logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K500 po upadku - podświetlenie działa, ekran nie działa

czarny18 03 Wrz 2006 15:24 1426 6
REKLAMA
  • #1 2982939
    czarny18
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam problem z k500i zleciał mi z niedużej wysokości i się wyłączył jak go załączyłem to diody zapaliły się normalnie ale ekran zaświecił się na biało i dalej nic jak załączyłem drugi raz to diody załączyły się świecąc ciągle a nie jak powinny mignąć i się załączyć natomiast ekran ani nie drgnął co może być nie tak ??? poszedł ekran??
  • REKLAMA
  • #2 2983034
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Masz jakiś sprzęt do naprawy?? Jak nie to zanieś go do serwisu.
    Jeśli masz sprzęt to go rozkręć i zobacz czy nie ma pęknięć na płycie. Jak nie ma to delikatne grzanie + zmiana softu.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2984567
    czarny18
    Poziom 11  
    sprzęt mam hehe lutownice i kabel do fona już czuje co powiedzą w serwisie ekranik do wymiany więc wole się pobawić z tym sam po odkręceniu fona zauważyłem że listwa idąca z ekranu do płytki wyleciała włożyłem ją zpowrotem na swoje miejsce ale nie trybi dalej może trzeba ją jakoś zalutować??
    Cytat:
    Jak nie ma to delikatne grzanie

co masz na myśli?? bo nie orientuje się zabardzo na naprawach telefonów raz naprawiłem simensa ale to inna bajka
  • REKLAMA
  • #4 2984590
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    nie napisałeś czy koma wydaje dzwięki czy jak wsadzisz karte bez pinu to sie dodzwonisz na ten numer może tylko masz walnięty wyświetlacz a może taśma od wyświetlacza wyskoczyla z złącza???
  • REKLAMA
  • #5 2984781
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wygrzej dorze płytę po upadkach w Sonyericssonach cz ęsto powstają tak zwane zimne luty, jak podgrzejesz wszystkie układu hot airem na pewno nie zaszkodzi...jak masz możliwośc sprawdź słuchawę na innym wyświetlaczu i zodacz czy (tak jak radził nookia) po włożeniu karty bez pinu można się dodzwonić ..

Powodzenia gr8jaro
  • #6 3039064
    czarny18
    Poziom 11  
    więc sprawdziłem zadzwoniłem z innego fona i da się dodzwonić ale jest tylko wibracja dzwięk działa diody się zapalaja a ekranikani nie drga aha a jak dzwonie z innego tel to da się nawet odebrać i nawet dzwięk działa czyi jest walnięty ekranik a po rozebraniu fona zauważyłem że tak gdzie wchodzi ta taśma to tak choćby kawałek odleciał tego plastiku co trzyma taśme na nim są tak jakby jakieś ścieżki mam pytanie czy ekranik da się naprawić czy trzeba kupić nowy ?????
  • #7 3039225
    harryd
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    moze byc ze lcd poszedl. sprawdz jeszcze za tym gniazdem czy nie ma oderwanych punktow lutowniczych

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Sony Ericsson K500i po upadku z niewielkiej wysokości przestał poprawnie wyświetlać obraz – podświetlenie działa, ale ekran pozostaje biały i nie reaguje. Po ponownym włączeniu diody świecą ciągłym światłem zamiast migać. Sprawdzenie połączenia taśmy ekranu z płytą główną wykazało, że listwa taśmy była wysunięta i została ponownie włożona, jednak problem pozostał. Telefon odbiera połączenia i działa wibracja oraz dźwięk, co wskazuje na uszkodzenie wyświetlacza lub jego taśmy. Zalecane jest sprawdzenie stanu lutów na płycie głównej, szczególnie pod kątem zimnych lutów powstałych po upadku, oraz ewentualne podgrzanie płyty (np. hot air). Należy również zweryfikować, czy nie ma uszkodzeń mechanicznych lub przerw w ścieżkach przy złączu taśmy ekranu. W przypadku uszkodzenia plastiku trzymającego taśmę i oderwanych ścieżek naprawa może być trudna, a wymiana wyświetlacza najczęściej jest konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA