logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć autostart płyt CD/DVD w systemie Windows?

Dodo 03 Wrz 2006 14:37 1482 6
REKLAMA
  • #1 2982780
    Dodo
    Poziom 11  
    Witam, mam króciutkie pytanie. Wkładam do napędu płyty samobotujące i nic. Nie ma samostartu. Gdzie go ewentualnie włączyć. W panelu sterowania ani przy CD ani przy DVD takiej opcji nie ma. Płyta się wczyta, zmieni się ikona i koniec wszystko stoi aż kliknę. Pomóżcie. Potrzebne szczególnie przy instalce np płyty głównej czy karty graficznej itp. Lub chociażby jakiejkolwiek płyty z samostartem
    Dzięki już za pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2982911
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Napisz jaki masz system.

Jak XP:
    Mój komputer>>>PPM na ikonie napędu>>>autoodtwarzanie
  • REKLAMA
  • #3 2982980
    Dodo
    Poziom 11  
    Owszem, mam XP ale gdybyś mógł jaśniej. Co to znaczy PPM itd. Może opiszesz mi dokładniej co mam zrobić po kolei, nie chcę niczego schrzanić. Będę wdzięczny

Dodano po 24 [minuty]:

No i najechałem na ikonę napędu i na Autoodtwarzanie. Ale tam mam do wyboru dwie opcje 1. Wybierz akcję do wykonania 2. Monituj za każdym razem aby wybrać akcję . No i co wybrać bo wybrałem raz to a drugi raz tamto i nic. Ikona napędu się zmienia i nic żadnego autostartu.
  • #4 2983144
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Sądzę że miał na myśli :
    "Prawy przycisk myszy "
    Jak włączyć autostart płyt CD/DVD w systemie Windows?
  • REKLAMA
  • #5 2983268
    Dodo
    Poziom 11  
    Zgadza się to właśnie miałem na myśli, ale zrobiłem dokładnie jak tu jest wyżej i nic. Nadal płyty nie botują same. Patrzyłem u syna ma tak samo ale u niego botują. Dlaczego więc u mnie nie ? No i przede wszystkim nic nie monituje , tak jak jest zaznaczone.
  • #6 2983280
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, być może jest wyłączone w rejestrze: "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom" wartość "AutoRun" (0 - Wył, 1 - Wł).

http://support.microsoft.com/?id=155217

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #7 2983335
    Dodo
    Poziom 11  
    Drogi Krzysztofie, serdeczne dzięki, co prawda wartość 1 była jak piszesz, ale wszedłem na adres strony która podałeś i na jej podstawie okazało się że zamiast 95 było b5 i jak to zmieniłem płyty botują . Serdeczne dzięki za wszystko. Nie wiem co podmieniło rejestr ale już jest OK.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku autostartu płyt CD/DVD w systemie Windows XP pomimo włożenia płyty samobotującej. Standardowa metoda włączenia autoodtwarzania poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy na ikonę napędu i wybranie opcji autoodtwarzania nie przynosiła efektu. Rozwiązaniem okazała się modyfikacja rejestru systemowego w kluczu "HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesCdrom" w wartości "AutoRun", która była ustawiona na 1 (włączona). Jednak problemem była inna wartość w rejestrze (b5 zamiast 95), która po poprawieniu przywróciła funkcję autostartu płyt. Wskazano również oficjalny artykuł Microsoft dotyczący autoodtwarzania płyt CD/DVD jako pomocne źródło informacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA