logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić fusebity w AT89S8253 w programie AT89ISP?

pabloWW 03 Wrz 2006 11:48 2523 8
REKLAMA
  • #1 2982209
    pabloWW
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam, prosbe do szanownych Forumowiczow. Czy ktos pomoze mi to przetlumaczyc na jezyk "chlopski"?? Procesor to AT89s8253, oto cytaty z karty katalogowej dla tego procka:
    ...
    Serial Programming Fuse: A programmable fuse is available to disable Serial Programming if the user needs maximum system security. The Serial Programming Fuse can be disabled via both the Parallel/Serial Programming Modes, but can only be enabled via the Parallel mode
    ....

...
    Fuse Definitions:
    Fuse1 (Serial Programming Fuse): This fuse enables/disables the serial programming mode (ISP).
    Fuse2 (x2 Mode Selection Fuse): This fuse enables/disables the internal x2 clock mode.
    Fuse3 (User Row Access Fuse): This fuse enables/disables writing to the programmable user row.
    Fuse4 (Clock Selection Fuse): This fuse selects between an external clock source and a quartz crystal as the clock input.
    ....

Jak sie to ma do "Fusebitow" ktore ustawia sie w czasie programowania procka w programie AT89ISP programmer (sciagniety ze strony atmela, ze stronki o AT89s8253). Chodzi mi o gre słów np. ustaw dany bit w stan "1"- to znaczy wlacz SPI czy wylacz ????Mam swiadomosc ze dochodzenie do tego droga "eksperymentów" moze byc kosztowne, wiec prosze Was o rozwiazanie tego problemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2983209
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Masz to na 40 stronie pdfa. 0 to włączony fusebit 1 wyłączony. Np zeby wyłączyć programowanie szeregowe ustaw stosowny fuse bit na 1.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2984566
    pabloWW
    Poziom 12  
    Witam,
    Po odpaleniu na moim programatorze procka at89s8253 (nowy i wczesniej nie zapisywany) i zczytaniu Fusebitów otrzymuje :

SerialPrgEn - 0 <-ISP wylaczone
    x2 ClockEn - 0 <- tryb x2 wylaczony
    UsrRowPrgEn - 0 <- nie mam mozliwosc zapisu "linijki" uzytkownika
    Crystal Clock En - 0 <- taktowanie kwarcem

gdzie 0 - kratka pusta, 1 - kratka zaznaczona "ptaszkiem" (w programie ATMEL_ISP), nie wiem czy to programator dziala nie tak jak powinien, czy firmowo procek ma tak zapisane ustawienia????

Jesli dobrze zrozumialem w czasie zapisu nowego programu do procka, zeby nie przyspozyc sobie problemow ustawiam (procek podlaczony pod kwarc 12 MHz, chce go programowac przez ISP, tryb pracy normalny (nie aktywuje trybu x2):

SerialPrgEn - 1 <- wlaczam ISP
    x2 ClockEn - 0 <- tryb x2 nadal wylaczony
    UsrRowPrgEn - 0 <- nie mam nadal mozliwosci zapisu "linijki" uzytkownika
    Crystal Clock En - 0 <- taktowanie kwarcem nadal wlaczone

dzie 0 - kratka pusta, 1 - kratka zaznaczona "ptaszkiem"
    Czy moge wlaczac i wylaczac bit "x2ClockEn" i "CrystalClock" dowolna ilosc razy??Z pdf wynika ze SerialPrgEn moge wylaczyc z trybu programowania rownoleglego jak i SPI, a wlaczyc jedynie z trybu rownoleglego (jednak po pierwszym odpaleniu procka bit ten mam ustawiony na 1->w programie ATMEL_ISP brak "ptaszka" ->wylaczone ISP). O 3 pozostalych bitach nie znalazlem info....

Prosze o poprawienie jesli cos sie nie zgadza .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2985475
    przemek20
    Poziom 21  
    A spojrzałeś na 40 strone? wydaje mi sie ze nie. Jest na odwrót niż napisałeś jesli chodzi o 0 i 1 tzn fuse1=0 to spi enable inaczej bys sie z nim nie polaczyl. Zajrzyj do pdfa. A co oznaczają jakiś ptaszki w twoim programatorze to juz sam musisz dojść:) ale chyba brak ptaszka to 0 a ptaszek to 1:).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2985592
    pabloWW
    Poziom 12  
    Witam

Sory za to zamieszanie , nawet wydrukowalem sobie strone 40 :D i ja "studiuje" .... . Wszystko sie zgazda co poprzednio napisales. Z tymze wlasnie problem jest z programem ATMELA. Gdy zczytuje z procka fusebity (nowego) mam ODZNACZONA pozycje SerialPrgEn - co oznacza ze NIE MAM uaktywnonej tej funkcji, ..... zalacze zdjecie moze ..

Jeslie klikne ptaszka przy tej opcji nic sie nie dzieje, jesli bede chcial odznaczyc te opcje ponownie pojawia sie napis .. :

Widac z tego ze 0 w danym bicie to jest "zaznaczenie" w programie ISP. To oznacza ze nowy procesor nie ma uatkywnionej opcji ISP, trzeba ja aktywowac "ptaszkiem":)???
    Patrzylem jescze na rysunki na stronie 41 odnosnie Fuse4. Z nich wynika ze bit Fuse4=0 gdy opcja XTL Osc Bypass "zaznaczona" (On) i ze Fuse5=1 gdy opcja XTL Osc Bypass "odznaczona" (Off), czyli procesor (nowy) fabrycznie ustawiony jest na kwarc.

Dzieki za cierpliwosc w zabawie z "ptaszkami" :D.
  • Pomocny post
    #6 2985609
    przemek20
    Poziom 21  
    Ciekawa sprawa bo gdybyś miał wyłączone spi to byś sie z nim wogle nie połączył. hmmm. Moze sprobuj innego programatora? Polecam ISP Programmer Adama Dybkowskiego.
    http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    Pozdrawiam.
  • #7 2986799
    pabloWW
    Poziom 12  
    Hm.... dzieki za pomoc, moze jakies dodatkowe sugestie ???program napisany , procek kupiony tylko "boje" sie go odpalic bo juz jednego zblokowalem :(.... pomozcie.
    Nie wierze ze oryginalne oprogramowanie Atmelowskie jest skopane, moze cos przeoczylem lub zle zinterpretowalem.
  • #8 2987232
    przemek20
    Poziom 21  
    CZego sie boisz, napieraj, zostaw odklikniete co ma byc odklikniete (1) i zakliknij(0) jak ma byc i już. Tu nie ma na co czekać.
    Jak ty mozesz pisac program (nie tylko ty ) nie wgrywajac go do procesora w miedzyczasie ze 30 razy?? Ja tak nie umiem...
  • #9 3004534
    pabloWW
    Poziom 12  
    Witam,

Zaladowalem program w koncu do tego procka. Po sciagnieciu programu zostaje wyswietlona tabelka z fusebitami. W tym okienku zaznaczone sa juz opcje SerialPRGEn oraz UserRowPRGENable.Wiec nic nie zmienialem i poszlo:) Dzieki za pomoc - temat zamykam.

Przemek20 - Od czego mamy symaulatory :) - wiadomo, w nich nie wszystko sie wylapie ale pozniej pozostaje "kosmetyka" na rzeczywistym procku (choc tez nie zawsze:D).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawiania fusebitów w mikrokontrolerze AT89S8253 za pomocą programu Atmel AT89ISP. Fusebity kontrolują funkcje takie jak włączenie/wyłączenie programowania szeregowego (ISP), tryb zegara x2, dostęp do programowalnego obszaru użytkownika oraz wybór źródła taktowania (kwarc lub zewnętrzny zegar). W dokumentacji Atmela na stronie 40 PDF-a podano, że wartość 0 oznacza włączenie danej funkcji, a 1 jej wyłączenie. Jednak w programie Atmel ISP interfejs graficzny pokazuje odwrotną interpretację – zaznaczenie (ptaszek) oznacza bit ustawiony na 1, a brak zaznaczenia na 0. Nowy, fabrycznie nieprogramowany procesor ma domyślnie wyłączone programowanie szeregowe (SerialPrgEn = 0, czyli brak ptaszka w programie), co może powodować problemy z połączeniem ISP. Użytkownicy sugerują, że aby aktywować ISP, należy ustawić fusebit SerialPrgEn na 1 (zaznaczyć ptaszka w programie). Zaleca się ostrożność przy zmianie fusebitów, ale praktyka pokazuje, że wielokrotne programowanie i testowanie jest standardem. Wskazano również na możliwość problemów z oprogramowaniem Atmel ISP i rekomendowano alternatywne programatory, np. ISP Programmer Adama Dybkowskiego. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po załadowaniu programu fusebity SerialPRGEn i UserRowPRGENable były zaznaczone i programowanie przebiegło pomyślnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA