logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kamerkę USB na bezprzewodową z nadajnikiem i odbiornikiem?

Rychuu 03 Wrz 2006 15:30 7910 7
REKLAMA
  • #1 2982957
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Wiem wiem ze temat był już poruszany i w ogóle ale znalazłem tam tylko informacje o tym żeby kupić sobie na allegro kamerkę bezprzewodowa za 110zl :] Ale przecież te kamerki które są na usb maja 4 kable nie ? dwa prądowe i dwa od danych nie? Czyli jakby podłączyć kamerkę na baterie i teraz moje pytanko czy idzie zrobić jakoś nadajnik i odbiornik żeby te dane z kamerki nie szły kablem do portu usb a żeby przechodziły najpierw przez nadajnik a on by podawał dane do odbiornika i dalej do portu usb. Czy jest to możliwe ?

Moderowany przez MirekCz:

Przeniesione z Robotyka amatorska hobby

• REKLAMA
  • #2 2983028
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Nie zrobisz odbiornika ani nadajnika, te dane trzeba przesyłać cyfrowo a to nie takie proste
  • REKLAMA
  • #3 2983066
    Rychuu
    Poziom 21  
    No to jeszcze jedno pytanko czy jakby skąbinować jakąś myszkę bezprzewodowa i ja rozebrać i podłączyć pod to kamerkę ? ;p

Aha i czemu cyfrowo inaczej nie da rady? dlaczego ?;/
  • REKLAMA
  • #4 2983125
    oj
    Poziom 42  
    Cyfrowo bo interfejs USB przesyła w takiej postaci dane z/do komputera.

Myszka ma stanowczo za wolny nadajnik/odbiornik po przesyłu obrazu, poza tym trzeba napisać własny sterownik pod kamere
  • REKLAMA
  • #5 2983175
    Rychuu
    Poziom 21  
    Hmm a czy wogole mozna gdzies dostac jakas kamerke bezprzewodowa za mniej niz 50 zl ? Bo na allegro sa same po 100+zl ;/ Bo juz nie mam pomyslow na to ... A czy jakbym dal np 5-10 metrowy kabel (zwykly np od glosnikow) i podlaczyl bym pod ten kabel kamerke i do kabla usb to by to chodzilo ? czy musze byc przedluzki usb ? A wlasciwie to jak dlugi kabel moze byc w przypadku kamer internetowych ??

EDIT:
    A dało by rade zrobić odbiornik i nadajnik na porcie LPT ?? Czy tam też jest cyfrowo ?

pozdro
  • #6 2983247
    oj
    Poziom 42  
    Nie od głośnków tylko kabel USB 5m. Maksymalna długość ? - różnie z tym bywa

Kamera bezprz. poniżej 100zł to przeważnie(zawsze) więcej problemów, głównie jakość przetwornika, obiektywu nadajnika/odbiornika.

Poza tym takiej kamery nie da się podłączyc pod USB, pobiero poprzez karte Video przechwytującą lub karte graficzną z wejściem Video

Lpt, nie
  • #7 2983266
    Rychuu
    Poziom 21  
    Z podłączeniem to nie było by problemów bo nie mam byle czego pod obudowa ;p No ale jak nie idzie nic juz zrobić z tym to chyba czeka mnie szukać jakiś okazji cenowych lub poczekać aż to troche stanieje ;d

Ok dzieki za pomoc i pozdro.
  • #8 2984743
    tofiel
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Tak się przyglądam dyskusji i mam "być może" rozwiązanie. A gdyby tak zakombinować z nadajnikami bluetooth jeden w komputerze drugi w kamerce usb plus zasilanie. Niektóre nadajniki bluetooth mają zasięg do 100m więc jak będzie w pokoju dziecka za ścianą też da sobie rade. nie jestem tylko pewien czy takie podłączenie kamera-nadajnik wypali, bo komputer rozpoznaje jednak urządzenia podłączone przez nadajnik BT jako BT a nie USB i kamera może nie rozpoznawać tego co nadajnik do niej "mówi"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przerobienia standardowej kamerki USB na urządzenie bezprzewodowe z wykorzystaniem nadajnika i odbiornika. Kamera USB przesyła dane cyfrowo przez interfejs USB, który wymaga specyficznego protokołu transmisji, co utrudnia stworzenie własnego nadajnika i odbiornika do bezprzewodowej transmisji obrazu. Próba wykorzystania nadajnika i odbiornika z myszki bezprzewodowej jest nieefektywna ze względu na zbyt niską przepustowość oraz konieczność napisania dedykowanego sterownika. Przedłużanie kabla USB do kamerki jest możliwe, ale wymaga stosowania kabla USB o odpowiedniej długości (np. do 5 metrów), gdyż zwykły kabel od głośników nie spełni wymagań transmisji danych USB. Kamery bezprzewodowe poniżej 100 zł są zazwyczaj niskiej jakości i często wymagają podłączenia przez kartę video lub graficzną z wejściem wideo, a nie bezpośrednio przez USB. Próba wykorzystania portu LPT do transmisji danych z kamerki jest niemożliwa ze względu na cyfrowy charakter transmisji USB. Alternatywnie rozważono użycie nadajników Bluetooth do bezprzewodowej transmisji danych z kamerki, jednak problemem jest rozpoznawanie urządzenia przez komputer, gdyż Bluetooth identyfikuje urządzenia jako BT, a nie USB, co może uniemożliwić prawidłową pracę kamerki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA