logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

89ISP i 89S2051 - nie mogę zmieniać fusebitów, co robić?

MooNTER 09 Maj 2006 19:33 2753 13
REKLAMA
  • #1 2609176
    MooNTER
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam taki oto problem:
    Posiadam programator 89ISP, zainstalowalem program i patcha z instrukcjami do mojego procka.
    Niestety nie moge zmieniac fusebit'ow. Przez to nie moge (czasami) programowac procka. To znaczy erase dziala, w tescie wychodzi erased and writable, mozna na procka zapisac pusty program, jednak w trybie auto nie da sie zmienic fusebitow (pozniej z menu tez nie, tzn read dziala a jak zaznacze i dam write to nic sie nie dzieje)
    Czasem programowanie zadziala (chyba wtedy kiedy fusebit ISP sie uaktywni ale ja tego nie moge zrobic - stanie sie tak czasem po czyszczeniu lub wgrywaniu czystego programu). Wtedy moge wgrywac program na procka dopoki znowu cos sie nie zepsuje :/
    Co to moze byc??
  • REKLAMA
  • #2 2611901
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Jesli nie namieszałeś z bitami konfiguracji to zmień programator.
    Ja korzystam z prostego ale bardzo skutecznego w działaniu programatora ISP autorstwa A. Dybkowskiego. Soft do zassania z Elektrody.
  • #3 2611920
    MooNTER
    Poziom 12  
    tych bitow nie moge wogole ustawiac (zaznaczam opcje daje write i nic sie nie dzieje, piszae done ale bity sie nie ustawiaja). Sadze ze wlasnie dlatego nie moge nic zrobic (jest tam opcja ISP ENABLE i nie moge jej zaznaczyc...)
    Jesli chodzi o programator to jest to pozyczony i dzialal (z reszta u mnie tez dzialal na poczatku) jest to produkt Atmela 89ISP
  • REKLAMA
  • #4 2611937
    morph13
    Poziom 25  
    Wcześniej musiałeś zablokowac dostęp do pamięci FLASH poprzez zaprogramowanie bitów zabezpieczeń a to robi sie dopiero na końcu. Jedyna opcja to gen zewn (jeśli to co w/w to prawda) i ERASE całej pamięci. Potem programowanie, ustawienie bitów konfiguracji a na końcu bitów zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #5 2611961
    MooNTER
    Poziom 12  
    morph13 napisał:
    Wcześniej musiałeś zablokowac dostęp do pamięci FLASH poprzez zaprogramowanie bitów zabezpieczeń a to robi sie dopiero na końcu.

tylko jak daje test to wyswietla ERASE and PROGRAMMABLE co niby oznacza ze mozna programowac bo na innym procku wczesniej pokazalo np PROGRAMED and LOCKED
    Pozatym jak sprawdzam lockbity to niby sa odznaczone czyli nieustawione
  • REKLAMA
  • #6 2611976
    morph13
    Poziom 25  
    Jaki to procesor ??
  • #7 2611998
    MooNTER
    Poziom 12  
    morph13 napisał:
    Jaki to procesor ??

Jak w temacie - AT89S2051
  • #8 2612848
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    A czy wyświetla ci prawidłowa sygnaturę ukłądu? Czy może wybierasz sobie z listy i dopiero potem dajesz programowanie? Jezlei to drugie to programatory raczej juz nie będą sprawdzać czy jest rzeczywiscie to co podałeś i tak naprawdę wynik dalszych sprawdzeń jest nie miarodajny.
    Jeżeli faktycznie wyłaczyłeś ISP (szkoda ze atmel nie nauczył się na avr) to pozostaje tylko programator rónoległy i nic innego nie pomoże.
    Masz pare układów albo potrafisz obsłużyć sobie LPT to bez problemu zrobisz sobie taki programator.
  • #9 2612942
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ja niestety ;) tez musialem sie ostatnio trochę uwstecznić i wrócić do nieśmiertelnej 51. Mojego brata właśnie zaczęli uczyć tego w szkole.
    Moj programator to stk200/300 a soft pana Dybkowskiego. Niestety cos jest nie tak. Układ na 100% ok. Programator dobry bo z avrami nie ma problemów. Wygląda to tak: ustawiam prcki na serie S51 i wykrywa mi go zwykle co drugi trzeci raz. Z programowaniem to juz wogóle lipa bo zawsze jest blad w pierwszych bajtach pamięci. Macie jakies lekarstwo na to?
  • #10 2613144
    morph13
    Poziom 25  
    Prymulka napisał:
    Ja niestety ;) ....... Układ na 100% ok. Programator dobry bo z avrami nie ma problemów. Wygląda to tak: ustawiam prcki na serie S51 i wykrywa mi go zwykle co drugi trzeci raz. Z programowaniem to juz wogóle lipa bo zawsze jest blad w pierwszych bajtach pamięci. ....

Miałem na początku taki problem z AVR-ami a winę za to ponosiły rezystroy w liniach sygnałowych ISP (pozostałość z innego programatora) i najczęsciej duży kondensator w układzie zerowania i to ostatnie to główna przyczyna w moim przyadku, nierozpoznawania uP i błędów w prog.
    Dlatego w prototypach w resecie daje elektrolit 1uF lub 470nf a w układzie docelowym 1 - 4,7uF lub scalak resetu. Programator to ten od A. Dybkowskiego. Po tych zabiegach problemy się skończyły.
    Dlaczego napisałem o rezystorach w liniach sygnałowych bo w niektórych PRG sa takie rozwiązanie w celach ochronnych, szczególnie jeśli uP programowany podłacza się bezpośrednio do portu PC.
  • #11 2613682
    Raflles
    Poziom 14  
    Mam takie głupie pytanko. A mianowicie czy AT89s51 ma wogóle coś takiego jak Fuse Bits ?? Oglądałem kartę katalogową tego procka i nie znalazłem nic na ten temat.

Z tego co wiem to on ma tylko Memory Lock bits czyli bity zabezpieczenia pamięci przed odczytem.
  • #12 2613994
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    seria AT89S5x (stare 51,52) nie posiadaja żadnych fusebits. Stare 8252 maja chyba jeden (pisze z pamieci bez noty) do wyłaczania SPI (nie mylić z ISP) i chyba do kontroli zapisu do eepromu (write protect). nowe serie 8253 maja tak samo jak S2051. To sa nowe procesorki i nie mozna ich wiązac ze starymi.

Jeszcze arz przypominam, że S2051 to nie jest to samo w programowaniu co S51,52. Dlatego w większości stare programatory (bez patchy, firmware update) nie bedą poprawnie obsługiwać Sx051.

Tak jak morph już stwierdził - sprawdź może rezystory na liniach programowania, kondensator resetu, rezystor resetu.
    No i może zamień kwarc na szybszy (np 24MHz) na próbę - bo moze programator za szybko go czyta.

W programie a.dybkowskiego jest mozliwość wybrania kwarcu - wybierz najwolniejszy pomimo tego co masz fizycznie podłaczone. Powinno to zapewnić dłuższe okresy próbkowania stanów ze strony komputera - eliminuje sie w ten sposób problem z podciąganiem/pojemnościami linii.
  • #13 4909838
    artur816
    Poziom 10  
    Jakiego programatora na USB mogę użyć do zaprogramowania AT89S2051.
    STK200/300 na LPT mi nie działa
  • #14 5312178
    janus_ek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam, czy ktoś z tym at89s2051 sobie poradził jeżeli chodzi o programowanie :) bo już wymiękam proszę help me :) stk200/300
    pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy programowania mikrokontrolera AT89S2051 za pomocą programatora 89ISP, gdzie nie można zmieniać fusebitów, co uniemożliwia pełne programowanie układu. Pomimo że erase działa i układ jest wykrywany jako programowalny, opcja zapisu fusebitów nie przynosi efektu. Dyskusja wskazuje, że seria AT89S2051 nie posiada tradycyjnych fusebitów, a jedynie lockbity zabezpieczające pamięć, co może być źródłem nieporozumień. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń programatora, zwłaszcza rezystorów i kondensatorów na liniach ISP oraz resetu, które mogą powodować błędy komunikacji. Wskazano także, że programatory starszej generacji (np. STK200/300) mogą mieć problemy z obsługą nowych układów z serii S2051 bez odpowiednich aktualizacji firmware lub patchy. Proponuje się użycie programatora ISP autorstwa A. Dybkowskiego z Elektrody, który jest skuteczny po odpowiednim dostosowaniu ustawień, takich jak wybór wolniejszego kwarcu w oprogramowaniu, co poprawia stabilność programowania. W przypadku wyłączenia ISP przez fusebity jedynym rozwiązaniem jest programator równoległy. Użytkownicy zgłaszają również problemy z wykrywaniem układu i błędami w pierwszych bajtach pamięci, co może wynikać z nieprawidłowych elementów pasywnych w układzie programowania. Pojawiły się pytania o programatory USB kompatybilne z AT89S2051, gdyż STK200/300 na LPT nie działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA