopasmowe?przeskanowałem anty wirem no i kilka plików usunęłem i wydaje mi się że komputer działa poprawnie.....
@Amidamaru mi to nie jest potrzebne. Korzystam z opery i uruchamia sie normalnie. To jest tylko do aktualizacji JAVY, a ja i tak aktualizuje dopiero wtedy, gdy cos mi sie nie chce uruchomic.
Ściągnąłem i otworzyłem ...[/youtube]
----------------------------
11 Wrz 2006 17:13 Wszystko już jest o.k. Temat uważam za zamknięty . Dzięki wszystkim:D ;P
Moderowany przez TONI_2003:
Post został scalony !
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Po pobraniu i rozpakowaniu podejrzanego programu pojawiły się problemy z systemem, takie jak samoczynne uruchamianie aplikacji Shareaza oraz pojawienie się paska wyszukiwarki obok zegara. Zalecano wykonanie skanu systemu za pomocą narzędzia HijackThis, które pozwala zidentyfikować i usunąć złośliwe wpisy w rejestrze oraz procesy szkodliwego oprogramowania. Wskazano na konieczność wyłączenia przywracania systemu, usunięcia plików tymczasowych, uruchomienia trybu awaryjnego oraz zakończenia podejrzanych procesów (np. ishost.exe, ismon.exe). Rekomendowano usunięcie wpisów rejestru związanych z podejrzanymi adresami URL i plikami DLL uruchamianymi przy starcie systemu. Do usuwania zainfekowanych plików polecano narzędzia takie jak Pocket KillBox oraz skanery antywirusowe (ewido, AntyVir PE). Poruszono także kwestie optymalizacji autostartu poprzez msconfig, eliminując zbędne programy uruchamiane wraz z systemem, takie jak jusched.exe monitorujący aktualizacje Javy. Po wykonaniu zaleceń i przeskanowaniu systemu problem został rozwiązany, a komputer działał poprawnie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.