logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kamerkę USB na bezprzewodową do robota zdalnie sterowanego?

karolber 04 Cze 2006 17:10 4373 7
  • #1 2696933
    karolber
    Poziom 2  
    Mam pewne pytanko mam autko zdalnie sterowane (dosyć spore) i mamy konkurs w gimnazjum na robota 2006 r . Wszystkie plany mam tylko nie wiem jak zrobić kamerkę internetową z wyjściem na usb na kamerkę bezprzewodową. Bardzo bym prosił o pomoc bo prace konkursowe trzeba oddawać do 23 Czerwca . Robot jest zrobiony tylko ta nieszczęsna kamerka. Błagam o POMOC !!!!!
  • Pomocny post
    #2 2697059
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Nie przerobisz takiej kamerki na bezprzewodową. Kup kamere bezprzewodową do monitoringu, jej odbiornik podłączysz pod telewizor.
  • #3 2697957
    karolber
    Poziom 2  
    A kamera Mini DV Cyfrówka da się takie coś zrobić że robot jedzie a kamera przekazuje obraz na TV jakieś urządzenie i ile takie coś będzie kosztować z tym monitoringiem zależy mi na cenie .
  • Pomocny post
    #4 2698069
    McRancor
    wpisz na allegro kamera bezprzewodowa, koszt ~150zł a cyfrówki szkoda pakować na taki sprzęt
  • #5 2702694
    damianipp
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja także szukałem takiej kamerki można kupić taką radiówke juz za 120zl, syganał idzie drogą radiową i audio i wizualizacja. Jakoś niestety nie powala na kolana. Myslę zę to te same chipy co w telefonach.
  • #6 2703888
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Oj nie te same.
    Komurki fdziałają w systemie GSM przez i przesyłają sygnał do BTSów i tą drogą leci sygnał.
    Chipy z komurek sa za wolne do transmisji obrazu dlatego nie mogą być te same !!!!
  • #7 2704019
    McRancor
    Danielu, mieszasz technologie i to równo, przetworniki są inne, wykonane może w podobnej technologii, ale działają inaczej.

W komórkach stosowane są scalone przetworniki CMOS, które posiadają zintegrowane procesory obrabiające sygnał (DSP) i posiadają wyjścia cyfrowe. Przetworniki w kamerach (z rególy CCD, ale CMOS też się zdażają) nie mają procesorów obrabiających próbkowany cyfrowy strumień danych. tylko analogowe wyjścia z prztwornika wpadają na moduł w.cz i lecą w eter, elektronika jedynie dodaje prawidłowe poziomy pomiędzy liniami i ramkami, tworząc sygnał composite. Także rozdzielczość jest inna. W sumie niewiele wspólnego mają same "czipy"

Jak jakość nie powala na kolana, zainwestuj więcej kasy, jakość się poprawia - niestety tanio i dobrze jak zwykle oznacza kompromisy
  • #8 2704097
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    taka mała bezprzewodówka powinna byc w sam raz do tego projektu. Sam kupiłem taką za 100zł kilka dni temu na "hłamllegro" :D . Mała, działa na baterie, a poza tym to konkurs w gimnazjum i podejrzewam, że organizatorzy nie przewiduja, że uczniowskie budżety są na tyle duże, żeby cyfraka tam umieszczać. Jak robot jest zrobiony to najmniejsza, najtańsza i najlepsza będzie właśnie bezprzewodówka.

Podsumowanie tematu

✨ Nie jest możliwe przerobienie standardowej kamerki USB na bezprzewodową. Zaleca się zakup gotowej kamery bezprzewodowej do monitoringu, której odbiornik można podłączyć do telewizora lub innego urządzenia. Koszt takich kamer to około 120-150 zł. Kamery Mini DV lub cyfrowe nie są polecane ze względu na nieopłacalność i zbyt wysokie wymagania sprzętowe. Transmisja obrazu w tanich bezprzewodowych kamerach odbywa się drogą radiową z analogowym sygnałem composite, co wpływa na jakość obrazu, która często nie jest wysoka. Technologia przetworników w kamerach różni się od tych stosowanych w telefonach komórkowych, które używają cyfrowych przetworników CMOS z DSP. W przypadku projektu szkolnego najlepszym rozwiązaniem jest zakup małej, taniej kamery bezprzewodowej działającej na baterie, co jest wystarczające do przesyłania obrazu z robota zdalnie sterowanego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA