logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić końcówkę mocy we wzmacniaczu SONY TAAX311? Szukam schematu.

soltys_cb 03 Wrz 2006 16:06 1445 2
REKLAMA
  • #1 2983070
    soltys_cb
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!
    Ostatnio wpadl mi do naprawy (amatorsko) wzmacniacz SONY TAAX311. Jest to model na rynek USA w komplecie z magnetofonem i tunerem zasilanymi ze wzmacniacza.
    Po opanowaniu awarii zasilacza i wyswietlacza (jakby ktos potrzebowal pomocy to sluze) zostala do zrobienia koncowka mocy.
    Niestety nie posiadam schematu (szukalem juz wszedzie) i troche ciezko mi rozszyfrowac kilka elementow - stad prosba o pomoc.
    Moze wie ktos co to za ustrojstwo na zalaczonych zdjeciach i jak to naprawic?
    Jako, ze jest to dosc rzadko spotykany model na rynku polskim, podam kilka informacji: koncowka mocy zbudowana na Sankenach (A1491+C3855), przed nia wystepuja miedzy innymi tranzystory NEC A1142+C2682 oraz NEC C4431+A1684. Przed nimi wpiete w piny jest wlasnie to ustrojstwo, ktorego przeznaczenia moge jedynie sie domyslac. Na plytce znajduje sie opis "AMP-R" i "AMP-L" odpowiednio dla kanalu P i L.Wydaje mi sie, ze jest to jakis wzmacniacz roznicowy, bo powinien byc - ale co to jest to "A979" ?? Do plytki tej podawane jest napiecie zasilajace wzmacniacz (+- 57V)
    Z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie i informacje
    pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA